ΕΛΛΑΔΑ

Τα σχέδια των τρομοκρατών και η επιχείρηση «Υάκινθος» που τα απέτρεψε

Τα σχέδια των τρομοκρατών και η επιχείρηση «Υάκινθος» που τα απέτρεψε
Eurokinissi

Αίσθηση έχει προκαλέσει, η αποκάλυψη του δικτύου των Πακιστανών τρομοκρατών στη χώρα μας, οι οποίοι φέρονται να ετοίμαζαν χτύπημα σε εβραϊκό εστιατόριο, στο κτήριο του οποίου συστεγάζεται και συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας. 

Φαίνεται πως το εν λόγω χτύπημα αποφεύχθη, μετά από συντονισμένη επιχείρηση, το μεσημέρι της Τρίτης, από τη Δ.Α.Ε.Ε.Β.(αντιτρομακριτική) σε συνεργασία με την ΕΥΠ και μετά την αξιοποίηση κρίσιμων πληροφορίων από τη Μοσάντ, με αποτέλεσμα τη σύλληψη των δυο υπόπτων.

Η σύλληψη και η επιχείρηση «Υάκινθος»

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται όλα τα στοιχεία γύρω από τη δράση και τα σχέδια των δύο συλληφθέντων Πακιστανών που σχεδίαζαν την επίθεση.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες ότι οι δύο δράστες ένας 19χρονος και ένας 25χρονος, οι οποίοι σχεδίαζαν δολοφονίες ατόμων σε όλη την επικράτεια, θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ το κεφάλι, γεγονός που τους οδήγησε στην επιλογή μαζικού χτυπήματος με εκρηκτικά ή αέριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες ζούσαν και εργάζονταν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη, ενώ το τελευταίο διάστημα είχαν νοικιάσει ένα διαμέρισμα στην περιοχή της Ομόνοιας. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. είχαν καθοδήγηση από το εξωτερικό και μεθόδευαν πλήγματα κατά, προσεκτικά, επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Ειδικότερα στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο δίκτυο τρομοκρατών και να στρατολογήσουν καινούργια άτομα τα οποία θα τα χρησιμοποιούσαν για πολλαπλές τρομοκρατικές ενέργειες. Πρόκειται επίσης για αλλοδαπούς που ήταν παράνομα στη χώρα και που οι δύο συλληφθέντες πακιστανοί τους είχαν περιγράψει το σχέδιο τους και φυσικά τους στόχους τους.

Για το σκοπό αυτό είχαν επαφές με 30χρονο που ζει στο Ιράν, και ο οποίος φέρεται ως «εγκέφαλος» του δικτύου. Οι δύο συλληφθέντες που παραμένουν στα κρατητήρια της αντιτρομοκρατικής έχουν παραδεχτεί τις επικοινωνίες τους με τον 30χρονο στο Ιράν.

Οι αρχές εξετάζουν επίσης τις επικοινωνίες των συλληφθέντων με τον 30χρονο, καθώς αναζητούν το κύκλωμα των εμπόρων όπλων στο οποίο κατέφυγαν για να αγοράσουν αυτά με τα οποία θα έκαναν τρομοκρατική ενέργεια στο εστιατόριο.

Πολύμηνες έρευνες

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες για την υπόθεση ξεκίνησαν προ μηνών μετά από πληροφορία που έλαβε η ΕΥΠ από την ισραηλινή Μοσάντ. Είχαν προηγηθεί συλλήψεις Πακιστανών τα προηγούμενα έτη σε Κύπρο και Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

Την πληροφορία περί ύπαρξης παρόμοιου πυρήνα στην Ελλάδα άρχισε να ερευνά τον περασμένο Νοέμβριο καταλήγοντας τελικά στους δύο βασικούς υπόπτους, οπότε και ενημέρωσαν ην Αντιτρομοκρατική.

Αποκαλυπτικοί διάλογοι

Τους αποκαλυπτικούς διαλόγους και τις συνομιλίες, που είχαν οι τρομοκράτες μεταξύ τους, όταν σχεδίαζαν το αιματηρό χτύπημα στο εστιατόριο, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το CNN Grecce.

Σε έναν από τους διαλόγους, ο 30χρονος «εγκέφαλος» της οργάνωσης δίνει εντολή να χρησιμοποιηθούν μπουκάλες υγραερίου, ενώ το σχέδιο προέβλεπε να δοθούν φωτογραφίες στη δημοσιότητα, για να προκληθεί όσο γίνεται μεγαλύτερος τρόμος.

30 χρόνος: «Στο εστιατόριο μπορεί να το κάνεις και με μπουκάλες. Μπείτε στην κουζίνα και βάλτε φωτιά να ξεκινήσει από εκεί. Να γίνει η δουλειά με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έχουν κανένα περιθώριο το κατάλαβες;».

27 χρόνος: «Θα γίνει, σου το υπόσχομαι, και από τον κάθε τραυματία και νεκρό θα σου στείλω και φωτό».

30 χρόνος: «Ότι πληγή ή τραύμα υπάρχει να φαίνεται καθαρά στο βίντεο και τις φωτογραφίες»

Επίσης, στο θέμα των στρατολογημένων ατόμων σε διάλογο ο 30χρονος αναφέρει:

«Γι' αυτό σου είπα να κανονίσεις είτε ένα άτομο, είτε δυο, είτε τρία και πες τους το έξω από τα δόντια, για το κάθε κεφάλι η αμοιβή είναι και για αυτούς 50 Λακ».

Ποιοι είναι

Εντωμεταξύ, το φως της δημοσιότητας «βλέπουν» για πρώτη φορά τα πρόσωπα των συλληφθέντων Πακιστανών για επικέιμενη τρομοκρατική ενέργεια στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον 27χρονο Σαίντ Ιρτάζα Χαϊντέρ, που ζούσε στη Ζάκυνθο και τον 29χρονο Χουσείν Αμπίντ, που είχε μετακομίσει στη Σπάρτη.

Οι δύο άνδρες κρατούνται από τις αρχές, καθώς φέρονται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εστιατόριο - συναγωγή στο Θησείο.

Ετοίμαζαν «στρατό» τρομοκρατών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, οι δυο Πακιστανοί, σχεδίαζαν να στρατολογήσουν καινούργια άτομα τα οποία θα τα χρησιμοποιούσαν για πολλαπλές τρομοκρατικές ενέργειες, είχαν ξεκινήσει οι δύο πακιστανοί που συνελήφθησαν στη χώρα μας, λίγο πριν προχωρήσουν στο τρομοκρατικό χτύπημα στο εστιατόριο - συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Οι αρχές ασφαλείας γνωρίζουν ότι οι επικοινωνίες που είχαν με το κεντρικό πρόσωπο, το οποίο είναι ένας 30χρόνος που ζει στο Ιράν, είχαν ως στόχο και τον εντοπισμό και άλλων ατόμων, τα οποία θα έμπαιναν στην οργάνωσή τους και θα προχωρούσαν και εκείνα σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Ήδη μάλιστα οι αξιωματικοί της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών και της αντιτρομοκρατικής, προσπαθούν να εντοπίσουν ποια ήταν τα άτομα αυτά, τα οποία θα έμπαιναν στην οργάνωση των τρομοκρατών.

Πρόκειται επίσης για αλλοδαπούς που ήταν παράνομα στη χώρα και που οι δύο συλληφθέντες πακιστανοί τους είχαν περιγράψει το σχέδιο τους και φυσικά τους στόχους τους.

Την ίδια ώρα, συνεχίζουν να κάνουν φύλλο και φτερό τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών με τον 30χρόνο στο Ιράν, καθώς αναζητούν το κύκλωμα των εμπόρων όπλων στο οποίο κατέφυγαν οι συλληφθέντες για να αγοράσουν όπλα τα οποία θα χρησιμοποιούσαν στην τρομοκρατική ενέργεια στο εστιατόριο.

Στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών σήμανε συναγερμός όταν έφτασε η πληροφορία για τους δύο πακιστανούς οι οποίοι ζούσαν τα τελευταία πέντε χρόνια παράνομα στην Ελλάδα κάνοντας αγροτικές εργασίες σε Ζάκυνθο και Πελοπόννησο καθώς το πληροφοριακό υλικό που είχαν στα χέρια τους ανέφερε τις επαφές τους με τον άντρα στο Ιράν ο οποίος φέρεται να έχει σχέση με τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Με προσοχή εξετάζουν τώρα τις φωτογραφίες που βρήκαν στα κινητά τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων, οι οποίες είναι από την κατόπτευση του χώρου του εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας και αποτελεί μέρος των προπαρασκευαστικών ενεργειών τους για την τρομοκρατική επίθεση.

Όμως ενδιαφέρον για την έρευνα της υπόθεσης έχουν και οι φωτογραφίες προσώπων που βρέθηκαν στα κινητά τους τηλέφωνα και δεν αποκλείεται να πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν σχέση με το Ισραήλ και τα οποία οι συλληφθέντες είχαν στοχοποιήσει χωρίς φυσικά κανένας να αποκλείει να ήταν οι μελλοντικοί τους στόχοι.

Την ίδια ώρα στα κρατητήρια της αντιτρομοκρατικής παραμένουν οι δυο συλληφθέντες οι οποίοι μάλιστα έχουν παραδεχτεί τις επικοινωνίες τους με τον 30χρονο στο Ιράν.

Η επιχείρηση της τρομοκρατικής για την σύλληψη τους έγινε στα σπίτια που διέμεναν εκεί όπου εντόπισαν τα κινητά τηλέφωνα καθώς επίσης και τις κάρτες μνήμης.

Από τη μέχρι τώρα ανάλυση εντόπισαν τις συνομιλίες τους με τον 30χρονο άνδρα ο οποίος μάλιστα τους πίεζε κάθε φορά για τα «χτυπήματα», λέγοντάς τους «...γιατί καθυστερείτε, προχωρήστε γρήγορα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο των όπλων ή των αερίων».

Θεοδωρικάκος: Με θέματα εθνικής ασφάλειας δεν παίζει κανείς

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στην υπλοθεση, υπογράμμισε πως «με θέματα εθνικής ασφάλειας δεν παίζει κανείς και γι’ αυτό όλοι οι χειρισμοί στην υπόθεση της τρομοκρατίας με τους δύο Πακιστανούς έγιναν με απόλυτη μυστικότητα».

Σε όσους υποστήριξαν ότι επρόκειτο για προσπάθεια εντυπωσιασμού ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε λέγοντας ότι αυτοί οι ισχυρισμοί στερούνται οποιασδήποτε σοβαρότητας και είναι επιπολαιότητες να λέει κανείς τέτοια πράγματα.

Με την εθνική ασφάλεια και την άποψη που έχουν διεθνώς τα άλλα κράτη για την ασφάλεια που υπάρχει στην Ελλάδα, δεν παίζει κανείς. Έχουμε απόλυτη ευθύνη και γι’ αυτό όλοι οι χειρισμοί έχουν γίνει με απόλυτη μυστικότητα, τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, οι αρχικές πληροφορίες είδαν περιέλθει υπ’ όψιν των ελληνικών αρχών προ καιρού. Ύστερα από συνεργασία της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αποκαλύφθηκε το δίκτυο.

Όπως διευκρίνισε οι δύο συλληφθέντες σε Λακωνία και Ζάκυνθο, έπαιρναν οδηγίες από ομοεθνή τους, ο οποίος φέρεται ότι βρίσκεται στο Ιράν. Το κίνητρο των δύο Πακιστανών, σημείωσε, ήταν οικονομικό. Συνολικά, όπως είπε, οι αρχές ερεύνησαν 12 άτομα και συνεχίζονται περαιτέρω.

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο που κινήθηκαν τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τονίζοντας ότι: « Η Ελλάδα είναι από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς και οι αρχές ασφαλείας κάνουν πολύ σωστά την δουλειά τους».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση και δίκτυο και από τη στιγμή που έγιναν συλλήψεις και οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σε ανακριτική αρχή δεν είχαμε δικαίωμα να κρατήσουμε μυστική αυτήν την υπόθεση», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε ότι: « Έπρεπε να καταστεί σαφές διεθνώς ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ