ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Βασιλακόπουλος: Πιο μεταδοτική η «Κράκεν» από τον «Όρθρο»

Κορωνοϊός - Βασιλακόπουλος: Πιο μεταδοτική η «Κράκεν» από τον «Όρθρο»
«Έχουμε πλέον 250 εισαγωγές την ημέρα από κορωνοϊό εκεί που ήμασταν σε κάποια φάση στις 120 εισαγωγές», τόνισε ο καθηγητής κ. Βασιλακόπουλος EUROKINISSΙ

Στις νέες υποπαραλλαγές του κορωνοϊού «Κράκεν» και «Όρθρο» και στη μεταδοτικότητά τους αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο ίδιος μίλησε στην ΕΡΤγια τα διαθέσιμα εμβόλια και το πόσο μας θωρακίζουν απέναντι στις νέες υποπαραλλαγές.

Μετά τα 93 θετικά δείγματα ασθενών στην Ελλάδα που εντοπίστηκαν με τη νέα υποπαραλλαγή «Όρθρος» ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι ο «Όρθρος» είναι μία υποπαραλλαγή του «Κενταύρου».

«Δεn φαίνεται ακόμα και στην έκθεση των Άγγλων - ο Όρθρος σαρώνει τη Βρετανία- να συνδέεται με αυξημένη νοσογόνο δύναμη ή αυξημένη θνητότητα, παρότι έχει μία μετάλλαξη που είχε ο "Δέλτα" και αυτό είχε φοβίσει αρχικά τους επιστήμονες» δήλωσε ο πνευμονολόγος.

Θέλοντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη είπε ότι «δεν ανησυχεί προς το παρόν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή» καθώς βρίσκεται κάτω από επιστημονικό έλεγχο.

Πιο μεταδοτική η «Κράκεν» από τον «Όρθρο»

Όσον αφορά στη χώρα μας ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε πως το γεγονός ότι εντοπίστηκε σε μεγάλο αριθμό ασθενών δεν σημαίνει ότι θα επικρατήσει στην κοινότητα.

«Με την «Κράκεν» μάλλον έχω ένα 20% περισσότερες πιθανότητες να κολλήσω, με τον "Όρθρο" δεν είναι καν σίγουρο αυτό. Δεν πρέπει να μας πιάνει καμία τρέλα, ούτε πανικός. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι η έκθεση του ΕΟΔΥ που βγήκε χθες για τον κορωνοϊό και για τα άλλα νοσήματα. Έχουμε πλέον 250 εισαγωγές την ημέρα από κορωνοϊό εκεί που ήμασταν σε κάποια φάση στις 120 εισαγωγές».

Μιλώντας για τα θλιβερά στατιστικά της πανδημίας (θάνατοι, διασωληνώσεις) σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να μας ανησυχεί και να μας κινητοποιήσει ώστε να πάμε να εμβολιαστούμε».

«Δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ισχαιμικού επεισοδίο από το εμβόλιο»

«Δεν ισχύει αυτό. Υπάρχουν διεθνώς και στην Αμερική πάρα πολλά συστήματα επιτήρησης που παρακολουθούν, μετά από τη χορήγηση κάποιου φαρμάκου ή κάποιου εμβολίου όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε ένα από όλα αυτά τα συστήματα επιτήρησης, αλλά όχι σε όλα τα άλλα, φάνηκε ένας αυξημένος αριθμός εγκεφαλικών ισχαιμικών τις τρεις πρώτες εβδομάδες μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Αυτό ήταν ένα σήμα απλά και μόνο για να διερευνηθεί το γεγονός» επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «δεν υπάρχει αυτός ο αυξημένος κίνδυνος» ισχαιμικού επεισοδίου διευκρινίζοντας ότι το νούμερο αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το προβλεπόμενο για την ηλικία.

«Δεν είναι λοιπόν κάτι που ούτε έχει αποδειχτεί, ούτε θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Οι ειδικοί στην ανακοίνωσή τους λένε ότι δε φαίνεται να είναι πραγματικός ο κίνδυνος και συνεχίζουν να συστήνουν το εμβόλιο και αυτό πρέπει απλά να μας καθησυχάζει ότι τα συστήματα επιτήρησης λειτουργούν άψογα», σημείωσε για το θέμα του επικαιροποιημένου εμβολίου για τον κορωνοϊό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ