ΕΛΛΑΔΑ

«Ο ελληνικός σιδηρόδρομος ο πιο ανασφαλής στην ΕΕ»: Αποκαλυπτική έκθεση στον γερμανικό Τύπο

«Ο ελληνικός σιδηρόδρομος ο πιο ανασφαλής στην ΕΕ»: Αποκαλυπτική έκθεση στον γερμανικό Τύπο
Το ανθρώπινο λάθος ήταν μόνο ο τελευταίος κρίκος σε μια αλυσίδα λαθών που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, γράφει ο γερμανικός Τύπος EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Με το πολύνεκρο δυστύχημα Τέμπη ασχολείται ο γερμανικός Τύπος διατυπώνοντας το ερώτημα εάν η τραγωδία μπορούσε να αποφευχθεί.

Μεταξύ των δημοσιευμάτων που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, υπάρχει και ένα στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία φέρενει στο φως έκθεση του 2019 στην οποία ο ελληνικός σιδηρόδρομος κατατάσσεται στους πλέον ανασφαλείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικά το δημοσίευμα της Deutsche Welle, έχει ως εξής:

«Μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία στα Τέμπη;», διερωτάται η Tagesspiegel. «Η απάντηση είναι πως ξεκάθαρα ναι. Πολλοί παράγοντες έδειχναν πως μία καταστροφή ήταν για πολύ καιρό προ των πυλών».

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει πως «από την ιδιωτικοποίηση του ελληνικού σιδηροδρόμου υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό, στις υποδομές και στους αυτοματοποιημένους σηματοδότες. Μία ματιά στο πρόσφατο παρελθόν μπορεί να εξηγήσει γιατί αναμενόταν μία τραγωδία. Πέρυσι, ο επικεφαλής του τμήματος συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου παραιτήθηκε λόγω μη πλήρωσης των προϋποθέσεων ασφαλείας. Πριν από τέσσερις μήνες, οι μηχανικοί που ήταν υπεύθυνοι για το δίκτυο τον ακολούθησαν, […] ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους κήρυξαν απεργία με αίτημα περισσότερη ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Επομένως, το ανθρώπινο λάθος ήταν μόνο ο τελευταίος κρίκος σε μια αλυσίδα λαθών και αστοχιών που οδήγησαν στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung προσθέτει πως «ήδη από το 2019, δημοσιεύθηκε έκθεση που, μεταξύ άλλων, κατέτασσε το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο ως το περισσότερο ανασφαλές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν 140 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σιδηροδρομικά ατυχήματα στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2010-2018».

Τέλος, η εφημερίδα της Φρανκφούρτης δημοσιεύει από την πλευρά της πως, στον απόηχο του δυστυχήματος, «υπάρχει η υποψία ότι ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να μεταθέσει την ημερομηνία των εκλογών κατά μερικές ακόμη εβδομάδες, με την ελπίδα ότι η συζήτηση σχετικά με τη συνενοχή της κυβέρνησης στις διαρθρωτικές ελλείψεις του σιδηροδρομικού συστήματος θα έχει καταλαγιάσει μέχρι τότε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ