ΕΛΛΑΔΑ

Στρατιωτικοί υγειονομικοί: Ζητούν την επιστροφή στην εργασία τους και τους μισθούς τους αναδομικά

Στρατιωτικοί υγειονομικοί: Ζητούν την επιστροφή στην εργασία τους και τους μισθούς τους αναδομικά
«Θεωρούμε δεδομένο ότι η Πολιτεία θα μεριμνήσει και για την αναδρομική καταβολή των μισθών τους» αναφέρει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών AP Photo

Την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στρατιωτικών και την αναδρομική καταβολή των μισθών τους ζητά η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας .

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών-ΠΟΕΣ εξέδωσε την Δευτέρα (28 / 11) ανακοίνωση, με αφορμή τη δημοσιοποίηση περίληψης της πρόσφατης απόφασης (υπ' αριθμ. 2332/2022) του Συμβουλίου της Επικρατείας (Γ΄ 7μ.), «σύμφωνα με την οποίαν η παράταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας έως 31/12/2022 κρίθηκε αντισυνταγματικό λόγω έλλειψης επαναξιολόγησης του μέτρου, γεγονός που συμπαρασύρει το απάνθρωπο μέτρο της αναστολής καθηκόντων».

Κατόπιν της εξέλιξης αυτής «σε συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ, θεωρούμε αυτονόητο ότι το μέτρο της αναστολής καθηκόντων των στρατιωτικών θα αρθεί άμεσα και οι εν λόγω συναδέλφισσες και συνάδελφοι θα επιστρέψουν άμεσα στις εργασίες τους. Συναφώς τούτου, θεωρούμε δεδομένο ότι η Πολιτεία θα μεριμνήσει και για την αναδρομική καταβολή των μισθών τους για όλο το διάστημα, νομιμοτόκως», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πλεύρης: Θα διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών

Να σημειωθεί ότι στις 24 Νοεμβρίου το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική η παράταση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου, ανοίγοντας το δρόμο ε της επιστροφής στην εργασίας τους, στους αρνητές εμβολιασμού κατά του covid-19 που εργαζόνταν σε νοσοκομεία, μονάδες υγείας, κ.λπ.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από την πλευρά του έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών.

«Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό», σημείωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μετά την απόφαση.

«Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ' τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης», συνέχισε ο κ. Πλεύρης.

Η απόφαση του ΣτΕ

Η επταμελής σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 απόφασή της (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσιμέκας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης), έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.

Οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας που είχαν κρίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορωνοϊού (covid-19), όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, κ.λπ., πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας.

Δηλαδή, «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».

Ούτε όμως, προκύπτει κατά τους συμβούλους Επικρατείας, «βάσει ποιών συγκεκριμένων επιστημονικών δεδομένων ο χρόνος της επαναξιολογήσεως παρατάθηκε έως τις 31-12-2022, δηλαδή τοποθετήθηκε σε χρόνο που επίσης υπερβαίνει τον εύλογο, εν όψει του ότι απέχει 9 μήνες από την ψήφιση του ν. 4917/2022».Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ζητώντας να ακυρωθεί η από 14.4.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ