ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές: Μαίνεται το μέτωπο στη Μυτιλήνη - Κάηκαν σπίτια στα Βατερά, τιτάνια μάχη με τις φλόγες

Φωτιές: Μαίνεται το μέτωπο στη Μυτιλήνη - Κάηκαν σπίτια στα Βατερά, τιτάνια μάχη με τις φλόγες
Υπάρχουν εστίες φωτιάς τις οποίες οι δυνάμεις που επιχειρούν, προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο CNN Greece

Βελτιωμένη παρουσιάζεται η κατάσταση στα Βατερά όπου το πρωί του Σαββάτου ξέσπασε μεγάλη φωτιά και δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν να τη θέσουν υπό έλεγχο μέχρι αυτή την ώρα.

Συγκεκριμένα, παρόλο που η φωτιά έχει καταστρέψει οικίες και συνεχίζει να καίει αγροτοδασικές εκτάσεις, η κατάσταση φαίνεται να έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με τις προηγούμενες ώρες, καθώς δεν απειλούνται κατοικημένες εκτάσεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπηρεσία, υπάρχουν εστίες φωτιάς τις οποίες οι δυνάμεις που επιχειρούν, προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο.

Η φωτιά έφτασε νωρίτερα στην παραλία των Βατερών, ενώ λίγο πριν από τις 11:30 το πρωί από το 112 στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής, να εκκενώσουν με κατεύθυνση προς Πολιχνίτο.

Η μάχη πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο και να ελέγξουν τη φωτιά είναι ιδιαίτερα σκληρή.

Επιπλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην πυρκαγιά στα Βατερά με 4 αεροπλάνα Καναντέρ, δύο PZL, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, δύο υδροφόρες, τρία λεωφορεία, ένας προωθητές γαιών και ένα βυτιοφόρο καυσίμου.

Κάηκαν σπίτια στα Βατερά

Νωρίτερα, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν, κάηκαν δυο σπίτια, ένα αυτοκίνητο και μια αγροικία, ενώ υπέστησαν ζημιές και τουριστικές επιχειρήσεις.

«Έχουν ήδη καεί σπίτια στον οικισμό και από ό,τι φαίνεται θα καούν κι άλλα. Οι άνεμοι ήταν εξαρχής δυνατοί, αλλά δεν απειλούνταν σπίτια. Μετά άλλαξε φορά ο αέρας και η φωτιά μπήκε στον οικισμό», δήλωσε νωρίτερα ο Δήμαρχος της Δυτικής Μυτιλήνης Ταξιάρχης Βέρρος, στο CNN Greece.

Η φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί του Σαββάτου στο νησί ξεκίνησε από δασική έκταση στην περιοχή Καστρί και αρχικά δεν απειλούσε κανέναν οικισμό, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στη συνέχεια όμως, όπως επιβεβαίωσε στο CNN Greece και ο κ. Βέρρος «άλλαξε φορά ο άνεμος με αποτέλεσμα να φτάσουν οι φλόγες μέσα στον οικισμό στην παραλία των Βατερών. Έχουν καεί σπίτια και κινδυνεύουν κι άλλα από τη φωτιά, γιατί πλέον η φωτιά βρίσκεται εντός του οικισμού. Εκτός από τους κατοίκους έχουμε και τους τουρίστες στην περιοχή», είπε ο δήμαρχος στο CNN Greece.

Το Λιμενικό απεγκλώβισε κόσμο από το παραλιακό μέτωπο

Συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή των Βατερών με σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Πρόκειται για τέσσερις αλλοδαπούς και πέντε Έλληνες που ήταν εγκλωβισμένοι στην παραλία και περικυκλωμένοι από τη φωτιά.

Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου, ενώ μία από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου.

Φωτιά στη Μεσσηνία: Ελαφρώς βελτιωμένη η εικόνα

Ελαφρώς βελτιωμένη είναι η εικόνα και στη φωτιά που καίει στη Μεσσηνία από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπηρεσία, λίγο νωρίτερα ήταν υπό συζήτηση εντολή εκκένωσης του χωριού Χρυσοκελλαριά μέσω του 112, ωστόσο μετά την βελτίωση της κατάστασης κάτι τέτοιο δεν κρίθηκε απαραίτητο.

Στο σημείο επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 60 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 14 οχήματα, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στο Ακριτοχώρι του δήμου Πύλου – Νέστορος ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που καίει σε αγροτοδασική έκταση.

Ειδικότερα, στο σημείο επιχειρούν 84 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Βρυσούλα Πρέβεζας

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Βρυσούλα της Πρέβεζας, η οποία εκδηλώθηκε στις 4 το απόγευμα σε ελαιώνα της περιοχής.

Πυροσβέστες και κάτοικοι έδωσαν μάχη με τις φλόγες, οι οποίες απείλησαν τον οικισμό. Στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν πυροσβεστικά αεροπλάνα, αλλά και ο Δήμος Πρέβεζας με βυτία και μηχανήματα.

Στο πέρασμα της, η φωτιά προξένησε ζημιές σε δύο σπίτια, ενώ λόγω της άμεσης κινητοποίησης δεν κινδύνεψαν οι κάτοικοι.

Προς το χωριό Δαδιάς το μέτωπο στον Έβρο - Εξαιρετικά δύσκολη μάχη στο δάσος

Περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς που για τρίτη μέρα καταστρέφει στο διάβα της χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου.

«Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Παρ' όλες τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες, που επιχειρούν αδιάκοπα, οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το απόγευμα του Σαββάτου ανέρχονται στα πέντε, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτήρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας. Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ