ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση Καναντέρ: Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις - Θρήνος για τους δύο πιλότους

Πτώση Καναντέρ: Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις - Θρήνος για τους δύο πιλότους

Συγκλονισμένη παραμένει η χώρα στο άκουσμα της είδησης της συντριβής του Καναντέρ που επιχειρούσε για την κατάσβεση της φωτιάς στην Κάρυστο με τραγικό απολογισμό τον θάνατο των δύο πιλότων. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι -σύμφωνα με πληροφορίες- οι δύο πιλότοι είχαν κάνει την τελευταία ρίψη νερού και θα επέστρεφαν για ανεφοδιασμό. Δυστυχώς, όμως, στάθηκαν άτυχοι.

Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε η συντριβή του Καναντέρ στην Κάρυστο με θλιβερό απολογισμό τον θάνατο των δύο πιλότων που επιχειρούσαν στο φλεγόμενο μέτωπο. Ο θρήνος για τον χαμό του 34χρονου κυβερνήτη του Canadair, Σμηναγού, Χρήστου Μουλά, και του 27χρονου συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, είναι ακόμη πιο έκδηλος στην Πολεμική Αεροπορία, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κήρυξε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στους δύο χειριστές την ώρα που επιχειρούσαν πάνω από μια εστία φωτιάς σε ρεματιά, κοντά στο χωριό Πλατανιστός της Καρύστου, εκεί όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή πάνω στο καθήκον.

Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή

Την αυτοθυσία των δύο πιλότων τίμησε το ελληνικό Κοινοβούλιο με ενός λεπτού σιγή. «Θυσιάστηκαν επιτελώντας το καθήκον τους», είπε η Πρόεδρος τη Δημοκρατίας. «Οι Έλληνες θρηνούμε», δήλωσε ο Πρωθυπουργός διαβεβαιώνοντας ότι η πολιτεία στέκεται δίπλα στις οικογένειες των δύο ηρώων. Να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σακελλαροπούλου: «Η ευγνωμοσύνη μας μεγάλη και η οδύνη για την απώλειά τους βαθιά»

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια των δύο χειριστών του Καναντέρ εξέδωσε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου:

«Η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και η οδύνη για την απώλειά τους βαθιά. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους, καθώς και στους συναδέλφους τους. Όλη η Ελλάδα πενθεί μαζί τους».

Ειδικότερα στο μήνυμά της η Πρόεδρος ανέφερε: «Δύο νέοι άνθρωποι, ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, έχασαν τη ζωή τους στη μάχη κατά της φωτιάς.

Δύο ιπτάμενοι ήρωες, ανάμεσα στους εκατοντάδες άλλους που παλεύουν μέρες τώρα με την πύρινη λαίλαπα. Αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες, οι χειριστές του μοιραίου Canadair θυσιάστηκαν επιτελώντας το καθήκον τους. Η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και η οδύνη για την απώλειά τους βαθιά. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους, καθώς και στους συναδέλφους τους. Όλη η Ελλάδα πενθεί μαζί τους».

Στην Ελευσίνα, εκεί όπου βρίσκεται η Αεροπορική Βάση και η 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης έπεσε «βουβαμάρα» με τους αξιωματικούς να σφίγγουν τα δόντια για να αντέξουν τον χαμό των συναδέλφων τους, να στηρίξουν ο ένας τον άλλο και να δώσουν το κουράγιο στους επόμενους πιλότους που θα μπουν στο καναντέρ από σήμερα το πρωί κιόλας για να πετάξουν στα πύρινα μέτωπα.

Η τελευταία υδροληψία του μοιραίου Καναντέρ

Στο μεταξύ, βίντεο - ντοκουμέντο από την τελευταία υδροληψία του μοιραίου Καναντέρ, που στοίχισε τη ζωή στους δύο χειριστές, είδε το φως της δημοσιότητας.

Όπως καταγράφεται στο βίντεο, το Καναντέρ κάνει την υδροληψία, πριν πάει να επιχειρήσει για τις αναζωπυρώσεις στην Κάρυστο, στη Νότια Εύβοια.

Η μοιραία πτήση

Το αεροσκάφος, τύπου CL 215, κατέπεσε σε ρεματιά, καθώς προσπαθούσε να πραγματοποιήσει ανύψωση, βρήκε ο πλωτήρας σε δέντρο και αποκολλήθηκε από το δεξί φτερό.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Νέα Αγχίαλο Βόλου λίγο πριν από τις 12:00 και επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Καρύστου και συγκεκριμένα στην περιοχή Πλατανιστός.

Το αεροπλάνο από την απώλεια στήριξης πήρε κλίση δεξιά, καρφώθηκε σε ρέμα και ανεφλέγη. Τη στιγμή τη συντριβής του Καναντέρ αποτύπωσε ο φακός της ΕΡΤ.

Από την πρώτη στιγμή στήθηκε μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Tριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Mε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

Ο Νίκος Δένδιας, δήλωσε για τον άδικο χαμό των δύο χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215:

«Η απώλεια της ζωής των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη. Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Πτέραρχος Ε.Α Ιατρίδης: Tα δύο σενάρια της συντριβής του Καναντέρ

Μερικές μόλις ώρες μετά από την τραγωδία με την πτώση του Canadair στην Κάρυστο, ο πτέραρχος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Ιατρίδης μίλησε στο CNN Greece για τον στόλο πυρόσβεσης της χώρας μας, υπογραμμίζοντας ότι η ηλικία του δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς τα αεροσκάφη που διαθέτουμε είναι συντηρημένα στον απόλυτο βαθμό και τα πληρώματα εδάφους και αέρος διαθέτουν εκπαίδευση και επάρκεια.

Με μεγάλη εμπειρία στις πτήσεις και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πιλότοι τόσο των μαχητικών όσο και των πτητικών μέσων πυρόσβεσης, ο κ. Ιατρίδης σημείωσε πως για το δυστύχημα στην Κάρυστο δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε τους λόγους της πτώσης.

Αυτό, όπως είπε, είναι ένα ζήτημα που μόνο οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας θα μπορέσουν να απαντήσουν, έχοντας αρχικά όλα τα στοιχεία στα χέρια τους αλλά και συλλέγοντας όλα τα απαραίτητα δεδομένα από το σημείο της συντριβής.

Αναφερόμενος πάντως στα πιθανά σενάρια όπως αυτά προκύπτουν από το βίντεο της συντριβής του αεροσκάφους ο πτέραρχος Ε.Α υπογραμμίζει πως υπάρχουν πιθανότατα δύο.

Το πρώτο αφορά την αποκόλληση τμήματος του αεροσκάφους κατά την στροφή του μετά την ρίψη νερού πάνω από την εστία της φωτιάς, όταν αυτό φαίνεται να βρίσκει σε δέντρο, και το δεύτερο είναι τμήμαθραύσμα του αεροσκάφους να μπλόκαρε τελικώς το πηδάλιο και να μην άφησε περιθώρια ελιγμών στο πλήρωμα του μοιραίου Canadair.

Σε ερώτηση αναφορικά με την ετοιμότητα αλλά και την ηλικία του στόλου πυρόσβεσης που διαθέτει η χώρα μας, ο κ. Ιατρίδης ξεκαθάρισε πως:

«Η ηλικία δεν είναι πρόβλημα για τον στόλο, καθώς τα αεροσκάφη είναι συντηρημένα και πάντοτε έτοιμα να συνδράμουν σε μία κατάσβεση από προσωπικό άρτιο και απόλυτα καταρτισμένο».

Για τον έμπειρο ιπτάμενο, το προσωπικό εδάφους αλλά και οι χειριστές των αεροσκαφών περνούν πολλές ώρες τόσο στον αέρα όσο και στην συντήρηση και η χώρα μας διαθέτει από τα πλέον έμπειρα στελέχη στον τομέα της εναέριας συνδρομής στην κατάσβεση πυρκαγιών.

Ο κ. Ιατρίδης σημείωσε πάντως πως δεν έχει σημασία το πόσα αεροσκάφη διαθέτουμε, αν και σημειώνει πως:

«Με περισσότερα πτητικά μέσα θα υπήρχε ευρύτερη και ταχύτερη συνδρομή και κάλυψη της επικράτειας».

Υπογράμμισε δε, πως «τα πτητικά μέσα δεν σβήνουν τις πυρκαγιές. Ο ρόλος τους είναι να τις περιορίζουν. Τις πυρκαγιές πάντοτε τις σβήνουν τα χερσαία κλιμάκια».

Ο πτέραρχος αναφέρει επίσης πως τα πληρώματα στα αεροσκάφη κατάσβεσης διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και έχουν πολλές ώρες πτήσης σε ακραίες συνθήκες και σε κάθε δυστύχημα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που είναι πιθανό να έχουν διαδραματίσει ρόλο.

Στην περίπτωση του Canadair στην Κάρυστο, το πλήρωμα επιχειρούσε στην συγκεκριμένη περιοχή από το πρωί και η μοιραία ρίψη στην εστία που εμφανίζεται στο στιγμιότυπο ήταν η τελευταία του πριν μεταβεί στο κέντρο για συντήρηση και ανεφοδιασμό καυσίμων.

Ο κ. Ιατρίδης σημειώνει επίσης πως η μοιραία ρίψη γίνεται σε πολύ χαμηλό ύψος, «πράγμα καθόλου ασυνήθιστο» όπως δηλώνει, καθώς τα συγκεκριμένα αεροσκάφη και τα πληρώματά τους επιχειρούν με ειδικούς ελιγμούς ακόμη και στα πιο δύσβατα σημεία μίας πυρκαγιάς, εκεί που ουσιαστικά αδυνατεί να βρεθεί κάποιο πεζοπόρο τμήμα πυρόσβεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ