ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση Καναντέρ στην Κάρυστο: Στο βίντεο οι απαντήσεις της συντριβής - Πένθος για τους πιλότους

Πτώση Καναντέρ στην Κάρυστο: Στο βίντεο οι απαντήσεις της συντριβής - Πένθος για τους πιλότους
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Συγκλονισμένη παραμένει η χώρα στο άκουσμα της είδησης της συντριβής του Καναντέρ που επιχειρούσε για την κατάσβεση της φωτιάς στην Κάρυστο με τραγικό απολογισμό τον θάνατο των δύο πιλότων. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι -σύμφωνα με πληροφορίες- οι δύο πιλότοι είχαν κάνει την τελευταία ρίψη νερού και θα επέστρεφαν για ανεφοδιασμό. Δυστυχώς, όμως, στάθηκαν άτυχοι.

Την αυτοθυσία των δύο πιλότων τίμησε το ελληνικό κοινοβούλιο με ενός λεπτού σιγή. «Θυσιάστηκαν επιτελώντας το καθήκον τους», είπε η Πρόεδρος τη Δημοκρατίας. «Ο τραγικός θάνατος των δύο πιλότων του καναντέρ ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω στη χώρα. Δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη μάχη κατά της φωτιάς», υπογράμμισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Οι Έλληνες θρηνούμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαιώνοντας ότι η πολιτεία στέκεται δίπλα στις οικογένειες των δύο ηρώων. Να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Χτενίζουν» το βίντεο οι εμπειρογνώμονες

Εν τω μεταξύ, οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας έχουν ήδη ξεκινήσει με ομάδα εμπειρογνωμόνων να αναλαμβάνει την ανάλυση καρέ-καρέ του βίντεο από την πτώση. Το οπτικό υλικό από την ΕΡΤ είναι ένα μόνο κομμάτι το οποίο θα εξεταστεί από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας για τα ακριβή αίτια της πτώσης. Όπως λένε, στελέχη του ΓΕΑ, κανένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας δεν απογειώνεται αν δεν γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από τους μηχανικούς.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες, οι οποίοι θα συνυπολογιστούν στο τελικό πόρισμα για το τι έχει φταίξει για την συγκεκριμένη πτώση του μοιραίου Καναντέρ. Ανάμεσα σε αυτούς, το ανάγλυφο της περιοχής την μοιραία στιγμή, η φορά των ανέμων, το μικροκλίμα που δημιουργεί η φωτιά, αν τυχόν αναφέρθηκε κάτι στην ενδοεπικοινωνία είτε με το ζευγάρι του στον αέρα, είτε με το κέντρο επιχειρήσεων.

Η δραματική έρευνα διάσωσης

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η συντριβή, απογειώθηκαν από τον Βόλο, την Χίο και το Κοτρώνι Μαραθώνα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης για τον άμεσο εντοπισμό των δυο ιπταμένων. Ελικόπτερο από την ομάδα διάσωσης που επιχειρούσε – αποβίβασε από αέρος με γάντζο διασώστη ανάμεσα στα διασκορπισμένα κομμάτια του Καναντέρ.

Στο σημείο υπήρχε μεγάλη επικινδυνότητα λόγω των καυσίμων του αεροσκάφους που είχε καταπέσει. Το Canadair CL-215 που συνετρίβη έκανε ρίψεις μαζί με ακόμη ένα στη συγκεκριμένη εστία φωτιάς. Τα δύο αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από τη Νέα Αγχίαλο, πέρασαν πάνω από τη Χαλκίδα και έφτασαν στην Κάρυστο για να επιχειρήσουν στο συγκεκριμένο σημείο.

Πρώην πιλότος στο CNN Greece: Αυτοί είναι οι παράγοντες της πτώσης

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η συντριβή του Καναντέρ στη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης των πυρκαγιών που πλήττουν τα τελευταία 24ωρα την Κάρυστο, εξήγησε στο CNN Greece ο πρώην πιλότος και νυν δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο κ. Κωνσταντέλλος, οι πτήσεις των πυροσβεστικών αεροσκαφών, εκ προοιμίου ενέχουν μεγάλο κίνδυνο και ρίσκο. Δεν είναι κανονικές πτήσεις». «Το αεροσκάφος πετάει με μεγάλες ταχύτητες, πάνω από 120-130 μίλια την ώρα πολύ κοντά στο ανάγλυφο του εδάφους και οι ρίψεις γίνονται από τα 30 μέτρα, πολλές φορές και από τα 20 μέτρα» ανέφερε.

Στην περίπτωση του Καναντέρ, που κόστισε τη ζωή στους δύο χειριστές «το αεροσκάφος εκτελεί μια χαμηλή διέλευση σε μια περιοχή αρκετά δύσκολη, γιατί στα αριστερά υπάρχει ύψωμα, άρα πρέπει το αεροσκάφος να έρθει με κλίση, να πραγματοποιήσει την άφεση του ύδατος και στη συνέχεια να απογειωθεί ξανά, για να ανακτήσει το ύψος του, πραγματοποιώντας τη λεγόμενη απαγκίστρωση».

Η διαδικασία αυτή, λοιπόν, σύμφωνα με τον πρώην πιλότο, έγινε με ακρίβεια.

«Το αεροσκάφος απαγκιστρώθηκε δεξιά σε συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες, με ισχυρότατες αναταράξεις και στροβιλισμούς του αέρα. Διότι ο αέρας στροβιλίζεται, φτιάχνει, δηλαδή, τις λεγόμενες αεροδίνες και την ίδια στιγμή ο αέρας συναντάται με τα ανοδικά ρεύματα τις φωτιάς, τον ζεστό αέρα που ανεβαίνει ταχύτατα ψηλά» τόνισε.

Ποια στοιχεία πρέπει να εξεταστούν

Η πρόσκρουση και η αποκόλληση του πλωτήρα, η κόπωση των χειριστών, ο ήλιος που βρισκόταν κόντρα, το ανάγλυφο του εδάφους και το κλείδωμα των πηδαλίων κλίσης είναι οι παράγοντες, που θα χρειαστεί να εξεταστούν από τους ερευνητές, για να διαπιστωθούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Καταλήγοντας, ο κ. Κωνσταντέλλος σημειώνει πως οι χειριστές «πρέπει να καταβάλουν συνεχώς υπεράνθρωπες προσπάθειες και ιδιαίτερα στις διαδικασίες της προθαλάσσωσης, της αφής του νερού και της απαγκίστρωσης από χαμηλό ύψος» για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο.

Πανελλήνιο πένθος για τους δύο πιλότους

Στο μεταξύ, πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε η συντριβή του Καναντέρ στην Κάρυστο. Ο θρήνος για τον χαμό του 34χρονου κυβερνήτη του Canadair, Σμηναγού, Χρήστου Μουλά, και του 27χρονου συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, είναι ακόμη πιο έκδηλος στην Πολεμική Αεροπορία, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδια, κήρυξε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στους δύο χειριστές την ώρα που επιχειρούσαν πάνω από μια εστία φωτιάς σε ρεματιά, κοντά στο χωριό Πλατανιστός της Καρύστου, εκεί όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή πάνω στο καθήκον.

Στην Ελευσίνα, εκεί όπου βρίσκεται η Αεροπορική Βάση και η 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης το κλίμα ήταν «παγωμένο» με τους αξιωματικούς να «σφίγγουν τα δόντια» για να αντέξουν τον χαμό των συναδέλφων τους, να στηρίξουν ο ένας τον άλλο και να δώσουν το κουράγιο στους επόμενους πιλότους που θα μπουν στα καναντέρ με το πρώτο φως της ημέρας για να πετάξουν στα πύρινα μέτωπα.

Tριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Mε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

Ο Νίκος Δένδιας, δήλωσε για τον άδικο χαμό των δύο χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215:

«Η απώλεια της ζωής των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη. Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ