ΕΛΛΑΔΑ

Νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα από τον πυροβολισμό 16χρονου - Αποκαλυπτικοί διάλογοι

Νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα από τον πυροβολισμό 16χρονου - Αποκαλυπτικοί διάλογοι
Νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα από τον πυροβολισμό 16χρονου CNN GREECE

Νέα φωτογραφικά ντοκουμέντα από τον αιματηρό τραυματισμό από σφαίρα αστυνομικού, ενός 16χρονους τη Θεσσαλονίκη φέρνει στη δημοσιότητας το CNN Greece.

Στις φωτογραφίες αποτυπώνεται ακινητοποιημένο το αγροτικό ΙΧ του 16χρονου το οποίο κατέληξε σε έναν τοίχο μετά το βαρύ τραυματισμό του στο κεφάλι από σφαίρα.

Επίσης αποτυπώνεται και η στιγμή που αστυνομικοί που έχουν φτάσει στο σημείο προσπαθούν αρχικά να δουν πως μπορούν να βοηθήσουν τον τραυματία ενώ ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες με το κέντρο επιχειρήσεων το οποίο όμως όπως φαίνεται από τις απομαγνητοφωνήσεις δεν γνωρίζει τίποτα για πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της καταδίωξης.

Χαρακτηριστικός είναι ο τηλεφωνικός διάλογος που κάνει ένας από τους αστυνομικούς που ήταν στην καταδίωξη με το κέντρο επιχειρήσεων και από το διάλογο φαίνεται πως ούτε οι ίδιοι οι αστυνομικοί που ήταν στις υπόλοιπες μηχανές δεν γνώριζαν τι ακριβώς είχε συμβεί με τον πυροβολισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αστυνομικός ζητάει να πάει επειγόντως σταθμός ΕΚΑΒ λέγοντας ότι ο τραυματίας «έχει χτυπήσει στο κεφάλι» ενώ ο εκφωνητής ο οποίος δεν γνωρίζει την πραγματική διάσταση του περιστατικού ρωτάει αν το όχημα έχει ίχνη διάρρηξης καθώς ψάχνουν να δουν αν έχουν να κάνουν με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο.
Ο αστυνομικός οδηγείται σήμερα στον ανακριτή.

Ολόκληρος ο διάλογος

Εκφωνητής: Παρακαλώ το κέντρο.
Σταθμός: Καλησπέρα το Δίας 401
Εκφωνητής: Τι λέει; Καλημέρα για πες μου.
Σταθμός: Ο εκφωνητής;
Εκφωνητής: Ναι ρε ο εκφωνητής.
Σταθμός: Διέφυγε.
Εκφωνητής: Αυτός που κάνατε έλεγχο;
Σταθμός: Παρακολουθήσαμε τον ακολουθήσαμε
Εκφωνητής: Εγώ τον έβαλα νέα Μοναστηρίου 65 ότι ξεκίνησε για την κάρτα
Σταθμός: Στο ύψος των ελληνικών πετρελαίων από εκεί τον κάναμε σήμα για να σταματήσει.
Εκφωνητής: Εκεί σαν σύνορα σαν σύνορα τον έβαλα με τομέα Δ
Σταθμός: Ωραία εντάξει ναι ναι αυτός έστρεψε προς φυλακές.
Εκφωνητής: Πιο μένος μπάρμπας είναι τι είναι αυτός;
Σταθμός: όχι - όχι, εικοσιπεντάρης περίπου τόσο.
Εκφωνητής: Γύφτος;
Σταθμός: Φραγκούλης αυτός δε μιλάει δεν ξέρω τώρα αυτός ποιος είναι.
Εκφωνητής: Αυτός πως είναι;
Σταθμός: Δεν είναι σε καλή κατάσταση έχει χτυπήσει στο κεφάλι έχει χάσει αρκετό αίμα έχει έρθει το ΕΚΑΒ τώρα.
Εκφωνητής: Ναι. Πιωμένος ή όχι;
Σταθμός: Δε γνωρίζω δε γνωρίζω.
Εκφωνητής: Εσείς όλοι καλά είστε;
Σταθμός: Εμείς καλά είμαστε ναι. Απλώς πήγαινε εμβολίσει και εμάς.
Εκφωνητής: Εσείς είναι το θέμα.
Σταθμός: Με το που πέρασε τις γραμμές εδώ του έφυγε έκανε αναστροφή και με το που περάσαμε πήγαμε να περάσουμε τις γραμμές πήγε να μας εμβολίσει εμάς και βρήκαμε προς τις φυλακές εμείς και αυτός έστρεψε προς τον οικισμό και τράκαρε στο τέτοιο στο κτήμα πως το λένε.
Εκφωνητής: Το στίγμα; Έφυγε εκεί Σοφίας Βέμπο με συμμαχική φυλακών.
Σταθμός: Ναι - ναι ακριβώς απέναντι από την πετρογκάζ είμαστε.
Εκφωνητής: Εντάξει. Και που έχει μπει αυτός σε τι κατάστημα;
Σταθμός: Δεν μπήκε σε κατάστημα είναι τοιχίο του καταστήματος εδώ είναι ένα εστιατόριο που έχεις τις φυλακές σε τοιχίο χτύπησε.
Εκφωνητής: Τοιχίο καταστήματος; Πως λέγεται το κατάστημα;
Σταθμός: Το κατάστημα μισό πως λέγεται το μαγαζί; Το μαγαζί αυτό πως λέγεται; Γράφει πινακίδα Μηνούδης.
Εκφωνητής: OK θα πάτε εσείς τώρα μία κατάθεση θα την δώσετε έτσι;
Σταθμός: Ε ναι, τώρα έτσι φαίνεται η δουλειά.
Εκφωνητής: Ωραία αυτό τώρα που θα γίνει. Ποιος θα επιληφθεί Δέλτα; Ή θα εκεί που ξεκίνησε.
Σταθμός: Καλώς
Εκφωνητής: Φέρει ίχνη διάρρηξης το όχημα;
Σταθμός: Το όχημα τώρα όπως είναι τρακαρισμένο δεν μπορώ να ξέρω εάν είναι διαρρηγμένο αλλά σε Φραγκούλης βγαίνει δε νομίζω τώρα να είναι τρακαρισμένο και αυτό Ρομά είναι τώρα δεν ξέρω εάν είναι το δικό του όχημα είναι αλλά δε νομίζω να είναι κλεμμένο τώρα έτσι όπως είναι τρακαρισμένο το αυτοκίνητο.

Στον ανακριτή ο αστυνομικός που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον 16χρονο

Ενώπιον του α τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης προκειμένου να απολογηθεί θα βρεθεί σήμερα ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά κατά τη διάρκεια καταδίωξης στα Διαβατά τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.

Σε βάρος του κατηγορούμενου αστυνομικού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελέα πρωτοδικών Κυριακή Κλιάμπα για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (κακούργημα) και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (πλημμέλημα).

Θα προσέλθει στον ανακριτή με βασική υπερασπιστική γραμμή ότι πυροβόλησε υπό συνθήκες νόμιμης άμυνας, λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν προπορευόμενοι συνάδελφοί του. Χαρακτηριστικό της στάσης του είναι και όσα φέρεται να ανέφερε στην προανακριτική του κατάθεση: «Στόχευσα όσο μπορούσα να στοχεύσω χαμηλά και σε καμιά περίπτωση προς την πλευρά του οδηγού ή του συνοδηγού», είπε.

Ενόψει της απολογίας του αστυνομικού, Ρομά προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ενώ κάλεσμα για συγκέντρωση απηύθυναν επίσης μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Για την αποφυγή εντάσεων και επεισοδίων η αστυνομία σχεδιάζει ενισχυμένα μέτρα στην περιοχή. Κλειστή για τα οχήματα θα παραμείνει μέχρι το απόγευμα η οδός 26ης Οκτωβρίου, μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ