ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά: Εκκενώνονται οικισμοί στη Μαγνησία - Μέτωπα σε Χαλκιδική, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδο και Κέρκυρα

Φωτιά: Εκκενώνονται οικισμοί στη Μαγνησία - Μέτωπα σε Χαλκιδική, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδο και Κέρκυρα
EUROKINISSI

Συνεχίζονται οι μάχες κατάσβεσης των πυροσβεστικών Αρχών και των εθελοντών σε πολλές περιοχές της χώρας. Το απόγευμα της Πέμπτης (27/7) εκκενώθηκαν οικισμοί στη Μαγνησία με το μέτωπο αυτό να είναι και το πιο ενεργό τη δεδομένη χρονική στιγμή. 

Νέο μήνυμα εκκένωσης σε κατοίκους της περιοχής στο Κατστράκι προς Μικροθήβες εστάλη από το 112. Πρόκειται για περιοχή της Μαγνησίας, όπου η φωτιά συνεχίζει να καίει και να προκαλεί ανησυχία στην Πυροσβεστική λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν.

Η φωτιά που μαίνεται στην περιοχή της Μαγνησίας από χθες (26/7), φαίνεται πως λαμβάνει νέες διαστάσεις, καθώς η αρμόδια υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας, το 112, έστειλε μήνυμα για εκκένωση και της περιοχής Καστράκι.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό μήνυμα, οι κάτοικοι της περιοχής Καστράκι καλούνται να εκκενώσουν προς τις Μικροθήβες, καθώς το πύρινο μέτωπο βρίσκεται κοντά στις κατοικίες τους.

Η μάχη των πυροσβεστών και των εθελοντών συνεχίζεται σε πολλά μέτωπα στη γύρω περιοχή, καθώς μηνύματα εκκένωσης έλαβαν νωρίτερα και οι κάτοικοι στις περιοχές Νέα Αγχίαλο, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο και Κριθάρια να εκκενώσουν προς τον Βόλο, καθώς μαίνεται η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή του Σέσκλου. Αυτήν την ώρα υπάρχει αναζωπύρωση ανατολικά – νοτιοανατολικά του χωριού.

Οι εικόνες από το σημείο συγκλονίζουν, καθώς η φωτιά χθες έκαψε τουλάχιστον 50.000 στρέμματα.

Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας, Ευάγγελος Λιακόπουλος δήλωσε στο magnesianews.gr ότι «υπάρχει αναζωπύρωση ανατολικά – νοτιοανατολικά του χωριού, προσπαθούμε να την ελέγξουμε. Θα χαράξουμε ζώνη άμυνας με πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα ώστε να μην κατεβεί στο χωριό. Χθες το βράδυ δόθηκε μάχη για να μην μπει στο χωριό, κερδήθηκε η μάχη, σήμερα είναι νέα μάχη Ευελπιστούμε να τη σταματήσουμε».

Αναζωπυρώσεις στη Χαλκιδική

Κατά τα άλλα, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στον Άγιο Νικόλαο στη Χαλκιδική. Καίει χορτολιβαδική έκταση μεταξύ Μεταμόρφωσης και Νικήτης στη Σιθωνία. Στο σημείο επιχειρούν 37 πυροσβέστες με 12 οχήματα, μεταξύ των οποίων δύο πυροσβεστικά από τη Βουλγαρία, με 10 άτομα. Επίσης, επιχειρεί ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο και ένα πεζοπόρο τμήμα. Προς το παρόν, δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, όμως, λόγω των ανέμων υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Αιτωλοακαρνανία: Δίνεται μάχη για τον περιορισμό

Φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στον Μαχαιρά Αιτωλοακαρνανίας με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι συνδράμουν 34 πυροσβέστες με δύο πεζοπόρες ομάδες και 10 οχήματα.

Η φωτιά καίει μέχρι στιγμής χαμηλή βλάστηση και οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται στο γεγονός να μην επεκταθεί σε δασική έκταση που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω.

Αντιμετωπίζονται οι αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Στη Ρόδο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα στους οικισμούς Βάτι, Προφύλια και Ιεράς Μονής Θάρρι και μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ οι υπόλοιπες αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται.

Παράλληλα, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που σήμερα το πρωί ενισχύθηκαν με 40 πυροσβέστες και 10 οχήματα από τη Ρουμανία, ενώ από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για τον εναέριο συντονισμό τους.

Για τη Ρόδο οι πολίτες, οι επιχειρηματίες και αγρότες που επλήγησαν θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για αποζημιώσεις από τις 31 Ιουλίου.

Καλύτερη εικόνα σε Κέρκυρα και Κάρυστο

Στην Κέρκυρα αίτημα να κηρυχθεί το βόρειο τμήμα του νησιού σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κατέθεσε ο Δήμος. Το ενδιαφέρον το πρωί επικεντρώθηκε στις περιοχές του Λαυκίου και του Αγίου Μαρτίνου, όπου τελικά οι αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς στην Κάρυστο. Οι προσπάθειες της πυροσβεστικής έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή του Αντιά, ενώ παράλληλα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες πλησίον του Πλατανιστού.

Φωτιά σε Ασπρόπυργο και Τανάγρα

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης (17/) στον Ασπρόπυργο. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εστία σημειώθηκε λίγο πριν το εργοστάσιο Λακιώτη, σε έκταση με ξηρά χόρτα. Στο σημείο σπεύδουν 22 πυροσβέστες με 11 οχήματα.

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Τανάγρα Βοιωτίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε στις 14.25 σε αγροτοδασική έκταση και καίει ελιές και πουρνάρια. Για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν κινητοποιηθεί μέχρι στιγμής 38 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμει ένα ελικόπτερο. Ύπο έλεγχο είναι η φωτιά που ξέσπασε σήμερα σε αγροτοδασική έκταση στην Κύμη Ευβοίας. Στον Δομοκό και στην Τιθορέα Φθιώτιδας οι πυρκαγιές έχουν περιοριστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ