ΕΛΛΑΔΑ

«Άκουσα ένα μπαμ και κατάλαβα»: Η μαρτυρία εθελοντή πυροσβέστη για την πτώση του Καναντέρ

«Άκουσα ένα μπαμ και κατάλαβα»: Η μαρτυρία εθελοντή πυροσβέστη για την πτώση του Καναντέρ
Πλάνο από το σημείο συντριβής του Καναντέρ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Τα ακριβή αίτια της πτώσης του μοιραίου Καναντέρ στην Κάρυστο, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο Ιπτάμενων της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, τον 34χρονο κυβερνήτη Σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον 27χρονο συγκυβερνήτη Ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, αναζητούν ειδικοί εμπειρογνώμονες, την ώρα που ο αυτόπτης μάρτυρας, εθελοντής πυροσβέστης και πρώην καταδρομέας αλεξιπτωτιστής, Παναγιώτης Ρούντος, περιγράφει στο CNN Greece όσα έζησε από κοντά τη στιγμή του τραγικού συμβάντος.

Το Καναντέρ CL-215 που συνετρίβη έκανε ρίψεις μαζί με ένα ακόμη αεροσκάφος στο πύρινο μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο. Είχαν απογειωθεί από τη Νέα Αγχίαλο και έφτασαν στο χωριό Πλατανιστός προκειμένου να βοηθήσουν στην κατάσβεση, ωστόσο η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στους δύο πιλότους, καθώς την ώρα που επιχειρούσαν πάνω από μια εστία φωτιάς σε χαράδρα, το αεροσκάφος κατέπεσε με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τραγική ειρωνεία είναι ότι οι δύο χειριστές είχαν κάνει την τελευταία ρίψη νερού και θα επέστρεφαν για ανεφοδιασμό. Δυστυχώς, όμως, στάθηκαν άτυχοι.

Σύμφωνα με ειδικούς, ανάμεσα στα στοιχεία που θα εξεταστούν είναι η φορά των ανέμων, το μικροκλίμα που δημιουργεί η φωτιά, οι ενδοεπικοινωνίες των πιλότων είτε με το άλλο ζευγάρι του Καναντέρ είτε με το Κέντρο Επιχειρήσεων, το ανάγλυφο της περιοχής αλλά και το βίντεο ντοκουμέντο της ΕΡΤ που δείχνει τη συντριβή του αεροσκάφους.

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

«Ήταν τρομακτικό, δεν ξέρουμε εάν όντως βρήκε σε κλαδί το αεροσκάφος»

Ο Παναγιώτης Ρούντος, εθελοντής πυροσβέστης και πρώην καταδρομέας αλεξιπτωτιστής, περιγράφει στο CNN Greece όσα έζησε από κοντά λίγα λεπτά μετά τη συντριβή του μοιραίου αεροσκάφους.

«Με το που έγινε η συντριβή ήρθε αμέσως η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Εγώ κατέβηκα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής. Ο δρόμος έκλεισε, δεν περνούσε κανείς. Γρήγορα ήρθε Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, κατέβασε άτομα με σχοινιά, ενώ άμεση ήταν και η κινητοποίηση από τον δήμο Καρύστου. Οι πυροσβέστες έδωσαν σώμα και ψυχή για να μην πάρει έκταση η φωτιά και έκαναν τα πάντα προκειμένου να βρουν επιζώντες» περιγράφει.

ethelodis-pyrosvestis.jpg
O Παναγιώτης Ρούντος επί το έργον

«Παντού υπήρχαν συντρίμμια και καπνοί. Ήταν τρομακτικό αυτό που ζήσαμε. Εγώ είδα το αεροσκάφος να μπαίνει στη χαράδρα, να κάνει τη ρίψη νερού και έπειτα δεν ξαναβγήκε. Τότε, άκουσα ένα μπαμ και έναν δυνατό κρότο. Εκεί κατάλαβα τι είχε συμβεί» τονίζει ο κ. Ρούντος ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από το σημείο του δυστυχήματος.

«Δεν υπήρχε κανένας μπροστά. Δεν ξέρουμε εάν όντως το αεροσκάφος βρήκε σε κλαδί και σε πόσο χαμηλό ύψος πετούσε. Αυτό θα φανεί μετά την έρευνα και θα το πουν οι ειδικοί», τονίζει.

Σημειώνεται ότι βάσει του βίντεο της ΕΡΤ όπου φαίνεται η συντριβή του αεροσκάφους, το Καναντέρ εμφανίζεται να πετά σε χαμηλό ύψος και αμέσως μετά τη ρίψη νερού, χτυπάει σε άγνωστο αντικείμενο (πιθανότατα σε κάποιο κλαδί δέντρου) και κατόπιν χάνει τον δεξιό πλωτήρα, παίρνοντας «περίεργη» κλίση.

Ωστόσο, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουμε εάν η κλίση υπέστη από τον πλωτήρα ή εάν ενδεχομένως υπήρξε βλάβη στο πηδάλιο.

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIME

«Παραλίγο να καώ ζωντανός»

Την ίδια ώρα, ο κ. Ρούντος περιγράφει τις δραματικές στιγμές που έζησε λίγες ώρες πριν τη συντριβή του Καναντέρ.

«Ήμουν ήδη τραυματισμένος καθώς επιχειρούσαμε συνεχόμενα για ώρες στο μέτωπο και αμέσως πήγα στο σημείο για να συνδράμω. Λίγες ώρες πριν, παραλίγο να καώ ζωντανός. Η φωτιά σχεδόν με είχε κυκλώσει, έκανα ένα άλμα σε χαντάκι και χωρίς να το καταλάβω έσκασα σε έναν βράχο. Το γόνατό μου διαλύθηκε, πήγα στο νοσοκομείο και αμέσως επέστρεψα στο σημείο της φωτιάς. Είμασταν όλοι άυπνοι, εγώ και άλλοι 10 πυροσβέστες κάναμε στην ουσία όλη τη δύσκολη δουλειά» περιγράφει.

Παράλληλα, συγκλονισμένος σημειώνει ότι δεν έχει ξαναζήσει από κοντά κάτι ανάλογο παρόλο που έχει βρεθεί σε πολλά δύσκολα μέτωπα και έχει συνδράμει στο έργο της κατάσβεσης σε πάρα πολλές πυρκαγιές. «Η κινητοποίηση των Αρχών ήταν τρομερή. Πραγματικά έκαναν ό,τι μπορούσαν. Είναι συγκλονιστικό ότι δύο νέα παιδιά έδωσαν την ψυχή τους για να σώσουν ένα χωριό και τις περιουσίες των κατοίκων και στο τέλος το πλήρωσαν με τη ζωή τους».

EUROKINISSI

Η μοιραία πτήση

Το αεροσκάφος, τύπου CL 215, κατέπεσε σε ρεματιά, καθώς προσπαθούσε να πραγματοποιήσει ανύψωση, ενώ φέρεται να βρήκε ο πλωτήρας σε δέντρο και να αποκολλήθηκε από το δεξί φτερό.

Το αεροπλάνο από την απώλεια στήριξης πιθανότατα πήρε κλίση δεξιά, καρφώθηκε σε ρέμα και ανεφλέγη. Τη στιγμή τη συντριβής του Καναντέρ αποτύπωσε ο φακός της ΕΡΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ