ΕΛΛΑΔΑ

Εκδηλώσεις στους δήμους της Αττικής για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Εκδηλώσεις στους δήμους της Αττικής για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Pexels / Karolina Grabowska

Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών η σημερινή και οι δήμοι της Αττικής δίνουν ηχηρό παρόν στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση αλλά και στη φροντίδα των γυναικών και των παιδιών, που γίνονται θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, οι περισσότεροι δήμοι έχουν οργανώσει μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις, ώστε και η κοινωνία γενικότερα να ευαισθητοποιηθεί, αλλά και ειδικότερα τα θύματα να βρουν τη δύναμη και να φύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον ή έστω να απευθυνθούν στην αρμόδια υπηρεσία ή στην Αστυνομία και να μιλήσουν.

Στους δήμους της Αττικής έχουν ήδη ξεκινήσει καμπάνιες ενημέρωσης, ημερίδες και ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και μια σειρά άλλων δράσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.

Κάποιοι δήμοι έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και έχουν δημιουργήσει συμβουλευτικό κέντρο και υπηρεσία στήριξης κακοποιημένων γυναικών, για να παρέχουν τις κατάλληλες συμβουλές και την απαραίτητη ψυχολογική βοήθεια από εξειδικευμένο προσωπικό, λειτουργούν ακόμη και ειδική τηλεφωνική γραμμή για τέτοιες περιπτώσεις, όπου μπορεί μια γυναίκα που κακοποιείται, να ζητήσει βοήθεια.

Αναλυτικά οι δράσεις

  • Ο δήμος Αγίου Δημητρίου, η Λέσχη Ανάγνωσης του δήμου και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας ενώνουν τη φωνή τους με τη φωνή του δικτύου γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και παρουσιάζουν το συλλογικό τόμο «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ», όπου 53 γυναίκες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, μιλούν για την πραγματικότητα της έμφυλης βίας, ορατής και αόρατης, για τα βιώματα της καταπίεσης, αλλά και του αγώνα για ενδυνάμωση, χειραφέτηση, αληθινή συντροφικότητα και αλληλεγγύη. Η παρουσίαση του συλλογικού τόμου θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή (26/11, 18:00), στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».
  • Ο δήμος Αμαρουσίου θα πραγματοποιήσει Εκδήλωση Αφύπνισης Κατά της Κακοποίησης των Γυναικών, την Τετάρτη 29/11 (18:00) στο Δημαρχείο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση του «Οδηγού Τσέπης για την Έμφυλη Βία», μία ψηφιακή εφαρμογή που παρέχει εξειδικευμένη καθοδήγηση, χρήσιμες πληροφορίες και ενημέρωση για τον ορθό τρόπο αλληλοεπίδρασης μ’ ένα άτομο που έχει υποστεί έμφυλη βία με βάση διεθνή πρότυπα. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε 12 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά.
  • Ο δήμος Κηφισιάς οργάνωσε χτες Παρασκευή δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης (street work) σε συνεργασία με τη ΔΕΠΙΣ Κηφισιάς και γυναικείες οργανώσεις, με διανομή φυλλαδίων στην αγορά της πόλης, σήμερα Σάββατο θα υπάρχει φωταγώγηση του Δημαρχείου στο πορτοκαλί χρώμα και τη Δευτέρα (27/11, 18:30) έχει προγραμματιστεί εκδήλωση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Κηφισιάς με θέμα: «Οι Πολλαπλές Όψεις της Έμφυλης Βίας και ο Διαχρονικός Αγώνας για την Εξάλειψή τους» στο κτίριο του Ιδρύματος Σπύρου Λοβέρδου-Fondazione (Λ. Κηφισίας 256 και Όθωνος).
  • Ο δήμος Μοσχάτου-Ταύρου έχει προγραμματίσει για την ερχόμενη εβδομάδα, από παρουσίαση ασκήσεων αυτοάμυνας-αυτοπροστασίας γυναικών, μέχρι εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έμφυλη βία και βιωματικές δράσεις από επιστημονικό προσωπικό, αλλά κι έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στο γήπεδο Μοσχάτου (2/12, 15:30), με τις γυναικείες ποδοσφαιρικές ομάδες Οδυσσέας Μοσχάτου και ΑΕΚ, υπό την αιγίδα της ΕΠΟ και με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ανάδειξη των μηνυμάτων κατά της βίας εναντίον των γυναικών.
  • Ο δήμος Παλαιού Φαλήρου θα πραγματοποιήσει ειδική εκδήλωση με ομιλίες τη Δευτέρα (27/11. 19:00), στον Πολυχώρο του Δημαρχείου.
  • Ο δήμος Πετρούπολης σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου του δήμου, θα πραγματοποιήσουν δράση αφύπνισης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης σχετικά με το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, αλλά και κάθε μορφής βίας και πολλαπλών διακρίσεων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (27/11, 20:30) στον κλειστό χώρο του Θεάτρου Πέτρας και κατά τη διάρκειά της θα παρουσιαστεί και το θεατρικό έργο «Η θέα απ’ το ενδιάμεσο», σε διδασκαλία και σκηνοθεσία της Ηλέκτρας Γεννατά. Η παράσταση θίγει με ρεαλισμό κοινωνικά θέματα βίας και είναι κατάλληλη για ηλικίες άνω των 16 ετών.
  • Ο δήμος Χαλανδρίου διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Μύθοι και αλήθειες για την βία μέσα στην οικογένεια» τη Δευτέρα (27/11, 19:00), στην αίθουσα εκδηλώσεων επί της οδού Παπάγου 7, ενώ χτες Παρασκευή έγιναν ομιλίες και η παρουσίαση του συλλογικού τόμου με τίτλο «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ».
  • Ανάλογες εκδηλώσεις ή θεατρικές παραστάσεις οργάνωσαν τις προηγούμενες ημέρες και οι δήμοι Βύρωνα, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, Μαραθώνα, Περιστερίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ