ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Άλκη: Σε κλοιό οι σύνδεσμοι οπαδών για την πάταξη της οπαδικής βίας

Δολοφονία Άλκη: Σε κλοιό οι σύνδεσμοι οπαδών για την πάταξη της οπαδικής βίας
Στο «τραπέζι» φαίνεται πως έχει πέσει η ιδέα να κλείσουν όλοι οι σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών ώστε να «καθαρίσει» ο αθλητισμός ΙΝΤΙΜΕ

Αποφασισμένη να πατάξει την οπαδική βία εμφανίζεται η Πολιτεία, στη σκιά της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού στην Θεσσαλονίκη.

Δικαιοσύνη και Αστυνομία ήδη αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τους συνδέσμους οπαδών και τις οργανωμένες συμμορίες, που καλύπτονται πίσω από τις σημαίες διάφορων ομάδων.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έγιναν έρευνες σε συνδέσμους οπαδών αθλητικών σωματείων σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Περιστέρι, Αγίους Αναργύρους και Ίλιον.

Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναμένεται να καλέσουν τις επόμενες ημέρες όλους τους εμπλεκομένους -αθλητικές ομάδες, παράγοντες και οργανωμένους οπαδούς- να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την εξυγίανση του χώρου, αλλά και να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οπαδικής βίας.

Στο «τραπέζι» φαίνεται να έχουν πέσει διάφορες πορτάσεις που φτάνουν μέχρι και το κλείσιμο των συνδέσμων οπαδών.

Συγκεκριμένα, στα σενάρια των επιτελών υπάρχει ακόμη και η σκέψη να μπει «λουκέτο» και σε όλους τους συνδέσμους των οργανωμένων οπαδών, ώστε να εξυγιανθεί ο χώρος του αθλητισμού, όσον αφορά στο φαινόμενο της βίας και των χούλιγκαν.

Με δηλώσεις του, μάλιστα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έκανε σαφές πως χρειάζεται συνεργασία πολιτείας και αθλητικών φορέων, έτσι ώστε να «καθαρίσει» ο χώρος. Το να μπει τέλος στον χουλιγκανισμό μέσα κι έξω από τα γήπεδα, είναι ζήτημα πολιτισμού και ανθρωπιάς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο υπουργός.

«Είναι δεδομένη η απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, οι έλεγχοι στους συνδέσμους φιλάθλων να είναι συνεχείς. Όσοι λειτουργούν παρανόμως θα κλείνουν. Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους σε όλη τη χώρα. Πολιτεία και αθλητικοί παράγοντες οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μπει τέλος στο χουλιγκανισμό μέσα και έξω από τα γήπεδα. Είναι ζήτημα πολιτισμού και ανθρωπιάς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Την ίδια ώρα, ο εντοπισμός και άλλων συνεργών του 23χρονου κατηγορούμενου που έχει συλληφθεί για την άγρια δολοφονία του νεαρού Άλκη, εκτιμάται πως είναι θέμα χρόνου, ενώ στην έρευνα για την υπόθεση μπαίνει και η ΕΥΠ.

Η αστυνομία σε ένα μπαράζ αστυνομικών εφόδων έχει κάνει «φύλλο και φτερό» συνδέσμους ομάδων ομάδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από όπου βγήκαν στο φως μαχαίρια, τσεκούρια και άλλα παρόμοια εργαλεία που μπορούν να μετατραπούν σε φονικά όπλα.

Συγκεκριμένα σε σύνδεσμο που βρίσκεται στην περιοχή της Ομόνοιας εντοπίστηκαν: Μαχαίρι, τσεκούρι, 2 μη ενεργοποιημένες φωτοβολίδες, 15 ξύλινα και ένα 1 μεταλλικό κοντάρι, 8 ξύλινα καδρόνια με βίδες, 14 κράνη μοτοσυκλέτας, 6 σπρέι βαφής διαφόρων χρωμάτων, 11 καπνογόνα-βαρελάκια και σύστημα καταγραφής εικόνας.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών δυνάμεων, πραγματοποίησαν έρευνες σε Ομόνοια, Περιστέρι, Αγίους Αναργύρους και Ίλιον.

Την Πέμπτη, η αστυνομία, πραγματοποίησε μπαράζ εφόδων σε συνδέσμους οπαδών των ομάδων ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή και στη Θεσσαλονίκη βρίσκοντας πλήθος ευρημάτων, ενώ ακολούθησαν οι συλλήψεις δύο ατόμων, υπεύθυνοι συνδέσμων, ηλικίας 43 και 36 ετών.

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις κατά τις αστυνομικές εφόδους σε συνδέσμους οπαδών

Σύμφωνα με την αστυνομία, κατασχέθηκαν: Μαχαίρια, ψαλίδια, λοστοί, καπνογόνα, φωτοβολίδες, σιδερογροθιές και άλλα αντικείμενα, πρόσφορα να προκαλέσουν σωματικές βλάβες.

Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου οι λέσχες οπαδών

Εξονυχιστικούς και συστηματικούς ελέγχους σε «λέσχες φιλάθλων», σε συνδέσμους, εντευκτήρια κλπ, προκειμένου να διακριβωθεί η νομιμότητα της λειτουργίας τους, καθώς και η διερεύνηση τέλεσης εγκλημάτων που διώκονται αυτεπάγγελτα ζητά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας.

ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, με εγκύκλιό του θέτει σε εγρήγορση τους εισαγγελείς Πρωτοδικών να διερευνήσουν τυχόν διάπραξη κακουργημάτων στις λεγόμενες «λέσχες φιλάθλων», σε συνδέσμους και εντευκτήρια κ.λπ.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην εγκύκλιο στο ρόλο των σωματείων των ομάδων, τις αποκαλούμενες «λέσχες φιλάθλων» και τις ποινικές ευθύνες που απορρέουν από την παράνομη λειτουργία τους, τονίζοντας ότι όσες εξ αυτών λειτουργών χωρίς την άδεια της αστυνομικής αρχής, οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Και αυτό, διότι όπως σημειώνει ο εισαγγελέας: «Έχει παρατηρηθεί ότι ομάδες δραστών ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων βίας, τελουμένων από "οπαδικά" κίνητρα, ή με επίφαση αθλητικό υπόβαθρο, έχουν ενταχθεί "ως φίλαθλοι" σε λέσχες φιλάθλων, ενώ γραφεία και εντευκτήρια, λειτουργούντα προφανώς παράνομα, αποτελούν "ορμητήρια" των δραστών αυτών για την τέλεση τέτοιων πράξεων και χώρους απόκρυψης όπλων».

Εισαγγελία Αρείου Πάγου: Σαρώστε τις λέσχες φιλάθλων - Ερευνήστε για διάπραξη κακουργημάτων

Κοντά στους συνεργούς του 23χρονου - «Μίλησε» το DNA στο φονικό όπλο

Σε ότι αφορά τη δικαστική εξέλιξη της σύλληψης του 23χρονου κατηγορούμενου για την δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη , σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές έχουν στα χέρια τους στοιχεία που «δένουν» όχι μόνο τον δράστη, αλλά τους φερόμενους συνεργούς του.

Τουλάχιστον δύο ακόμα άτομα φέρεται να έχουν ταυτοποιηθεί και η σύλληψή τους να είναι θέμα χρόνου, ενώ συνολικά αναζητούνται οκτώ. Να σημειωθεί ότι ο συνήγορος της οικογένειας Αλέξης Κούγιας, δήλωνε ότι σύμφωνα με δική του πληροφόρηση έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον έξι άτομα που φέρονται να συμμετείχαν στη δολοφονία το μοιραίο βράδυ.

Δολοφονία 19χρονου - Κούγιας: «Πήγαν για να σκοτώσουν - Έχουν ταυτοποιηθεί έξι ακόμη δράστες»

Ο ένας από τους δύο που φέρεται να έχει ήδη ταυτοποιηθεί, είναι ο κάτοχος του μαύρου αυτοκινήτου το οποίο εμφανίζεται στις εικόνες που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας δίπλα το λευκό αυτοκίνητο του 23χρονου που έχει συλληφθεί για τη δολοφονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην εν ψυχρώ δολοφονία του 19χρονου εμπλέκονται ακόμη δύο αυτοκίνητα, δηλαδή συνολικά τέσσερα οχήματα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι στη δολοφονική επίθεση είναι έως και 15 άτομα, εκ των οποίων κάποια επιτέθηκαν στους τρεις νεαρούς και άλλοι ήταν συνεργοί.

Στοιχεία που «καίνε»

Όσον αφορά τα στοιχεία που «καίνε» το δράστη και τους συνεργούς του, αφορούν την εξέταση στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ του DNA από το αίμα και των αποτυπωμάτων στο φονικό όπλο που φαίνεται να «δείχνουν» το δράστη και τους συνεργούς του. Επίσης, ένα ρόπαλο που βρέθηκε δίπλα στον νεκρό Άλκη, και δεύτερο μαχαίρι αλλά και τα στοιχεία από τις επικοινωνίες των δραστών, φαίνεται πως «δένουν» την υπόθεση.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, βρέθηκε και δεύτερο μαχαίρι, μετά το δρεπάνι και το ρόπαλο που χρησιμοποίησαν οι δράστες της καταδρομικής επίθεσης σε βάρος του νεαρού και φίλων του.

Το μαχαίρι έχει μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να εξεταστεί σε ποιον ανήκουν οι κηλίδες αίματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του thesstoday.gr, το μαχαίρι ενδεχομένως πέταξαν οι δράστες τη νύχτα της δολοφονίας, ενώ βρέθηκε κάτω από σταθμευμένο όχημα όταν ο οδηγός το μετακίνησε.

Να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος 23χρονος για την δολοφονία, έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα, ενώ την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου του επιβλήθηκε η πρώτη ποινή, των τεσσάρων ετών και τριών μηνών χωρίς αναστολή, που αφορούν τα ευρήματα στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στον οποίο έγινε έλεγχος χτες Τετάρτη.

Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι από τα ευρήματα στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ