ΕΛΛΑΔΑ

Στροφή των Ελλήνων στον οδικό τουρισμό – Μεγάλοι «πρωταγωνιστές» Ρουμάνοι και Σέρβοι

Στροφή των Ελλήνων στον οδικό τουρισμό – Μεγάλοι «πρωταγωνιστές» Ρουμάνοι και Σέρβοι
Unsplash

Μπορεί τα καυτά ακτοπλοϊκά εισιτήρια να ώθησαν φέτος πολλούς Ελληνες να πάνε διακοπές με το αυτοκίνητό τους, ο οδικός τουρισμός όμως κερδίζει συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Εξάλλου ένα σημαντικό μέρος της συνολικής τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα αφορά παραδοσιακά τις αγορές των Βαλκανίων, καθώς οι κοντινές αποστάσεις ευνοούν το ταξίδι με ΙΧ, ακόμη και για σύντομες αποδράσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ, ο εισερχόμενος τουρισμός κινείται σε καλά επίπεδα με σταθερούς «οπαδούς» των ελληνικών προορισμών τους Ρουμάνους, ο αριθμός των οποίων παρουσίασε μικρή αύξηση (παρά τη συνολική μείωση που παρατηρήθηκε πέρσι σε σχέση με το 2019).

Όπως δείχνουν τα στοιχεία των αρμοδίων φορέων, η εικόνα φέτος δίνει ενθαρρυντικά στοιχεία για τον οδικό τουρισμό, καθώς οι Σέρβοι αναμένεται να αγγίξουν το ένα εκατομμύριο (το 2022 ήταν 900.000) ενώ στη Θράκη, όπου το ποσοστό των τουριστών που πηγαίνουν οδικώς ξεπερνάει το 70%, η κίνηση είναι ήδη πολύ υψηλή.

Οι Ρουμάνοι

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, ο οδικός τουρισμός παρουσιάζει μια αξιόλογη κινητικότητα και οι Ρουμάνοι φαίνεται να πρωταγωνιστούν.

Ωστόσο ένα σημείο που αξίζει να αναφερθεί είναι πως η σεζόν φέτος μειώθηκε στις 80 από τις 100 μέρες που ήταν πέρυσι και το 2019, τόσο λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που δέχονται οι εν δυνάμει ταξιδιώτες στις χώρες τους, όσο και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα μας στην αρχή της σεζόν.

«Αν και ακόμη δεν έχουμε επίσημα στοιχεία, φαίνεται πως η κίνηση σε ό,τι αφορά τους Ρουμάνους, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Οι Ρουμάνοι είναι η πρώτη αγορά σε δαπάνη και αυτό είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ενώ οι top προορισμοί που επιλέγουν είναι η Θάσος, η Πιερία και η Χαλκιδική», αναφέρει ο Γιώργος Σταφυλάκης, προϊστάμενος Γραφείου ΕΟΤ Ρουμανίας και Βουλγαρίας. «Πλέον όμως, και χάρη στα δικά μας ταξίδια εξοικείωσης που υλοποιούμε σε όλη την Ελλάδα, οι Ρουμάνοι κατευθύνονται και σε άλλα μέρη, πιο νότια, όπως η Εύβοια και το Ιόνιο», συμπληρώνει.

Οι Σέρβοι

Μια ακόμη αγορά που παραδοσιακά επιλέγει την Ελλάδα είναι οι Σέρβοι. Όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤ Σερβίας, Σλοβενίας και Κροατίας Γιώργος Κακούτης, ο αριθμός των Σέρβων που ταξίδεψαν στην Ελλάδα πέρσι ήταν περίπου 900.000, ενώ φέτος αναμένεται να αγγίξει το ένα εκατομμύριο.

«Όσον αφορά τους κορυφαίους προορισμούς για τους Σέρβους, σε αυτούς συγκαταλέγονται η Χαλκιδική, η Πιερία, η Κέρκυρα, η Σκιάθος, τα ελληνικά νησιά και τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), ενώ έχουν πλέον την τάση να ανακαλύπτουν νέους προορισμούς, όπως το Πήλιο και η Πελοπόννησος», σημειώνει ο κ. Κακούτης.

Στη Θράκη

Η περιοχή της Θράκης που βασίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της στον οδικό τουρισμό, δέχεται κυρίως τουρίστες από τη γειτονική Βουλγαρία και Τουρκία, ακόμη και για city break, αλλά και από την Ρουμανία. «Το ποσοστό των εισερχόμενων τουριστών που έρχεται στη χώρα μας οδικώς είναι μεγαλύτερο από 70% και παρά τον πληθωρισμό η περιοχή φέτος παρουσιάζει υψηλή τουριστική κίνηση. Η Αλεξανδρούπολη είναι γεμάτη και οι τουρίστες διαχέονται σε άλλες πόλεις όπως η Κομοτηνή και η Ξάνθη. Αξίζει να αναφέρουμε ωστόσο ότι κρατάμε τις τιμές σε λογικά επίπεδα και αυτό μας καθιστά έναν ανταγωνιστικό προορισμό», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Παλακίδης.

«Σε ό,τι αφορά τον οδικό τουρισμό, που για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικός, εκείνο που αναμένουμε είναι να γίνουν τα έργα υποδομών στον τελωνιακό σταθμό των Κήπων, για να υπάρχει πιο εύκολη ροή για τον κόσμο και να επιτραπεί η διέλευση τουριστικών λεωφορείων από τον σταθμό της Νυμφαίας για να μπορούν να περνάνε από Ξάνθη, Κομοτηνή και να φεύγουν από Προμαχώνα, να κάνουν δηλαδή αυτό το round trip που θα βοηθούσε πολύ στην τουριστική κίνηση», προσθέτει.

leio-mclaren-jEgQpfkHEWY-unsplash.jpg
Unsplash

Και οι Ελληνες

Την προτίμησή τους στο ΙΧ φαίνεται ότι δείχνουν και οι Έλληνες και κυρίως οι οικογένειες, που -όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος μέλος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος- προκειμένου να αποφύγουν το κόστος της επιβάρυνσης από τα ακτοπλοϊκά επιλέγουν να κινηθούν οδικώς.

«Υπάρχει μια ροή αυξημένη στην Πελοπόννησο οδικώς από Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και μια πτώση στα αεροπορικά. Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία οι διανυκτερεύσεις είναι μειωμένες ενώ οι αφίξεις έχουν αυξηθεί. Δεν πάμε άσχημα αλλά σαφέστατα λόγω του πιεσμένου εισοδήματος και λόγω του αυξημένου κόστους (είτε αεροπορικού είτε ακτοπλοϊκού) βρίσκει κανείς τη χρυσή τομή, που για τον Αθηναίο ή και οποιονδήποτε μένει σε ένα αστικό περιβάλλον, είναι ο οδικός τουρισμός κατά προτεραιότητα, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η νησιωτική χώρα».

Εκτός από τους Έλληνες, οδικώς έρχονται και οι ταξιδιώτες από το λιμάνι της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ.Αγγελόπουλος, δεν έχει γίνει κάποια σημαντική προσπάθεια για να προβληθεί η δυνατότητα να έρθει κάποιος στη χώρα μας μέσω της Ανκόνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ