ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν υπάρχει υπηρεσιακός χρόνος στο υπουργείο Υγείας» - Τελετή παράδοσης παραλαβής

«Δεν υπάρχει υπηρεσιακός χρόνος στο υπουργείο Υγείας» - Τελετή παράδοσης παραλαβής
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Απαλλαγμένοι από το άγχος των προηγούμενων μηνών και σαφώς πιο ευδιάθετοι ήταν όλοι οι παριστάμενοι στο υπουργείο Υγείας, κατά τη διάρκεια της παραλαβής -  παράδοσης του υπηρεσιακού χαρτοφυλακίου. Η νέα υπηρεσιακή υπουργός Υγείας, Εντατικολόγος Αναστασία Κοτανίδου άλλωστε, έχει βαθιά εμπειρία από τα ζητήματα δημόσιας υγείας, καθώς διαδραμάτισε κομβικό ρόλο σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας του SARS CoV-2.

Ο ρόλος της στη διάρκεια του μήνα αυτού, πριν τη διενέργεια των νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου 2023, μπορεί να είναι υπηρεσιακός και όχι επιχειρησιακός, ωστόσο το επείγον στην υγεία δεν μπορεί να περιμένει καθώς χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

Μάλιστα η ίδια με χιούμορ, σχολίασε «Η καλή τύχη που μου ευχήθηκε ο κύριος Πλεύρης μάλλον θα μου χρειαστεί. Ένας μήνας είναι, όπως και να' ναι θα περάσει… (γέλια)», ανέφερε η νέα υπουργός και πρόσθεσε: «Πιστεύω πως δεν θα έχουμε κάτι έκτακτο. Αν συμβεί κάτι θα τους ξανακαλέσουμε εδώ όλους για να αντιμετωπίσουμε μαζί το πρόβλημα», σημείωσε και οι παριστάμενοι ξέσπασαν σε γέλια.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, χαρακτήρισε «πολύ σημαντικούς» τους τελευταίους 21 μήνες στο υπουργείο Υγείας και μια «άκρως παραγωγική διαδικασία». Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Πλεύρης παρέλαβε τη σκυτάλη του υπουργείου Υγείας από τον Βασίλη Κικίλια και ο ρόλος του πρώτου ήταν επιχειρησιακός, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο στοίχημα, που ήταν η έξοδος από τον εγκλεισμό της πανδημίας, στο άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας.

Μιλώντας για τη διάδοχό του στον υπουργικό θώκο της Αριστοτέλους, είπε ότι την Αναστασία Κοτανίδου την αντιμετωπίζει ως «συνεργάτιδα» γιατί τον βοήθησε πολύ σημαντικά στην πανδημία.

«Δεν υπάρχει υπηρεσιακός χρόνος για το υπουργείο Υγείας. Δεν υπάρχει κενό διάστημα, ο υπουργός διαχειρίζεται καθημερινά κρίσεις», σημείωσε, ενώ στη συνέχεια έκανε λεπτομερή αναφορά του έργου του στο Υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 21 μηνών.

Η κυρία Αναστασία Κοτανίδου, είναι διευθύντρια σε μία από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου Ευαγγελισμού, και συντονίστρια όλων των ΜΕΘ της χώρας.

Μάλιστα η κυρία Κοτανίδου λόγω του θεσμικού της ρόλου- ως πρόεδρος όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας- στη διάρκεια της πανδημίας, ενημέρωνε διαρκώς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την ηγεσία του υπουργείου υγείας αλλά και τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, αφού ήταν από τα πλέον ενεργά μέλη της.

Η κυρία Αναστασία Κοτανίδου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου έζησε μέχρι τα 24 της χρόνια. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 βρέθηκε στην Ελλάδα.
Έκανε ειδικότητα Πνευμονολογίας στην Παθολογική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων Αθηνών και πλέον εργάζεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Την Εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία έλαβε το 1994 ενώ εκλέχθηκε λέκτορας το 1996, επίκουρη καθηγήτρια το 2002, μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια το 2007 και αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας το 2009. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, και της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης.

Το οργανωτικό και διοικητικό της έργο περιλαμβάνει τα εργαστήρια Μοριακής Βιολογίας Γ.Π. Λιβανός και Μ. Σίμου, Α’ ΚΕΘ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ και το πειραματικό χειρουργείο του Γ.Π.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός».

Παρόντες στην τελετή παράδοσης παραλαβής την Παρασκευή, ήταν ακόμη, η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για την ψυχική υγεία Ζωή Ράπτη, ο ΓΓ Υπηρεσιών υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ