ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα - Μαρουσάκης: Μεγάλοι όγκοι χιονιού στην Αττική από τα ξημερώματα

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα - Μαρουσάκης: Μεγάλοι όγκοι χιονιού στην Αττική από τα ξημερώματα
Μεγάλος όγκος χιονόπτωσης αναμένεται τη Δυτέρα στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού Αττικής MIXAΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Για νέα επιδείνωση της  κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα»στην Αττική από τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/2) κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε και με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένουμε μεγάλο όγκο χιονόπτωσης.

Αυτό ίσως οδηγήσει, όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, σε μεγάλο πάχος χιονιού στην επιφάνεια με έμφαση τα βόρεια-βορειοανατολικά και βορειοδυτικά τμήματα.

Αντίστοιχη εικόνα λαμβάνουμε και για Βοιωτία, Εύβοια αλλά και Κρήτη σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, ανέφερε ο ίδιος.

«Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία προς τα ξημερώματα αύριο και μέχρι το μεσημέρι αναμένουμε μεγάλο όγκο χιονόπτωσης στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού Αττικής. Αυτό ίσως οδηγήσει σε μεγάλο πάχος χιονιού στην επιφάνεια με έμφαση τα βόρεια βορειοανατολικά και βορειοδυτικά τμήματα. Αντίστοιχη εικόνα λαμβάνουμε και για Βοιωτία, Εύβοια αλλά και Κρήτη σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.Μεγάλη προσοχή και ετοιμότητα από όλους μας!», γράφει συγκεκριμένα ο κ. Μαρουσάκης.

Δείτε την ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

Νωρίτερα, επιδείνωση των καιρικών φαινομένων ιδιαίτερα στην Αττική, αναμένεται τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Επιδείνωση τις επόμενες ώρες στην Αττική - Κλειστά αύριο σχολεία, καταστήματα

Αρνιακός: Ψυχρή εισβολή με πολικές θερμοκρασίες - Κακοκαιρία όλη την εβδομάδα

Για «ψυχρή εισβολή επηρεάζει τη χώρα μας με πολικές θερμοκρασίες δημιουργώντας χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και με τον υδράργυρο να έχει υποχωρήσει 8-10 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες», κάνει λόγο και ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός μιλώντας στο CNN Greece.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα έντονα φαινόμενα έχουν ξεκινήσει από το πρωί της Κυριακής από την βορειοανατολική Ελλάδα. Ήδη στο Άγιον Όρος χιόνισε, στις Σποράδες ρίχνει χιόνι, όπως και στο Πήλιο επίσης και τώρα τα χιόνια έχουν ήδη φτάσει στην Εύβοια. Έντονα επηρεάζεται και η Αττική».

Ο κ. Αρνιακός υποστηρίζει ότι το χιονόνερο που ήδη ρίχνει σχεδόν σε όλη την Αττική ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί τις επόμενες ώρες.

«Τα φαινόμενα θα έχουν μία μικρή διακοπή προς τη νύχτα», επισημαίνει ο ίδιος, ωστόσο, προσθέτει ότι «από τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, περιμένουμε νέα υποτροπή με νέες χιονοπτώσεις σε ολόκληρη την Αττική. Τα καιρικά φαινόμενα δεν θα διαρκέσουν στην Αττική αλλά θα επηρεάσουν τις Κυκλάδες, την ανατολική Πελοπόννησο κι έπειτα την Κρήτη όπου περιμένουμε σοβαρές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές του νησιού», λέει ο ίδιος.

Αρνιακός: Ψυχρή εισβολή με πολικές θερμοκρασίες - Κακοκαιρία όλη την εβδομάδα

LIVE η πορεία της κακοκαιρίας

Η πρόγνωση για τη Δευτέρα (6/2)

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε περιοχές -στα κεντρικά και βόρεια- με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 5, στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει μεταβολή και θα κυμαίνεται σε κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά και τα ορεινά τοπικά ολικός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία παροδικά αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοτπώσεις. Στη Θράκη χιονόνερο και κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα θαλάσσια τμήματα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον ένα) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Ασθενείς τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, την δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά και στα ορεινά - ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις. Στην ανατολική Στερεά και τις Σποράδες πυκνές κατά περιόδους χιονοπτώσεις. Στην ανατολική Πελοπόννησο παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά και ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι από αργά το απόγευμα βαθμιαία σε βόρειους βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8, τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου χιονόνερο και κατά περιόδους τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8, τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο ή κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7, στα νότια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο και κατά διαστήματα τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λιγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ