ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Κυριόπουλος: Έφυγε ένας σπουδαίος επιστήμονας και ένας ξεχωριστός άνθρωπος

Γ. Κυριόπουλος: Έφυγε ένας σπουδαίος επιστήμονας και ένας ξεχωριστός άνθρωπος
Καίτοι ήταν τριπλά εμβολιασμένος ο καθηγητής διασωληνώθηκε και κατέληξε σε μία μόλις ημέρα, αφού η υγεία του ήταν αρκετά επιβαρυμένη

Ένας διακεκριμένος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και επί χρόνια Κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ο Γιάννης Κυριόπουλος κατέληξε απόψε, Δευτέρα, σε ηλικία 77 ετών, στη ΜΕΘ COVID του Ευαγγελισμού.

Καίτοι ήταν τριπλά εμβολιασμένος ο καθηγητής διασωληνώθηκε και κατέληξε σε μία μόλις ημέρα, αφού η υγεία του ήταν αρκετά επιβαρυμένη.

H επιδείνωση της υγείας του καθηγητή ήταν ραγδαία και αναπάντεχη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο καθηγητής ο οποίος είχε μολυνθεί με κορωνοϊό και νοσούσε τα τελευταία δύο 24ωρα, διακομίστηκε αρχικά στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο όπου διαγνώστηκε η σοβαρή λοίμωξη και κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του. Από το Ιπποκράτειο διακομίστηκε στη συνέχεια στον Ευαγγελισμό όπου υπήρχε διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ covid.

Το Σαββατοκύριακο ο καθηγητής βρισκόταν στο Βόλο και βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό μόλις την Κυριακή το πρωί, οπότε και επέστρεψε στην Αθήνα.

Όσοι δημοσιογράφοι τον γνωρίσαμε μάθαμε πολλά κοντά του, όπως και οι φοιτητές του. Επιστήμονας με ευρύ πεδίο γνώσεων, τόσο σε ζητήματα οικονομικών υγείας, όσο και κοινωνικής πολιτικής, κυρίως όμως ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Σπάνια έλεγε όχι σε μία συνέντευξη και δήλωση και ήθελε πάντα να στηρίζει και να βοηθά τους νέους.

Στο CNN Greece είχαμε την χαρά και τη μεγάλη τιμή, να μας παραχωρήσει την τελευταία του συνέντευξη στο αφιέρωμα «FOCUS στην ΥΓΕΙΑ», ο οποίος είχε τονίσει μεταξύ άλλων:

«Η πανδημία της Covid-19 υπήρξε ο απόλυτος αιφνιδιασμός της παγκόσμιας κοινότητας, ενώ πρωτίστως ανέδειξε το έλλειμμα στη διεθνή συνεργασία και την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Όμως, καθώς «ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας των ιών και της κατάθλιψης», είναι σαφές, ότι χρειάζεται να επενδύσουμε στη δημόσια υγεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως, μια αξιόπιστη εθνική (κρατική) υπηρεσία δημόσιας υγείας, καθώς επίσης και πρόσθετη χρηματοδότηση δεδομένου ότι είναι υποδιπλάσια της ΕΕ-27 και υποτετραπλάσια των πλέον προηγμένων χωρών».

Δείτε το κείμενο της συνέντευξης:

Κυριόπουλος: Χρειαζόμαστε εθνική υπηρεσία Δημόσιας Υγείας και δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ