ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης: Το καλοκαίρι μολύνθηκε πάνω από το 50% των Ελλήνων - Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Μαγιορκίνης: Το καλοκαίρι μολύνθηκε πάνω από το 50% των Ελλήνων - Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία
Θα έχουμε ένα ήπιο από επιδημιολογικής πλευράς φθινόπωρο; INTIME

Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει χωρίς μάσκες και διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων, όπως όλα δείχνουν και όπως πρόκειται να εισηγηθούν τα μέλη της Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη 31 Αυγούστου, στην πρώτη μετά το θέρος συνεδρίαση.

Όπως αναφέρει στο CNN Greece, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εφόσον η πορεία του κορωνοϊού εμφανίζει ήπια χαρακτηριστικά δεν μπορούμε να λάβουμε ακραία μέτρα. Την χρονική αυτή στιγμή, δεν υπάρχει έξαρση και σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, η ήπια αυτή πορεία του ιού, θα συνεχισθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Επομένως, τα σχολεία μπορούν να ξεκινήσουν εφέτος λίγο πιο χαλαρά, με την λογική ότι τα μέτρα θα επανεξετάζονται κάθε φορά, που υπάρχει έξαρση. Φυσικά, όταν εκδηλωθεί κρούσμα σε κάποιο σχολείο, ή σε τάξη, τότε θα ακολουθείται ευλαβικά το πρωτόκολλα που ισχύει, επισημαίνει ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «βασικός δείκτης για συναγερμό κάθε φορά, είναι η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία».

Η εβδομάδα του Αυγούστου με τους περισσότερους θανάτους

Σε ερώτηση γιατί το φετεινό καλοκαίρι καταγράφηκαν πολλοί θάνατοι από κορωνοϊό, παρά το γεγονός της μεγάλης ανοσίας, αλλά και του σχεδόν καθολικού εμβολιασμού, ο κ. Μαγιορκίνης, απαντά ότι στην πραγματικότητα ήταν περισσότεροι μόλις την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Προσθέτει δε, ότι τους θανάτους τους παρακολουθούμε υπό το πρίσμα της υπερβάλλουσας θνητότητας (excess mortality). Ωστόσο όσο λιγότερες δόσεις εμβολίων έχει κάνει ένας άνθρωπος και όσο πιο ευάλωτος- με υποκείμενα νοσήματα- και ηλικιωμένος είναι, τότε μπορεί να καταλήξει πιο εύκολα.

Μολύνθηκαν πάνω από το 50% των Ελλήνων

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας μας, ο καθηγητής Μαγιορκίνης επισημαίνει ότι το φετινό καλοκαίρι εξαιτίας της μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον 4 και 5, μολύνθηκε στην Ελλάδα πάνω από το 50%, ένα πραγματικά τεράστιο ποσοστό. Το νούμερο αυτό ισχύει και για όλη την Ευρώπη και άλλες χώρες του κόσμου, συμπληρώνει. Επισημαίνει δε ότι στην Αγγλία, το ποσοστό των πολιτών που δεν έχει μολυνθεί από τον ιό, είναι μόλις 10%.

Ο «Κένταυρος» και ο ανταγωνισμός των στελεχών

Πως σχολιάζει όμως ο Γκίκας Μαγιορκίνης τον «Κένταυρο», ή επί το επιστημονικότερον την μετάλλαξη ΒΑ. 2.75 και πότε εκτιμά ότι θα έρθει στην Ελλάδα;

Κατ’ αρχάς ο Κένταυρος είναι μία παραλλαγή στην Ινδία, εκτιμάται ότι είναι πιο μεταδοτικός από την Όμικρον 4 και 5 ενώ δεν έχουμε δει ακόμη την έξαρση της μετάλλαξης αυτής, την παρακολουθούμε ενδελεχώς απαντά, ενώ στην συνέχεια, αναφέρεται στον λεγόμενο ανταγωνισμό των στελεχών. Τι είναι αυτό;

«Εάν σε κάποια χώρα, πάρει κεφάλι η ΟΜΙΚΡΟΝ 4 και 5, τότε για ένα διάστημα 20 ημερών, ή λίγο παραπάνω διάστημα, δεν υπάρχει περιθώριο να έρθει άλλο στέλεχος και να καλύψει την Όμικρον. Για παράδειγμα, εάν εμείς οι δύο βρεθούμε σε ένα δωμάτιο και εγώ νοσώ με τον Κένταυρο, εσείς όμως έχετε ήδη νοσήσει με Όμικρον, τότε δεν πρόκειται να σας μεταδώσω τον Κένταυρο. Αυτό σημαίνει ανταγωνισμός των στελεχών και διασταυρούμενη ανοσία στην οξεία φάση.

Η εκτίμηση του ΕΟΔΥ για την πορεία του ιού

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε στην επιδημιολογική του έκθεση στις 23 Αυγούστου ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, «Ένα νέο κύμα κορωνοϊού, είναι πολύ πιθανόν να πλήξει την χώρα μας το φθινόπωρο, ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η μετάλλαξη που θα κυριαρχήσει θα είναι η «Κένταυρος», ή επί το επιστημονικότερον, η ΒΑ.2.75.

Ωστόσο το μεγάλο οχυρό όλων μας είναι η υβριδική ανοσία, η τήρηση των μέτρων προστασίας αλλά και ο εμβολιασμός, έστω και εάν τα αντισώματα φθίνουν».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αναφορικά με την πορεία της COVID και τη σημασία της υποπαραλλαγής «κένταυρος» ΒΑ.2.75, «Καταρχάς, η εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ της μολυσματικότητας του ιού και της ανοσίας στην κοινότητα. Οι παράμετροι που αυξάνουν τη μολυσματικότητα του ιού είναι:

- κλιματολογικοί παράμετροι (π.χ. κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα η μολυσματικότητα του κορωνοϊού αυξάνεται σημαντικά λόγω του ότι περνάμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εσωτερικούς χώρους),

- από την ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που μπορεί να αυξάνουν τη μολυσματικότητά του ή τη δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής, τη δυνατότητα του ιού, δηλαδή, να μολύνει άτομα με ανοσία,

- άλλες ιδιότητες όπως, για παράδειγμα, το αν ο ιός προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό, και συνεπώς μεταδίδεται πιο εύκολα, κ.λ.π.

Παράλληλα, η ανοσία στον πληθυσμό εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, τη χρονική διάρκεια που έχει μεσολαβήσει από τον εμβολιασμό, το είδος του εμβολίου και τα στελέχη που περιλαμβάνει, καθώς και το αν έχουμε μολυνθεί με τον ιό, το είδος (παραλλαγή, υποπαραλλαγή) του ιού που μας έχει μολύνει και η χρονική διάρκεια που έχει παρέλθει από τη μόλυνση.

Ο κορωνοϊός προκαλεί νέα κύματα όταν η ικανότητά του να προσβάλει τον πληθυσμό (μολυσματικότητα) είναι αυξημένη σε σχέση με την ανοσία στον πληθυσμό. Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν αυτό συμβαίνει κατά τους φθινοπωρινούς/χειμερινούς μήνες και όταν η ανοσία έναντι της μόλυνσης εξασθενεί είτε λόγω ανάδυσης μιας νέας παραλλαγής/υποπαραλλαγής ή και σε συνδυασμό με την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό ή την έκθεση μας στον ιό.

Θα είναι επιδημιολογικά ήπιο το φθινόπωρο;

Βάση της εφιστάμενης εμπειρίας μας, η δυνατότητα κυριαρχίας μιας νέας υποπαραλλαγής, ή η πρόκληση ενός νέου κύματος λόγω μιας νέας υποπαραλλαγής εξαρτάται από το αν η νέα υποπαραλλαγή έχει σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στον πληθυσμό.

Παρότι η υποπαραλλαγή «Kένταυρος» ΒΑ.2.75 έχει αναδυθεί εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή χωρίς, συνεπώς, να υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5. Αυτό μεταφράζεται στο ότι η δυνατότητα κυριαρχίας σε περιοχές, όπως στη χώρα μας, που υπάρχει σε μεγάλα ποσοστά η ΒΑ.5, δεν είναι δεδομένη.

Συμπερασματικά, ένα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, αλλά τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρέχουν τεκμηρίωση ότι αυτό θα συμβεί μετά βεβαιότητας, λόγω της πιθανής κυριαρχίας της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.75.

Επίσης, τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος με την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 καθιστά όχι απόλυτα προβλέψιμη την πορεία του κορωνοϊού στο άμεσο μέλλον. Από την άλλη σκοπιά αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο, είναι ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κορωνοϊός παρότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν. Η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο εμβολιασμός, η έγκαιρη διάγνωση και σε κάθε περίπτωση όχι η καλλιέργεια πανικού αποτελούν τα όπλα μας για την αντιμετώπισή του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ