ΕΛΛΑΔΑ

Θωμαΐδης: Καμία ανησυχία για Όμικρον 2 - Τα λύματα δείχνουν 32 υποπαραλλαγές

Θωμαΐδης: Καμία ανησυχία για Όμικρον 2 - Τα λύματα δείχνουν 32 υποπαραλλαγές
Mέχρι τις αρχές Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 32 υποπαραλαγές της Ομικρον, χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνεται η νέα υποπαραλαγή 2 ή ΒΑ 2 AP Photo/Thanassis Stavrakis

Δεν ανησυχεί για τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον ΒΑ 2, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης.

Μιλώντας στο CNN Greece ο έγκριτος καθηγητής, είναι μάλλον καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε εάν η νέα «έκπληξη» του ιού είναι επιθετική.

Δεν γνωρίζουμε πώς θα επιδράσει, αλλά βλέποντας την μετάλλαξη Όμικρον, εκτιμούμε ότι θα έχει παρόμοια, ή ήπια συμπτωματολογία, με αντίστοιχη νοσηρότητα, τονίζει.

Προσθέτει δε ότι σε ίσως μία εβδομάδα θα γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία. Δεν υπάρχουν επομένως επαρκή στοιχεία στην Ελλάδα, ενώ αυτή την στιγμή σε όλη την Ευρώπη, έχουμε την εμπειρία της Δανίας, η οποία εμφανίζει 45% διασπορά στα κρούσματα όσον αφορά την υποπαραλλαγή ΒΑ 2.

Αυτό βεβαίως συνδέεται με το είδος της κλινικής επιτήρησης της χώρας, η οποία έχει να κάνει με τα μοριακά τεστ, υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Τα λύματα της Αττικής δείχνουν 32 υποπαραλλαγές

Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, ο κ. Θωμαΐδης αναφέρει ότι η εικόνα των λυμάτων στην Αττική, μας έδειξε πολύ νωρίς, τις υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Ήδη έχουμε καταγράψει -μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου- 32 υποπαραλαγές, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνεται η νέα υποπαραλαγή 2 ή ΒΑ 2.

Ο καθηγητής σημειώνει ότι πλέον το εργαστήριό του θα αρχίσει να μελετά στα δείγματα στα λύματα και τη νέα υποπαραλλαγή, καθώς και τους γενετικούς της δείκτες, η οποία είναι μία πολύ ακριβή επιτήρηση.

Πάντως ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης, επισημαίνει ότι είναι θετικό το σενάριο της Όμικρον και της υποπαραλλαγής στην φάση αυτή, καθώς γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μία ήπια μετάλλαξη.

Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής εκτιμά ότι και τα εμβόλια θα προσαρμοστούν στις νέες μεταλλάξεις και υποπαραλλαγές, ενώ όλες οι μελέτες-μεταξύ των οποίων και αυτή του καθηγητή Θεραπευτικής Αιματολογίας της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ EυάγγελουΤέρπου, καταδεικνύουν ότι η αναμνηστική δόση λειτουργεί προστατευτικά απέναντι στην Όμικρον, σε ποσοστό 80%.

Τι αναφέρει ο ΠΟΥ για την Όμικρον 2

Η υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον BA.2, έχει λάβει το παρατσούκλι «stealth Omicron», καθώς φαίνεται να περνά κάτω από τα ραντάρ ανίχνευσης των διαγνωστικών εργαλείων όπως ακριβώς τα αεροσκάφη stealth, εγείροντας φόβους ότι πρόκειται για μια ακόμη πιο μεταδοτική έκδοση της Όμικρον που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερα επιδημικά κύματα της Covid-19 παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η Όμικρον (B.1.1.529) έχει τρία κύρια «υποστρώματα», τα BA.1, BA.2 και BA.3. Από τις 23 Δεκεμβρίου 2021, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν εργαστηριακά ήταν BA.1. Αλλά τώρα, η άνοδος του BA.2 στη Δανία και αλλού (όπως στο Ισραήλ, το Βέλγιο και την Ινδία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην Ελλάδα) υποδηλώνει ότι το BA.2 μπορεί να ξεπεράσει το BA.1.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το υποστέλεχος BA.2 της Όμικρον μπορεί να έχει 28 μοναδικές μεταλλάξεις σε σύγκριση με το BA.1, ακόμη και όταν τα δύο αυτά στελέχη έχουν κοινές 32 μεταλλάξεις.

«Νομίζω ότι το πιο υπεύθυνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να συσχετίσουμε το BA.2 ως μια εντελώς διαφορετική παραλλαγή, που ξεπερνά το BA.1», έγραψε στο Twitter ο Σάι Φλέισον, ερευνητής στο Κεντρικό Εργαστήριο Ιολογίας της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο ΕΟΔΥ για τα χαρακτηριστικά της υποομάδας ΒΑ.2 ή 21L του στελέχους Όμικρον

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, σε χθεσινή του ανακοίνωση, «Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι πιθανόν μια νέα υποομάδα (ΒΑ.2 ή 21L) του στελέχους Όμικρον παρουσιάζει αύξηση σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και ότι πιθανόν σχετίζεται με διαφορετικές ιδιότητες του ιού».

Και προσθέτει:

«H υποομάδα 21L είναι επίσης γνωστή ως ΒΑ.2 και αποτελεί τμήμα μιας μεγαλύτερης ομάδας, της 21M (ομάδα ή στέλεχος Όμικρον), η οποία αντιστοιχεί στην ταξινομική ομάδα B.1.1.529. H ομάδα 21M (Όμικρον) περιλαμβάνει την υποομάδα 21L (ΒΑ.2), και την υποομάδα 21K (ΒΑ.1), καθώς και άλλες επιπλέον υποομάδες Όμικρον. Η ΒΑ.1 αποτελεί την υποομάδα Όμικρον που έχει προκαλέσει την πλειοψηφία των λοιμώξεων Όμικρον παγκοσμίως.

Οι υποομάδες 21L και 21K έχουν 38 κοινές μεταλλάξεις νουκλεοτιδίων και αμινοξέων, αλλά η 21L έχει επιπλέον 27 διαφορετικές μεταλλάξεις, ενώ η 21K έχει επιπλέον 20 διαφορετικές μεταλλάξεις.

Στην εξωτερική πρωτεΐνη S (Spike), οι δύο υποομάδες έχουν 21 κοινές μεταλλάξεις αμινοξέων, με την 21K να φέρει επιπρόσθετα 12 μοναδικές μεταλλάξεις αμινοξέων και την 21L να φέρει επιπρόσθετα 6 μοναδικές μεταλλάξεις αμινοξέων (συν μια μετάλλαξη/διαγραφή).

Είναι αξιοσημείωτο ότι από την 21L λείπει η διαγραφή στη θέση S:H69- και S:V70- η οποία στοιχειοθετεί το "S-genedropout" ή SGTF που έχει χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση της 21K (Όμικρον) στα μοριακά τεστ. Για αυτό έχει χαρακτηριστεί ως υποομάδα stealth

Οι 6 επιπλέον μεταλλάξεις της πρωτεΐνης S (Spike) στην 21L είναι οι: S:T19I, S:V213G, S:S371F, S:T376A, S:D405N, και S:R408S. Επιπλέον, υπάρχει μια διαγραφή 9 νουκλεοτιδίων από τη θέση 21633-21641, η οποία οδηγεί στις διαγραφές στις θέσεις S:L24-, S:P25-, S:P26-, και επιπλέον στη θέση S:A27S.

Αναφορικά με το αν οι 7 επιπλέον μεταλλάξεις της πρωτεΐνης S καθιστούν την υποομάδα BA.2 ξεχωριστή, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη αυξημένη δυνατότητα διαφυγής από υπάρχουσα ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα. Επίσης, καμία από αυτές τις 7 μεταλλάξεις δεν έχει συσχετιστεί με σημαντική δυνατότητα διαφυγής από ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα. Η συνδυαστική επίδραση αυτών των επτά μεταλλάξεων στις ιδιότητες του ιού είναι προς το παρόν άγνωστη.

Στην Ελλάδα τα ποσοστά της υποομάδας ΒΑ.1 της Όμικρον με τη μέθοδο SGTF έχουν εκτιμηθεί ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες. Προς το παρόν στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί 2 περιστατικά ΒΑ.2 ή 21L σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν ιχνηλατηθεί και βρίσκονται σε απομόνωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ