ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Άριελ»: Πάνω από 140 κλήσεις έλαβε η Πυροσβεστική στην Κεντρική Μακεδονία

Κακοκαιρία «Άριελ»: Πάνω από 140 κλήσεις έλαβε η Πυροσβεστική στην Κεντρική Μακεδονία
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα βρίσκονται σε ύφεση στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας Eurokinissi

Συνολικά 146 κλήσεις έλαβε μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κεντρική Μακεδονία για περιστατικά που συνδέονται με την κακοκαιρία «Άριελ»

Απ' αυτές οι 104 αφορούσαν την Πιερία, όπου η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ συνεργεία της Πυροσβεστικής επενέβησαν σε εκατό περιπτώσεις για αντλήσεις υδάτων. Τα υπόλοιπα τέσσερα περιστατικά στον ίδιο νομό συνδέονταν με μεταφορές ατόμων από εγκλωβισμένα αυτοκίνητα σε ασφαλή σημεία.

Στο νομό Θεσσαλονίκης η Πυροσβεστική έλαβε 33 κλήσεις, εκ των οποίων μία για άντληση υδάτων, 24 για κοπές δέντρων και οκτώ για αφαιρέσεις αντικειμένων.
Πέντε κλήσεις έγιναν στην Ημαθία και αφορούσαν όλες αντλήσεις υδάτων, μία στις Σέρρες για τον ίδιο λόγο και τρεις στο νομό Χαλκιδικής (εκ των οποίων δύο για κοπές δέντρων και μία για άντληση υδάτων).

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα βρίσκονται σε ύφεση στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πλημμύρες, κατoλισθήσεις και πτώση κορμών το σκηνικό στη Βόρεια Ελλάδα

Πολλά προβλήματα έφεραν η έντονη βροχόπτωση και οι ισχυροί άνεμοι που συνοδεύουν την κακοκαιρία Άριελ η οποία από χθες Τετάρτη (30/11), σαρώνει ολόκληρη την χώρα.

Πλημμύρες, κορμοί και κλαδιά δέντρων σε αυτοκίνητα και περιουσίες, καθώς και κατολισθήσεις, συνθέτουν το σκηνικό που άφησαν πίσω τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πυροσβεστική σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία δέχτηκε πάνω 140 κλήσεις για βοήθεια, ενώ το 112 έχει στείλει συνολικά πάνω από τέσσερα μηνύματα προειδοποίησης για πέντε περιοχές.

Εγκλωβισμοί οδηγών στην Πιερία

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι επί ποδός και επιχειρεί σε διάφορες περιοχές. Μέχρι και αυτήν την ώρα το Συντονιστικό Κέντρο έχει δεχθεί 146 κλήσεις από κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι 100 έγιναν στην Πιερία, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν και τέσσερις απομακρύνσεις ατόμων μέσα από τα οχήματά τους, τα οποία ακινητοποιήθηκαν λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού. Οι υπόλοιπες κλήσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και αφορούσαν κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Σύμφωνα με το halkidikinews.gr, προβλήματα επίσης προξένησαν νωρίς το πρωί οι κατολισθήσεις βράχων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σιθωνίας. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων αποκολλήθηκαν βράχια από τα πρανή του δρόμου και μηχανήματα της Περιφέρειας απομάκρυναν τα φερτά υλικά.

Στην Κατερίνη σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν ενώ το νερό έφτασε το μισό μέτρο, σε κάποια σημεία, στο παραλιακό μέτωπο. Η μετακίνηση με αυτοκίνητο είναι αδύνατη, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν με κάθε μέσο να απομακρύνουν τα ύδατα από υπόγεια και ισόγεια σπιτιών και επιχειρήσεων.

Προβλήματα παρατηρούνται και στις οδικές αρτηρίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το thestival.gr προβλήματα παρατηρούνται στην Πιερία:

▪στο 12 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας – Άγιου Σπυρίδωνα
▪ στο 1 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βροντούς – Καρίτσα
▪ στο δημοτικό οδικό δίκτυο Παραλίας – Ολυμπιακής Ακτής

Στη Χαλκιδική προβλήματα υπάρχουν:

▪στο 1 χιλιόμετρο επαρχιακής οδού Ορμύλιας – Βραστάμων
▪ στην επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου – Μεγάλης Παναγίας
▪στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας της επαρχιακής οδού Μεταμόρφωσης – Μεταγγιτσίου
▪στην ανώνυμη δημοτική οδό εντός οικισμού Σίβηρης

Επίσης, στη Χαλκιδική προσοχή απαιτείται στην ιρλανδική διάβαση στα Αγγελούδια στην Ολυμπιάδα, την ίδια ώρα που το ρέμα του Μπασδέκη είναι υπό έλεγχο.

Στην Ιερισσό ένα δέντρο ξεριζώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την απομάκρυνσή του.

Στη Θεσσαλονίκη κορμοί και κλαδιά δέντρων έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητα λόγω του δυνατού ανέμου ο οποίος παρέσυρε λαμαρίνες και αντικείμενα από τα μπαλκόνια, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός. Πολλά σημεία της πόλης είναι γεμάτα με σκουπίδια, που είχαν γίνει βουνά στους κάδους εξαιτίας των πρόσφατων κινητοποιήσεων.

Παρόμοια η κατάσταση και στη Λάρισα, όπου πλημμύρισαν σπίτια και εκτάσεις σε Παλαιόπυργο και Κουλούρα.

Συγκεκριμένα, η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε προβλήματα στο παραλιακό μέτωπου του δήμου Τεμπών στο Δέλτα του Πηνειού ποταμού.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής παρατηρείται κάθε φορά που σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίοι ζητούν να προχωρήσουν αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή για να αποφεύγονται παρόμοιες καταστάσεις.

Παράλληλα, κλειστό παραμένει το κομμάτι της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, από την Κινέτα μέχρι τα Μέγαρα, στην Κακιά Σκάλα, στο ρεύμα προς Αθήνα, λόγω πτώσης βράχων, από την έντονη βροχόπτωση. Τεράστιο είναι το μποτιλιάρισμα και η ταλαιπωρία για τους οδηγούς, ενώ η τροχαία έχει προχωρήσει σε εκτροπή της κυκλοφορίας. Παραμένει άγνωστο πότε ο δρόμος θα δοθεί στην κυκλοφορία ενώ στο ρεύμα εξόδου προς Κόρινθο η κυκλοφορία είναι κανονική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ