ΕΛΛΑΔΑ

Στον ανακριτή ο 18χρονος για την επίθεση με φωτοβολίδα στον αστυνομικό

Στον ανακριτή ο 18χρονος για την επίθεση με φωτοβολίδα στον αστυνομικό
EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Στον ανακριτή οδηγήθηκε ο 18χρονος, που καθ΄ομολόγία του, τραυμάτισε τον αστυνομικό στα επεισόδια στο Ρέντη.

Η άφιξή του έγινε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας με τον νεαρό να φορά φούτερ με κουκούλα και να έχει σκυμμένο το κεφάλι.

Νωρίτερα ο δικηγόρος του 18χρονου, Απόστολος Λύτρας είχε δηλώσει:

«Δεν έχω δικογραφία στα χέρια μου συνομίλησα για λίγη ώρα με τον 18χρονο, τα περισσότερα πράγματα που ακούω από τα ρεπορτάζ αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να τα επιβεβαιώσω. Ήταν σε σοκ, αυτό που με ρώτησε πάρα πολλές φορές ήταν τι γνωρίζω για την υγεία του αστυνομικού. Μέλημα και του ίδιου και της οικογένειας είναι να πάει καλά η υγεία του αστυνομικού και από εκεί και πέρα, για όλα τα υπόλοιπα, τον λόγο θα έχει η δικαιοσύνη», είπε ο κ. Λύτρας μιλώντας στο Open.

Το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει

Σε βάρος του ασκήθηκε –από την Εισαγγελία Πρωτοδικών– ποινική δίωξη για σωρεία αξιόποινων πράξεων, που προβλέπονται από τον αθλητικό νόμο.

Ειδικότερα, κατηγορείται για:

  • Απόπειρα ανθρωποκτονίας
  • Έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες
  • Κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού με άγνωστους δράστες
  • Διατάραξη οικιακής ειρήνης από κοινού
  • Βιαιοπραγία από κοινού
  • Κατοχή βεγγαλικών, κροτίδων και γενικά εύφλεκτων υλικών από κοινού

Ταυτόχρονα, έχει ασκηθεί δίωξη για ηθική αυτουργία στις πράξεις αυτές και σε άγνωστους δράστες.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό των ηθικών αυτουργών της επίθεσης οι οποίοι έδωσαν το σύνθημα και όπλισαν τα χέρια των ατόμων που επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης και για άλλα άτομα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση του αιματηρού τραυματισμού του αστυνομικού ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της Νίκαιας.

Ο 18χρονος στην αρχική του κατάθεση στους αστυνομικούς φέρεται να είχε υποστηρίξει ότι τη τη ναυτική φωτοβολίδα του την είχε δώσει κάποιος από τους οργανωμένους οπαδούς προκειμένου όταν βγουν από το γήπεδο να πραγματοποιήσουν επίθεση εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Οι πληροφορίες από την κατάθεση του 18χρονου δείχνουν ότι ήταν αυτός ο οποίος βρισκόταν στην κερκίδα και έδωσε την εντολή για να βγουν έξω οι χούλιγκανς προκειμένου να επιτεθούν στους αστυνομικούς, ενώ αυτός και άλλοι τέσσερις συνεργοί, έδρασαν ως ομάδα ανεφοδιασμού, καθώς μοίραζαν πολεμοφόδια (μολότοφ, ναυτικές φωτοβολίδες, ρόπαλα, κροτίδες και άλλα αντικείμενα) στους οπαδούς.

Μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση

Μέτρα κατά της οπαδικής βίας ανακοινώνει η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι η μάστιγα των χούλιγκανς δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Αυτό διεμήνυσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ οι ατάκες που ακούστηκαν από υψηλόβαθμα στελέχη όπως «...δεν πάει άλλο», «πρέπει να σπάσουμε αβγά» και να «φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο», ήταν ενδεικτικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη προκρίνει μια σειρά από μέτρα. Πρόκειται για τέσσερα στο σύνολο (3+1) και οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Αυτά έχουν ως εξής:

  • «Λουκέτο» στις θύρες των οργανωμένων
  • Αγώνες κεκλεισμένων θυρών
  • Διακοπή πρωταθλημάτων, αλλά και
  • Ευρωπαϊκό αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων (στο πιο ακραίο σενάριο).

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο αστυνομικός

Σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται για τέταρτο 24ωρο στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Νίκαιας ο 31χρονος αστυνομικός που τραυματίστηκε στο μηρό από ναυτική φωτοβολίδα στο Ρέντη.

Υπενθυμίζεται πως η ναυτική φωτοβολία χτύπησε στο έδαφος, έκανε γκελ στο οδόστρωμα και καρφώθηκε στο μηρό του διαπερνώντας τον οπλισμό και τη στολή του. Ο 31χρονος έπαθε ανακοπή και για 10 λεπτά, οι γιατροί στο νοσοκομείο της Νίκαιας -που δεν εφημέρευε- προσπαθούσαν να τον επαναφέρουν στην ζωή.

Έγιναν αλλεπάλληλα χειρουργεία προκειμένου να καθαριστεί το τραύμα ωστόσο πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος για κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

Δραματική έκκληση απηύθυνε και ο πατέρας του αστυνομικού που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο για τέταρτη μέρα, μετά τη φωτοβολίδα που δέχθηκε στο πόδι στα αιματηρά επεισόδια στο Ρέντη.

Ο πατέρας του 31χρονου Αστυνομικού κάλεσε να γίνει ό,τι είναι δυνατό να σωθεί το παδί του, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο που αποκάλυψε πως μίλησε μαζί του.

«Είναι άδικο να χαθεί το παιδί μου, το παλικάρι μου» είπε ο πατέρας του σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο και ζήτησε από το νοσηλευτικό προσωπικό να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να τον κρατήσουν στη ζωή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ