ΕΛΛΑΔΑ

Η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» πίσω από τη βόμβα στα ΜΑΤ - Προειδοποιούν με νέα χτυπήματα

Η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» πίσω από τη βόμβα στα ΜΑΤ - Προειδοποιούν με νέα χτυπήματα
H περιοχή στην οποία τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Με μια άκρως απειλητική προκήρυξη, σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωσή «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» δικαιοσύνη ανέλαβε την ευθύνη για την βόμβα στην έδρα των ΜΑΤ

«Αυτή την φορά ήσασταν τυχεροί δεν θα ισχύσει το ίδιο τη επόμενη» γράφει ο συντάκτης της προκήρυξης προσθέτοντας λίγο πιο κάτω «την επόμενη φορά τα ένστολα καθάρματα θα βρεθούνε απέναντι από τις κάνες των όπλων μας».

Επίσης από το κείμενο ξεκαθαρίζουν ότι «η τρομοκρατία επέστρεψε», δίνοντας μάλιστα το στίγμα τους ότι η δράση τους θα είναι ένοπλη με κύριο στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ως σήμα της οργάνωσης επιλέγουν ένα αστέρι που στη βάση του έχει ένα καλάζνικοφ.

Υπενθυμίζεται ότι, η εκρηκτική ύλη, που τοποθετήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου στην Κοκκινοπούλου, κοντά στην πολυτεχνειούπολη, ήταν βραχυκυκλωμένη και απενεργοποιήθηκε από στελέχη του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

Αυτή είναι η βόμβα

Εικόνες με την βόμβα που τοποθέτησαν άγνωστοι έξω στην έδρα των ΜΑΤ επί της οδού Κοκκινοπούλου που έφερε στο φως της δημοσιότητας το CNN Greece δείχνουν την εκρηκτική ύλη, ζελατινοδυναμίτιδα, τοποθετημένη μέσα σε δύο πλαστικά τάπερ μαζί με τη συνδεσμολογία, το ρολόι και τον πυροκροτητή.

Τι είναι η ζελατοδυναμίτιδα

Ζελατοδυναμίτιδα ήταν η εκρηκτική ύλη που βρέθηκε και εξουδετερώθηκε από τους πυροτεχνουργούς, σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από την έδρα των ΜΑΤ στου Ζωγράφου.

Η ζελατοδυναμίτιδα είναι ένα ισχυρό εκρηκτικό, το οποίο χρησιμοποιείται από άτομα που εργάζονται σε μεταλλεία και ορυχεία. Είναι εύκολο να μετακινηθεί και οι εκρήξεις που προκαλεί είναι μεγάλες και επικίνδυνες. Σε αντίθεση με την πιο γνωστή αμμωνιοδυναμίτιδα (ANFO), που μπορεί ο καθένας να φτιάξει, η ζελατοδυναμίτιδα απαιτεί μεγαλύτερη εξειδίκευση και γνώσεις και κατασκευάζεται κυρίως από πυροτεχνουργούς.

Εφευρέθηκε το 1875, από τον Σουηδό χημικό Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος εφηύρε και τον δυναμίτη, ο οποίος πούλησε την εφεύρεση αυτή στην ιταλική κυβέρνηση λίγα χρόνια μετά, το 1891. Είναι ένα από τα φθηνότερα εκρηκτικά, καίγεται αργά και δεν μπορεί να εκραγεί χωρίς πυροκροτητή, οπότε μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε και από τρομοκρατικές ομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ