ΕΛΛΑΔΑ

Διασταυρούμενα «πυρά» από Όμικρον και Δέλτα - Ο αποφασιστικός παράγοντας για την παράταση των μέτρων

Διασταυρούμενα «πυρά» από Όμικρον και Δέλτα - Ο αποφασιστικός παράγοντας για την παράταση των μέτρων
Παρά τις ενδείξεις για αποκλιμάκωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, οι σκληροί δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα προκαλώντας ανησυχία INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αφόρητη παραμένει η πίεση στα νοσοκομεία της επικράτειας καθώς εκ νέου αύξηση κατέγραψαν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ σε εισαγωγές και διασωληνώσεις ασθενών με κορωνοϊό, το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας οδήγησε στην παράταση των περιοριστικών μέτρων για μία ακόμα εβδομάδα, υπό το βάρος του μεγάλου αριθμού νεκρών από τις αρχές του έτους. 

Άλλη μία «πολεμική» εφημερία βίωσε το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς στη διάρκεια της οποίας έγιναν τουλάχιστον 40 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, ενώ επτά ασθενείς διασωληνώθηκαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και ακόμα δύο διασωληνωμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από ιδιωτικά θεραπευτήρια. Σε τουλάχιστον 30 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στην Αττική και 20 στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναγνώρισε ότι υπάρχει φοβερή πίεση στο ΕΣΥ σημειώνοντας ότι ενώ στην κοινότητα η μετάλλαξη Όμικρον είναι στο 90%, στις νοσηλείες το ποσοστό είναι μοιρασμένο, καθώς υπάρχουν νοσήσεις της μετάλλαξης Δέλτα από την περίοδο των γιορτών.

Την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ παραδέχτηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας την απόφαση για παράταση των μέτρων που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και υιοθέτησε η κυβέρνηση.

«Σταθμίζουμε κάθε φορά τα μεγέθη της πανδημίας, η πραγματικότητα είναι ότι στα κρούσματα έχουμε μια αποκλιμάκωση, υπάρχει όμως μια πίεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην νοσηλεία σε απλές κλίνες covid και στις ΜΕΘ» είπε ο κ. Οικονόμου και υπενθύμισε πως βρισκόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας με την δια ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία και προφανώς όλα αυτά τα στοιχεία συνυπολογίζονται.

«Θεωρώ ότι είμαστε πολύ κοντά στην άρση αυτών των περιορισμών που μπήκαν από το τέλος του χρόνου και μετά» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Την εκτίμηση ότι στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα έχουμε μία βελτίωση και στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας εξέφρασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κυρία Παπαευαγγέλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε την αποκλιμάκωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων της Covid-19, ωστόσο τόνισε ότι «δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί».

«Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και συνεπώς θα έρθει και η γρίπη», ενώ προειδοποίησε ότι μπορεί να έχουμε και μία νέα πανδημική έξαρση από κάποια άλλη παραλλαγή του κορωνοϊού.

«Γιατί προτείναμε παράταση των μέτρων»

Στην εξέλιξη της πανδημίας αλλά και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής, Δημήτρης Παρασκευής, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Η επιδημιολογική εξέλιξη είναι μεν αισιόδοξη, αλλά τα κρούσματα και οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τόνισε ο κ. Παρασκευής, προσθέτοντας πως οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των θανάτων «βάρυναν» ουσιαστικά στην απόφαση της Επιτροπής να εισηγηθεί την παράταση των περιοριστικών μέτρων κατά μία εβδομάδα.

Ωστόσο, ο κ. Παρασκευής επεσήμανε ότι καταγράφεται μικρή αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ, προσθέτοντας πως το 50% των νοσηλειών στις απλές κλίνες οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον.

Για τους θανάτους ανέφερε πως αφορούν κατεξοχήν σε προηγούμενες νοσηλείες λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ προειδοποίησε ότι η ήπια νόσηση την οποία προκαλεί η «Όμικρον» -σε όσους έχουν αναπτύξει ανοσία είτε μέσω είτε λόγω νόσησης- «δεν πρέπει να παρερμηνεύεται και δεν πρέπει να θεωρείται πως είναι ακίνδυνη, ειδικά για τους ανεμβολίαστους».

«Πληγή» για το ΕΣΥ η υποστελέχωση των ΜΕΘ

«Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο θανατηφόρο ιογενή λοίμωξη. Περίπου 7 – 8 ασθενείς μου έχουν καταστροφή του πνεύμονα ασυμβίβαστη με τη ζωή. Ο ιός δεν αστειεύεται», είπε στο Mega ο Νίκος Καπραβέλος, συντονιστής διευθυντής Β’ ΜΕΘ Παπανικολάου Θεσσαλονίκης.

Όσο για τους θανάτους που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι αυτοί οφείλονται στη νοσηρότητα του ιού, στο ποσοστό εμβολιαστικές κάλυψης και στις δυνατότητες του συστήματος υγείας, υπογραμμίζοντας ότι η υποστελέχωση των ΜΕΘ αποτελεί «πληγή» για το ΕΣΥ.

«Οι θάνατοι είναι υψηλοί στη χώρα. Είναι σημείο που προσβάλει όλο το σύστημα υγείας και τη χώρα ολόκληρη. Η Δέλτα σαρώνει στα νοσοκομεία, είναι μετάλλαξη που δεν αστειεύεται, έχει δώσει τραγικά αποτελέσματα. Σε άλλες χώρες το έχουν αντιμετωπίσει, δυστυχώς η Ελλάδα δεν κατάφερε να το αντιμετωπίσει», σημείωσε.

«Δύο χρόνια πασχίζω να πείσω την πολιτεία ότι πρέπει να δει το ΕΣΥ, τις δυνατότητες, να τις καλυτερέψει», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Ποια μέτρα θα βρίσκονται σε ισχύ έως τις 30 Ιανουαρίου

- Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.

- Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.

- Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

- Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

- Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ