ΕΛΛΑΔΑ

Καθηγ. Θωμαΐδης: Αργή η εξέλιξη του «Κένταυρου» - Απόλυτη προστασία από τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Καθηγ. Θωμαΐδης: Αργή η εξέλιξη του «Κένταυρου» - Απόλυτη προστασία από τα επικαιροποιημένα εμβόλια
Mε τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Όμικρον 1 και Όμικρον 2 που έχουμε στη διάθεσή μας είμαστε προστατευμένοι, διότι η «Κένταυρος» αποτελεί υποπαραλλαγή της Όμικρον 2 Associated Press

Απόλυτη προστασία έναντι της υπομετάλλαξης του κορωνοϊού «Κένταυρος» ή Β.Α.2.75 -η οποία εμφανίστηκε και στην Ελλάδα πριν μερικές ημέρες- παρέχουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια που ήρθαν στη χώρα μας.

Να σημειώσουμε ότι ήδη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης του κορωνοϊού «Κένταυρος» εντοπίστηκε στην Ελλάδα και ανακοινώθηκε την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου

Το πρώτη κρούσμα του Κένταυρου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, από 22 Ιουλίου έως 4 Σεπτεμβρίου 2022, εξετάστηκαν 664 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα. Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε το στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Ένα εξ αυτών ταυτοποιήθηκε ως υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 (ΒΑ.2.75.2), δηλαδή η παραλλαγή «Κένταυρος».

Όπως τονίζει στο CNN Greece ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Όμικρον 1 και Όμικρον 2 που έχουμε στη διάθεσή μας, είμαστε προστατευμένοι, διότι η Κένταυρος, αποτελεί υποπαραλλαγή της Όμικρον 2, γι’ αυτό καλό είναι να εμβολιαστούμε όλοι, και σίγουρα αυτοί που ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής.

Να θυμίσουμε ότι η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, άνοιξε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 400.000 νέα εμβόλια. Όπως επεσήμαναν τη Δευτέρα στη διάρκεια της ενημέρωσης για τα επικαιροποιημένα εμβόλια, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει άμεσα επίσης και άλλα εμβόλια κατά της Όμικρον 4 και 5. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, 500.000 πολίτες έχουν ήδη πραγματοποιήσει την 4η δόση, ή τη β’ αναμνηστική, ενώ είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι ανέμεναν ένα πιο εξελιγμένο εμβόλιο και παρότι πολλοί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθυστερούν τον εμβολιασμό τους με την 4η δόση.

Τα λήμματα και η διασταυρούμενη ανοσία

Εξάλλου σύμφωνα με τον καθηγητή Θωμαίδη, μέχρι τέλος του Αυγούστου δεν είχαμε κανένα δείγμα στα λήμματα από την υποπαραλλαγή Β.Α. 2. 75, δηλαδή από τον Κένταυρο, ωστόσο την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε μία καλύτερη και πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη νέα αυτή υπομετάλλαξη. Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθούμε πολύ στενά την πορεία των λημμάτων και του ιού. Ο καθηγητής εκτιμά ότι η εξέλιξη του Κένταυρου θα είναι πιο αργή, ακριβώς γιατί υπάρχει η λεγόμενη διασταυρούμενη ανοσία- δηλαδή υπάρχουν αντισώματα από συγγενικούς ιούς και μεταλλάξεις- που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Όμικρον από την 1 μέχρι την 5 και η οποία έχει κυριαρχήσει.

Έρχεται ελαφρύ αυξητικό κύμα

Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, ο καθηγητής Θωμαίδης, αναφέρει ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε ένα αυξητικό κύμα νόσησης, καθώς άνοιξαν τα σχολεία και ως εκ τούτου, θα υπάρξει μία έντονη κινητικότητα, ενώ όσοι δεν νόσησαν το προηγούμενο διάστημα, αναμφισβήτητα θα νοσήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ