ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Έρχονται μπουρίνια με σφοδρές καταιγίδες και κεραυνούς στη χώρα - Πού χρειάζεται προσοχή

Κακοκαιρία: Έρχονται μπουρίνια με σφοδρές καταιγίδες και κεραυνούς στη χώρα - Πού χρειάζεται προσοχή
Η πιο έντονη ημέρα φαίνεται να είναι η Κυριακή, παραμονή του 15 Αύγουστου με καταιγίδες σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Συνεχίζεται η κακοκαιρία στη χώρα, με έντονες βροχές και καταιγίδες να εκδηλώνονται από το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά τμήματα.

«Τις ημέρες αυτές χρειάζεται προσοχή κυρίως σε ορεινά και ημιορεινά σημεία όπου ο κόσμος βρίσκεται στα χωριά του καθώς θα έχουμε καταιγίδες αλλά και σε παραλιακές περιοχές κυρίως στη Χαλκιδική, τις Σποράδες, την Πιερία. Μπορεί να εκδηλωθούν τοπικά μπουρίνια με σφοδρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από κεραυνική δραστηριότητα», δήλωσε στο CNN Greece o μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.

Σήμερα, Παρασκευή, τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα σε περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας και σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο το Σάββατο θα έχουμε κυρίως καταιγίδες κυρίως στα βόρεια, ενώ δεν αποκλείεται να χαλάσει ο καιρός και στα βόρεια της Αττικής.

Η πιο έντονη ημέρα φαίνεται να είναι η Κυριακή, παραμονή του 15 Αύγουστου με καταιγίδες σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας που θα περιλαμβάνεται και η κεντρική χώρα πιθανότατα και περιοχές της Αττικής.

Και η πρόγνωση του meteo.gr αναφέρει τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους έντονα και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα.

Από τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν πρόσκαιρα στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, ωστόσο θα συνεχιστούν τοπικά σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Στερεάς και πιθανόν του Βορείου Αιγαίου.

Παρά τη βελτίωση που θα παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικοί δείκτες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να ληφθεί στις ηπειρωτικές περιοχές όπου θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, αφού θα υπάρξει έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών από πτώσεις κεραυνών.

Και μετά καύσωνας

Η αστάθεια περιορίζεται από τον 15 Αύγουστο και μετά και θα μπούμε σε νέο μοτίβο καιρού με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, εκτιμά ο κ. Λαγουβάρδος.

«Η επόμενη εβδομάδα θα είναι ζεστή με καύσωνα σε αρκετές περιοχές. Δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχουμε ακραία συμπεριφορά, με την εικόνα να είναι καλύτερη στο τέλος της εβδομάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το εκτιμώμενο ύψος βροχής (μπλε αποχρώσεις) και οι περιοχές όπου αναμένονται χαλαζοπτώσεις (λευκές και μαύρες κουκίδες) σε επιλεγμένα τρίωρα για τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες της Παρασκευής 12/08, όπως υπολογίστηκαν από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Με μαύρες κουκίδες εμφανίζονται οι περιοχές όπου εκτιμώνται χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους, ενώ με λευκές οι περιοχές με μεγάλη ποσότητα χαλαζιού μικρού μεγέθους:

Συστάσεις προφύλαξης από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί συστήνει προς τους πολίτες η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες, ειδικότερα σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων να μεριμνήσουν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας και ειδικότερα:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ