ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η Ελλάδα στο δρόμο της σταδιακής ελευθερίας παρά τους «κόκκινους» δείκτες

Κορωνοϊός: Η Ελλάδα στο δρόμο της σταδιακής ελευθερίας παρά τους «κόκκινους» δείκτες
AP Photo / Thanassis Stavrakis

Από το ερχόμενο Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022 ξεκινά η ισχύς των μέτρων που εισηγήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και αφορούν στο περαιτέρω άνοιγμα της διασκέδασης, του αθλητισμού των συνεδρίων, αλλά και των σχολικών εκδρομών.

Προς μεγάλη απογοήτευση των καρναβαλιστών – Πατρινών και μη- η Επιτροπή δεν έδωσε το πράσινο φως για να πραγματοποιηθούν οι αποκριάτικες παρελάσεις, καθώς η ιχνηλάτηση στους ανοικτούς χώρους είναι σχεδόν αδύνατη, όπως έχουν επισημάνει οι επιδημιολόγοι.

Φυσικά τα μέλη της Επιτροπής δεν άφησαν παραπονούμενους τους γλεντζέδες, καθώς από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, στα κέντρα διασκέδασης θα μπορούν να παρευρίσκονται και όρθιοι: Λόγος γίνεται πάντα για πλήρως εμβολιασμένους θαμώνες.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Την Πέμπτη, πάντως, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα συνεχίσουν την συζήτηση, με κεντρικό θέμα τα πρωτόκολλα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Να θυμίσουμε ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση, εξετάσθηκαν ακόμη το άνοιγμα των συνεδρίων, με 100% πληρότητα για τους εμβολιασμένους προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά υβριδικά.

Παράλληλα, οι ειδικοί αποφάσισαν την αύξηση της πληρότητας των γηπέδων στο 50% και το άνοιγμα των σχολικών πολυήμερων εκδρομών, στο πλαίσιο της περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων έναντι του κορωνοϊού.

Οι ελευθερίες, οι παρελάσεις και οι σκληροί δείκτες

Η Επιτροπή δεν εισηγήθηκε άνοιγμα και ελευθερίες για τις παρελάσεις, όπως είπαμε παραπάνω, καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει ένα νέο αυξημένο επιδημιολογικό γύρο, την ώρα μάλιστα που η χώρα παλεύει να πάρει μία ανάσα και που αρχίζει να αχνοφαίνεται ελαφρά μείωση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, όπως θάνατοι και διασωληνώσεις στις ΜΕΘ.

«Το πνεύμα των μελών της Επιτροπής, αναφορικά με τις Αποκριές, είναι ενιαία αντιμετώπιση σε όλη τη χώρα, καθώς είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί ιχνηλάτηση σε ανοικτούς χώρους που πραγματοποιούνται παρελάσεις», είχαν δηλώσει σχετικά οι καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, την περασμένη εβδομάδα.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιστήμονες αποφάσισαν τελικά να δώσουν το «πράσινο φως» για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στη διασκέδαση, καθώς οι πολίτες δεν πειθαρχούσαν στα μέτρα εδώ και καιρό, παρά το «βαθύ κόκκινο» στο οποίο βρίσκεται η χώρα. Και καθώς σε όλη την Ευρώπη οι χώρες προχωρούν σε σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, ήταν επόμενο, και η Ελλάδα να ακολουθήσει αυτό το εξωστρεφές μοντέλο.

Άλλωστε η σταθερή και ενιαία γραμμή των επιστημόνων, είναι οι εμβολιασμένοι να απολαμβάνουν όλο και περισσότερα πλεονεκτήματα, κάτι που αναλύθηκε και στην σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν, ότι «η κοινή λογική παγκοσμίως, είναι οι εμβολιασμένοι να χαίρονται όλο και περισσότερο. Επίσης, η κοινωνική αποστασιοποίηση παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, θα χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο και όλο και περισσότερο, το testing και οι εμβολιασμοί».

Η τακτική αυτή βεβαίως, συνάδει τόσο με την σημαντική αύξηση των εμβολιασμών - που αγγίζουν περίπου τα 20 εκατομμύρια - όσο και με τη μικρή ελπίδα μείωσης των σκληρών δεικτών της πανδημίας.

Τα πλεονεκτήματα των εμβολιασμένων

Υπενθυμίζεται ότι οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, μέχρι την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, είχαν φθάσει τα 19,673 εκατ. με 7,424 εκατ. να έχουν υλοποιήσει και τις δύο δόσεις.

Αναφορικά με την τρίτη - αναμνηστική - δόση, έχουν ήδη εμβολιαστεί 5,139 εκατ. πολίτες και 120.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Το πανδημικό κύμα της «Όμικρον» παραμένει σταθερά υψηλό, με πολλούς συνανθρώπους μας να κολλάνε καθημερινά και περίπου το 1,5% του πληθυσμού της χώρας να νοσεί σήμερα, να αποτελεί ενεργό κρούσμα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου την περασμένη Πέμπτη.

Μείωση στις διασωληνώσεις τις επόμενες 15 ημέρες

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα στις επόμενες 15 ημέρες, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας οι διασωληνωμένοι θα μειωθούν στους 450.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ