Φωτιά στην Άμφισσα: Αναζωπύρωση κοντά στην Ιτέα
Συναγερμός σήμανε ξανά το μεσημέρι της Τρίτης στην Πυροσβεστική, καθώς υπάρχει αναζωπύρωση της φωτιάς στην Άμφισσα στο νομό Φωκίδας και πιο συγκεκριμένα στο ανατολικό μέτωπο προς τον Προφήτη Ηλία Ιτέας.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας και έκαιγε την Φωκίδα όλη τη νύχτα, παρουσίαζε νωρίτερα καλύτερη εικόνα, ωστόσο το μεσημέρι της Τρίτης συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών με τις αναζωπυρώσεις.
Μέσα στη νύχτα έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να σωθεί ο βιολογικός καθαρισμός της Ιτέας που λειτουργεί κανονικά, αλλά και οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν την περιοχή με νερό.
«Τη νύχτα μάς βοήθησε η ύφεση των ανέμων» ανέφερε το πρωί αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος, ο οποίος τόνισε ότι αναμένεται «ενισχυμένη παρουσία σε εναέρια μέσα για να βοηθήσουν αποτελεσματικά».
Δείτε εικόνες του CNN Greece από το σημείο:
Ακόμη έγινε γνωστό ότι έχει προωθηθεί και αίτημα για κήρυξη της ΔΕ Ιτέας, 'Αμφισσας και Δελφών του δήμου Δελφών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή, δόθηκε μεγάλη μάχη να αδειάσει το καταφύγιο με τα αδέσποτα σκυλιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε διαφορετικούς χώρους.
«Όλα τααδέσποτα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια χάρηστην τεράστια κινητοποίηση του δήμου, της φιλοζωικής, αλλά και δεκάδων εθελοντών» υπογράμμισε ο κ. Ταγκαλής υπενθυμίζοντας ότι «από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής για τη νύχτα που πέρασε από την πλευρά του συντονιστικού ήταν να διασωθούν οι οικισμοί και οι επιχειρήσεις από τα μέτωπα της φωτιάς και εκεί επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον».
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Αττικής
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πυροσβεστική: 12.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στη Φωκίδα - 311 δασικές πυρκαγιές σε μια εβδομάδα
Συνεχίζεται η «μάχη» πυρόσβεσης: Καλύτερη η εικόνα στη Φωκίδα, χωρίς ενεργό μέτωπο στο Κρανίδι
Κοινό συμβόλαιο 52 εκατ. λιρών για νέο σύστημα πυροβολικού υπέγραψαν Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία
23:57
Κορυφαία πολίστρια του κόσμου για το 2025 η Φωτεινή Τριχά
23:54
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ» ΕΙΠΕ Ο ΖΕΛΕΝΣΚΙ: Liveblog: Συμφωνήσαμε στο 95% του σχεδίου των 20 σημείων είπαν Τραμπ και Ζελένσκι
23:50
Σύλληψη στη Σάμο, 49χρονου κατηγορούμενου για 27 απάτες
23:41