ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πλήθος κόσμου στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πλήθος κόσμου στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο
Πλήθος κόσμου έξω από το Εφετείο CNN Greece/Αλέξανδρος Γαστεράτος

Συλλογικότητες και φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιούν μεγάλη αντιφαστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο Αθηνών όπου θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής

Από νωρίς το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται περιμετρικά της περιοχής και στην οδό Λουκάρεως υπάρχει φραγμός από κλούβες ΜΑΤ στο ύψος της οδού Αλεξάνδρας, ενώ η μία λωρίδα παραμένει κλειστή.

«Δεν είναι αθώοι. Οι ναζί στην φυλακή».

Το σύνθημα των χιλιάδων πολιτών, που ακούστηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2020 στη λεωφόρο Αλεξάνδρας έξω από το Εφετείο Αθηνών αντηχεί και πάλι σήμερα.

Πολιτικοί φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία, εργαζόμενοι και φοιτητές δίνουν δυναμικό «παρών» ζητώντας να επικυρωθεί η πρωτόδικη απόφαση και οι χρυσαυγίτες να παραμείνουν στη φυλακή.

Η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή στο συλλαλητήριο, έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 7 έως τις 10 το πρωί για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική. Σε τρίωρη στάση εργασίας για τον ίδιο λόγο καλούν και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά.

«Καλούμε τους νέους και τις νέες να δώσουμε μαζί μία ισχυρή και μαζική απάντηση κατά του φασισμού» τονίζει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που απευθύνει κάλεσμα στο συλλαλητήριο τονίζοντας ότι παρά την απερίφραστη καταδίκη της Χρυσής Αυγής από την ελληνική δικαιοσύνη, είναι σαφές ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον φασισμό ως κοινωνία.

«Ο αγώνας για την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας θα δοθεί μέσα και έξω από το δικαστήριο, από την πολιτική αγωγή αλλά και σύσσωμο το αντιφασιστικό κίνημα. Για τον Παύλο, τον Σαχζάτ, και τα δεκάδες θύματα των νεοναζί που ζητούν δικαίωση. Διεκδικούμε την επικύρωση της πρωτόδικης απόφασης και την συνολική καταδίκη των ναζί από την πολιτεία και την κοινωνία. Η θέση τους ήταν και θα είναι στην φυλακή» υπογραμμίζει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλεσμα στην αντιφασιστική συγκέντρωση απευθύνει πλήθος σωματείων και συνδικάτων, μεταξύ των οποίων η ΕΣΗΕΑ, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα συνδικάτα ΟΤΑ Αττικής, Μετάλλου Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής, η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, καθώς και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Δυναμικό παρών αναμένεται να δώσουν επίσης φοιτητές και μαθητές. «Δεν ξεχνάμε!» τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας στο κάλεσμά τους. «Η νέα γενιά έχει ιδανικά – Τσακίζει τους φασίστες ακόμα μια φορά» υπογραμμίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη».

Στο μαζικό συλλαλητήριο κάλεσαν και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ, το ΚΚΕ (μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ.

Διεκόπη προσωρινά η δίκη

Λαγός, Παππάς, Ηλιόπουλος, είναι παρόντες στο δικαστήριο, για την ώρα, ενώ η Μάγδα Φύσσα εισερχόμενη τόνισε πως «θέλουμε το ίδιο αποτέλεσμα όπως και πρωτόδικα, καταδίκη».

Ωστόσο, λόγω της απουσίας πολλών συνηγόρων, οι οποίοι δεν μπορούν να προσεγγίσουν τον Άρειο Πάγο εξαιτίας των συγκεντρώσεων, η διαδικασία διεκόπη για λίγο προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν οι δικηγόροι και να εκπροσωπήσουν τους εντολείς τους.

Σε δικαστικό επίπεδο, η εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης στην ουσία της δεν μειώνει επ' ουδενί τη σημασία της εμπεριστατωμένης πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης: Η Χρυσή Αυγή - υπό τη μορφή του πολιτικού κόμματος ως προκάλυμμα - υπήρξε εγκληματική οργάνωση. Μοναδικός σκοπός της η «διά της βίας αντιμετώπιση των αλλοδαπών, των ιδεολογικών αντιπάλων και των αντιφρονούντων». Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται ότι δεν θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να καταρριφθούν όλα τα επιχειρήματα που θα προβάλλουν εκ νέου οι καταδικασθέντες και να επισφραγιστεί η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, (πρόεδρος: Μαρία Λεπενιώτη, εφέτες: Γεσθημανή Τσουλφόγλου, Ανδρέας Ντόκος) που δικαίωσε τα θύματα και κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Σε πολιτικό επίπεδο το διακύβευμα παραμένει το ίδιο: Δεν επιτρέπεται καμία επανάπαυση του αντιφασιστικού κινήματος. Οι ναζιστές πρέπει να τίθενται στο πολιτικό και κοινωνικό περιθώριο. Η ρητορική μίσους δεν είναι ανεκτή σε μια δημοκρατική κοινωνία και η βία παραμένει απεχθής σε όλες της τις εκφάνσεις.

Αιτήσεις αποχής ή εξαίρεσης

Με την έναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης θα ζητηθεί -κατά πληροφορίες- αναβολή από τους συνηγόρους υπεράσπισης του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή" Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος νοσηλεύεται σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα, μετά από περίπου τρεις μήνες νοσηλείας διασωληνωμένος, λόγω κορωνοϊού.

Παράλληλα ένα άλλο θέμα το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει το δικαστήριο είναι οι αιτήσεις αποχής, που φέρονται να έχουν υποβάλλει δύο από τους δικαστές, οι οποίοι κληρώθηκαν στη σύνθεση του Πενταμελούς Εφετείου, καθώς και οι αιτήσεις εξαίρεσης ορισμένων δικαστών που θα υποβάλουν από την πλευρά τους κάποιοι εκ των ήδη καταδικασθέντων.

Πάντως, για το εάν θα γίνουν δεκτές ή όχι οι αιτήσεις αποχής ή αιτήσεις εξαίρεσης δικαστών στη δίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, θα αποφανθεί το Πενταμελές Εφετείο, υπό άλλη σύνθεση.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό, με την ιστορική 2644/2020 απόφαση του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών κρίθηκαν ένοχοι 57 από τους 69 κατηγορουμένους. (11 αθωώθηκαν και για έναν έπαυσε η ποινική δίωξη λόγω θανάτου).

Από τους 57 οι 50 κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, 7 από αυτούς για διεύθυνση, ενώ από τους υπόλοιπους 43 οι 21 κρίθηκαν ένοχοι και ακόμα ενός κακουργήματος, κατά περίπτωση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου ψαρά Αμπουζίντ Εμπάρακ. Συνολικά στη φυλακή οδηγήθηκαν 40 καταδικασθέντες, εκ των οποίων οι 35 εξακολουθούν να είναι κρατούμενοι.

Στους υπόλοιπους δόθηκε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

Η ιεραρχική δομή

Σύμφωνα με την ιστορική απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου "κύριο χαρακτηριστικό της εγκληματικής οργάνωσης η οποία εκκολάφθηκε στους κόλπους του πολιτικού σχηματισμού και μετέπειτα πολιτικού κόμματος με την επωνυμία Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή και δραστηριοποιείται υπό την κάλυψή του ήταν η ιεραρχική δομή της με επικεφαλής τον αρχηγό της κατηγορούμενο Νικόλαο Μιχαλολιάκο, στη συνέχεια τους βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι είχαν οριστεί και περιφερειάρχες, σε συνενωμένες μεγάλες εκλογικές περιφέρειες για τον συντονισμό των δράσεων, και τέλος τους υπεύθυνους κάθε τοπικής οργάνωσης που αποκαλούνταν πυρηνάρχες και προέρχονταν από τους επικεφαλής των πρώτων μικρών ομάδων οπαδών και φίλων του κόμματος, που αργότερα διευρύνθηκαν και αναβαθμίστηκαν σε τοπικές οργανώσεις. Η εγκληματική της δράση που σκοπό είχε την διά της βίας αντιμετώπιση των αλλοδαπών, των ιδεολογικών αντιπάλων, των αντιφρονούντων και διά του τρόπου αυτού την επιβολή και διάδοση πολιτικών ιδεών και θεωριών εκδηλωνόταν μέσω τοπικών οργανώσεων και πάντα υπό την καθοδήγηση ανωτέρου στην ιεραρχία στελέχους της. Ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης, πυρηνάρχης μετά τον Μάιο του 2012, οπότε η εγκληματική οργάνωση ως πολιτικό κόμμα εισήλθε στη Βουλή, αναφερόταν απευθείας στον τοπικό βουλευτή περιφερειάρχη και αυτός ακολούθως στην ανώτατη ηγεσία αυτής. Στο καταστατικό που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και συγκεκριμένα στην παράγραφο 3 του άρθρου 26 ορίζεται ότι: «οι τοπικές οργανώσεις αναλαμβάνουν τη διοργάνωση και το συντονισμό των κομματικών δράσεων σε τοπικό επίπεδο, εποπτεύονται και ελέγχονται από την κεντρική επιτροπή του κόμματος».

Η ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής ήταν τέτοια, ώστε να εξασφαλίζει όχι μόνο ότι κάθε κατώτερο όργανο θα υπακούει στις εντολές του ανώτερου, αλλά περαιτέρω ότι καμία κομματική ενέργεια δεν γινόταν, χωρίς την ρητή εκ των προτέρων εντολή του ανώτερου οργάνου, που φτάνει μέχρι την κεντρική διοίκηση. Η αρχή αυτή επαναλαμβάνεται από τα στελέχη της οργάνωσης και αποτελεί αντικείμενο εγκυκλίων. Η ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής επιτάσσει περαιτέρω την διαρκή λογοδοσία των κατώτερων οργάνων στην κεντρική διοίκηση, η οποία ενημερώνεται αδιάλειπτα για όλες τις δράσεις εξελίξεις και αλλαγές στα πλαίσια μιας τοπικής οργάνωσης, μέσω μηνιαίων αναφορών, υπογεγραμμένων από τον τοπικό γραμματέα. Απευθείας επικοινωνία απλού μέλους, ή και κατώτερου οργάνου, με την κεντρική διοίκηση παρακάμπτοντας ενδιάμεσο όργανο απαγορεύεται ρητά, αφού κάτι τέτοιο θα παραβίαζε την ιεραρχία. Η ανάγκη απόλυτης πειθαρχίας στην ιεραρχία συνέχισε και μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Έτσι στην από 23 Απριλίου 2013 υπ’ αριθμόν 20 εγκύκλιο, που υπογράφεται από τον Χρήστο Παππά, με εντολή γενικού γραμματέα κοινοποιούμενης στο πολιτικό συμβούλιο, την κεντρική επιτροπή, τις περιφερειακές και τοπικές οργανώσεις, τους πυρήνες και τα μέλη του συνεδρίου αναφέρεται: «Γίνεται κατανοητό ότι η περαιτέρω επιτυχής πορεία του κινήματος θα εξαρτηθεί από την συμπαγή, αρραγή και καλά δομημένη οργανωτική του μορφή. Συνεπώς από εδώ και στο εξής όλες οι διαδικασίες θα προωθούνται μέσα από τα διοικητικά όργανα χωρίς καμία παρέκκλιση. Θα θεωρείται επομένως παράπτωμα η νοοτροπία, καθώς και οι ενέργειες ελαχίστων, οι οποίοι κινούνται εξωθεσμικά, και χρησιμοποιούν το όνομα του αρχηγού ή ισχυρίζονται ότι ήρθαν σε απευθείας συνεννόηση με τον αρχηγό. Θα πρέπει να λειτουργήσουμε με τα όργανα του κινήματος σαν ένας πολιτικός απελευθερωτικός στρατός του εθνικισμού και να εφαρμόσουμε πιστά την πάγια αρχή του στρατιωτικού δόγματος που λέγεται απαρέγκλιτη πίστη και υπακοή στην ιεραρχία».

(…) Οι εντολές της κεντρικής διοίκησης αφορούν όχι μόνο τη γενική κατεύθυνση των δράσεων των κατώτερων οργάνων, αλλά κάθε λεπτομέρεια της δράσης της οργάνωσης, τόσο στο ιδεολογικό, όσο και στο πρακτικό πεδίο αφού η κεντρική διοίκηση με εγκυκλίους της καθορίζει εκ των προτέρων ακόμα και το τι θα κρατάνε τα μέλη κατά τη διάρκεια της ετήσιας πορείας στα Ίμια το 2013.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα επιβεβαιώνουν πλήρως στην ιεραρχία από τον αρχηγό μέχρι τον τελευταίο υποστηρικτή και την απαρέγκλιτη τυφλή και απόλυτη πειθαρχία των κατώτερων στους ανώτερους, χωρίς δικαίωμα έκφρασης, αντιλογίας, ακόμα και απορίας, πειθαρχία απαραίτητη για την υλοποίηση των καταστατικών σκοπών και στόχων της εγκληματικής οργάνωσης.

Η αρχή του αρχηγού

Η αρχή του αρχηγού αποδεικνύεται ότι διαπερνά την ιεραρχική δομή της εγκληματικής οργάνωσης από την αρχή της ίδρυσής της. Ο γενικός γραμματέας, ο αρχηγός, ο ανώτατος ηγέτης, ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος έχει την απόλυτη, απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη εξουσία ως και την απόλυτη ευθύνη των τελικών αποφάσεων. Η πίστη στον αρχηγό ανάγεται σε επίπεδο μεταφυσικής, εκδηλώνεται δε πανηγυρικά και με τη διαδικασία του Όρκου.

(…) Η μετεξέλιξη ενός πυρήνα σε τοπική οργάνωση, το άνοιγμα των γραφείων, η συγκρότηση του πενταμελούς συμβουλίου διοίκησης ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη της κεντρικής διοίκησης, η οποία εκπροσωπείτο ανά πάσα στιγμή από τον εκάστοτε υπεύθυνο περιφέρειας. Η κεντρική διοίκηση ήξερε λοιπόν από τους επικεφαλής και τα μέλη των τοπικών, έστελνε οδηγίες και ελάμβανε γνώση για οποιαδήποτε πράξη των τοπικών, και καμία τοπική δεν άνοιγε καν, αν δεν είχε την έγκριση του αρχηγού προσωπικά και του πολιτικού συμβουλίου.

(…) Από την αποδεικτική διαδικασία προέκυψε ότι κάθε παραβίαση της ιεραρχίας επέσυρε πειθαρχικές ποινές για μέλη, τα οποία δεν παρακολουθούσαν εντολή που δόθηκε από ανώτερο όργανο. Οι πειθαρχικές ποινές περιελάμβαναν ακόμα και τον αποκλεισμό του αποπεμφθέντος από όλα τα γραφεία.

Η επιχειρησιακή δράση

(…) Η επιχειρησιακή δράση της Χρυσής Αυγής έναντι τρίτων υλοποιείτο από επίλεκτες ομάδες στελεχών, μελών, υποστηρικτών που ασπάζονταν τους σκοπούς της και την ιδεολογία της, για την οποία τακτικές ήταν οι ιδεολογικού προσανατολισμού επιμορφωτικές συναντήσεις, όπου αναλύονται θέματα σχετικά με τις απόψεις και τους στόχους της Χρυσής Αυγής από ειδικούς ομιλητές. Πρόκειται για ομάδες προσώπων που συμμετείχαν σε παραστρατιωτικές εκπαιδεύσεις, έφεραν ομοιόμορφη στρατιωτική ενδυμασία, κατείχαν σχεδόν όλοι παράνομα όπλα και επιτίθεντο σε συγκεκριμένες ομάδες – στόχους.

Η ρητορική μίσους δεν εξαντλείτο σε δηλώσεις και ομιλίες βουλευτών και στελεχών, αλλά συναντάτο και σε προκηρύξεις, ανακοινώσεις, άρθρα στην εφημερίδα και το περιοδικό της Χρυσής Αυγής, όπως και στην ιστοσελίδα της. Ειδικότερα στο περιοδικό «Χρυσή Αυγή» Δεκεμβρίου 1987 σε ανακοίνωση προς τους έλληνες μαθητές υπήρχε η ακόλουθη αναφορά «(…) Μην ξεχνάς πως με τον κομμουνιστή δεν συζητάς, τον πολεμάς μέχρι θανάτου».

Η δημόσια αυτή ρητορική μίσους του αρχηγού της ηγετικής ομάδας και των υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή απέναντι σε όσους σκέφτονται διαφορετικά, απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους, αντιφρονούντες, μετανάστες, απέναντι σε κατηγορίες ανθρώπων που ανήκουν στους χαρακτηρισμένους εχθρούς τους, καλλιεργούσαν την ιδέα και την πράξη της φυλετικής υπεροχής, διαμόρφωναν, σκόπιμα και όχι τυχαία, σε ορισμένους οπαδούς, μέλη και στελέχη του αντίστοιχη συνείδηση εξουδετερώνοντας τους ηθικούς φραγμούς και τις αναστολές τους.

Δράστες των εγκληματικών αυτών πράξεων ελεγχόμενοι πλήρως από το κόμμα και τα ιδεολογικά του όργανα και δρώντας εξ ονόματος και για λογαριασμό του κόμματος και της πολιτικής τους ιδεολογίας, μετά από κάθε μία αξιόποινη πράξη που τελούσαν θεωρούσαν ότι προσέφεραν εξαιρετική υπηρεσία στην πατρίδα και στο κόμμα τους, ότι επιτύγχαναν νίκη στη μάχη του εθνικιστικού κινήματος, πίστευαν δε ότι μέσω της παράνομης και εγκληματικής τους δράσης μετατρέπονται σε άτομα σημαντικά και υπολογίσιμα.

Οι μεθοδευμένες οργανωμένες επιθέσεις

Οι δράστες αυτοί, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για μέλη του κόμματος κατά την τυπική του όρου έννοια, υποστηρικτές οπαδούς και φίλους του κόμματος, αφού για το κόμμα όλα αυτά τα άτομα είναι ενεργά και ισότιμα μεταξύ τους, σε όλα τα περιστατικά βίας, που αναφέρονται, δεν έδρασαν αυτοβούλως αλλά προγραμματισμένα και οργανωμένα, κατά κανόνα, όλοι μέλη ταγμάτων εφόδου κάποιας τοπικής οργάνωσης, κυρίως δε εκείνων της Νίκαιας, του Περάματος και του Πειραιά, πάντοτε υπό την καθοδήγηση κάποιου βουλευτή του κόμματος ή άλλου ηγετικού στελέχους. Ενεργούσαν εξ ονόματος και για λογαριασμό του κόμματος, όπως δηλώνουν άλλωστε και κατά τις επιθέσεις τους, όπως έγινε κατά τις επιθέσεις αυτών στον κοινωνικό χώρο Αντίπνοια, σε βάρος των αιγύπτιων αλιεργατών, σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο και αλλού εφαρμόζοντας πιστά τις ιδεολογικές αρχές και τις ιδεολογικές διακηρύξεις του αρχηγού, των βουλευτών και υψηλόβαθμων στελεχών, τις οποίες προέβαλλαν με κάθε ευκαιρία και σε κάθε εκδήλωση.

Από την ίδρυσή του το κόμμα της Χρυσής Αυγής είχε σημειώσει επιχειρησιακή δράση που συνίστατο σε επιθέσεις μεθοδευμένες και οργανωμένες σε βάθος χρόνου κατά πολιτικών αντιπάλων, μεταναστών, αντιφρονούντων, στοχοποιημένων ημεδαπών που είχαν αντίθετη ιδεολογία από αυτή της Χρυσής Αυγής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ