ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτη ενημέρωση ΕΟΔΥ: Μεταξύ 150.000 και 200.000 τα ενεργά κρούσματα

Έκτακτη ενημέρωση ΕΟΔΥ: Μεταξύ 150.000 και 200.000 τα ενεργά κρούσματα
Η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται κυρίως τις τουριστικές περιοχές όπως Ιόνια νησιά, νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Αττική ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Ήπια χαρακτηριστικά αναμένεται να έχει το πανδημικό κύμα το οποίο βιώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα, καθώς δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση νοσηλειών στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την κορύφωση αυτού του κύματος. 

Αυτό τόνισαν σε έκτακτη ενημέρωση τη Δευτέρα, ο επικεφαλής τους ο πρόεδρος καθηγητής παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης και ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής, παρουσία του αντιπροέδρου, Γιώργου Παναγιωτακόπουλου.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, όλες οι χώρες της Ευρώπης είναι «κόκκινες» με πολύ μικρές διαφορές, αύξηση κρουσμάτων και αύξηση του ποσοστού θετικότητας.

Η Ελλάδα είναι δεύτερη μετά την Κύπρο όσον αφορά στην διενέργεια τεστ ανά 100.000 πληθυσμό ενώ καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων άνω των 65 ετών και εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμό.

Τα στελέχη της ΟΑ4 και ΟΑ5 κυριαρχούν σε όλη τη χώρα, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή Παρασκευή, η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται κυρίως τις τουριστικές περιοχές όπως Ιόνια νησιά, νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Αττική.

Η αύξηση των κρουσμάτων επίσης καταγράφεται περισσότερο στις ηλικίες 18 με 24 έτη.

Ωστόσο, στις υπόλοιπες ομάδες δεν καταγράφεται τόσο σημαντική αύξηση.

Τις τελευταίες τρεις βδομάδες επίσης υπάρχει αύξηση και στις επαναλοιμώξεις στην χώρα μας ενώ ο λόγος εισαγωγών και εξαγωγών στις ΜΕΘ, είναι μικρότερος από την μονάδα.

Σύμφωνα με τους καθηγητές Ζαούτη και Παρασκευή το πανδημικό αυτό κύμα θα έχει ήπια χαρακτηριστικά δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ με την όμικρον η αύξηση στις νοσηλείες είναι πολύ μικρότερη δεν παρατηρείται επίσης αύξηση του 1000 και στο πρώτο κύμα αυτής της περιόδου δηλαδή από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τέλος Ιουνίου.

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος αναφέρθηκαν και στην σημαντική αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης, καθώς και στην ισχυρή προστασία που παρέχει η τέταρτη δόση έναντι της τρίτης.

Αναφορικά με την υπερβάλλουσα θνησιμότητα τόνισαν ότι είναι μικρή.

Υπάρχει αύξηση των νοσηλειών αλλά όχι των νοσηλειών σε ΜΕΘ.

Σήμερα τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 150.000 με 200.000, ωστόσο μετά από 28 ημέρες, δεν υπάρχει αύξηση των νοσηλειών σε ΜΕΘ και ο δείκτης αναπαραγωγής ανέρχεται σε 1,3.

Σε ερώτηση του CNN Greece, εάν με την αύξηση των κρουσμάτων συζητείται από μέλη της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να εισηγηθούν στην κυβέρνηση την επαναφορά της χρήση μάσκας στα αεροδρόμια και στις πτήσεις, ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πιο συντηρητική από άλλες χώρες της Ευρώπης όσον αφορά τη χρήση της μάσκας αλλά και της απομόνωσης.

Μόνο η Ισπανία εφαρμόζει υποχρεωτικά τη μάσκα σε όλες τις αερομεταφορές.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, τα αεροπλάνα είναι ασφαλή γιατί υπάρχουν ειδικά φίλτρα ενώ ισχύουν τα πρωτόκολλα απομόνωσης που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης οι ειδικοί δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ