ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Πεντέλη - meteo: Κίνδυνος νέων εστιών από τους σφοδρούς ανέμους - Πότε αναμένεται υποχώρηση

Φωτιά Πεντέλη - meteo: Κίνδυνος νέων εστιών από τους σφοδρούς ανέμους - Πότε αναμένεται υποχώρηση
Aναμένεται εξασθένιση των ανέμων τις επόμενες ώρες σύμφωνα με το meteo INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μια δύσκολη πυρκαγιά υπό σφοδρούς ανέμους που την σπρώχνουν σε κατοικημένη περιοχή, έχουν να διαχειριστούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πεντέλη.

Το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προχώρησε σε ενημέρωση σχετικά με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή σημειώνοντας ότι αναμένεται εξασθένιση των ανέμων τις επόμενες ώρες. Ωστόσο αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Αναλυτικά η ενημέρωση από το meteo:

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 19.07.2022 στην ευρύτερη περιοχή Νταού Πεντέλης:

  • Στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΑ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h.
  • Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων και για τις αμέσως επόμενες ώρες (19.07 18:00 - 20.07 04:00/05:00) περιμένουμε μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων και ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 10 %, βελτιώνοντας έτσι τις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που τώρα επικρατούν.
  • Ωστόσο, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρώτες πρωινές ώρες 04:00/05:00 (Τετάρτη 20.07.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022.
  • Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου και των ισχυρών ριπών, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών), ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ