ΕΛΛΑΔΑ

Σε έξαρση η εποχική γρίπη - Αυξημένη ανάγκη για εμβολιασμό

Σε έξαρση η εποχική γρίπη - Αυξημένη ανάγκη για εμβολιασμό
ΙΝΤΙΜΕ/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Έκκληση στους πολίτες, ιδίως στους άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό- ακόμη και σήμερα- τόσο κατά του κορονοϊού όσο και κατά της εποχικής γρίπης, απηύθυναν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Η διαφορά μεταξύ των δύο εμβολίων είναι ότι η γρίπη έχει εποχικότητα, ενώ ο COVID όχι και μπορεί λοιπόν ανά πάσα στιγμή να εμβολιαστεί ένας πολίτης.

Αναφορικά με αυτούς που έχουν νοσήσει από COVID-19, μπορούν να πραγματοποιήσουν το εμβόλιο τρεις μήνες μετά την νόσηση. Όπως τόνισε παντως ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου τη μικρότερη ανοσία στον κορονοϊό έχουν όσοι έχουν νοσήσει και δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί γενικότερα έχουν πάει καλύτερα φέτος από πέρυσι, ενώ είμαστε σε φάση σταθεροποίησης του COVID.

Διαγράφονται τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους

Εξάλου, την οριστική διαγραφή των προστίμων των ανεμβολίαστων πολιτών που εκκρεμούν από την εποχή της πανδημίας, εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. «Τείνουμε κλάδο ελαίας» τόνισε ο υπουργός Υγείας, εξαγγέλλοντας την οριστική διαγραφή όλων των προστίμων για τους πολίτες που δεν είχαν κάνει το εμβόλιο κατά της COVID-19, κατά την περίοδο της πανδημίας.

Επίκειται, όπως είπε, νομοθετική πρωτοβουλία για τη διαγραφή των προστίμων σε όσους ηλικιωμένους δεν είχαν κάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

«Η covid 19 ήρθε για να μείνει, πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε, ο ετήσιος εμβολιασμός πρέπει να γίνει ρουτίνα, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους», είπε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εμβολιαστικά κανάλια όπως και για το εμβόλιο της γρίπης.

Στη συνέντευξη τύπου- την πρώτη που πραγματοποιεί ο κ. Γεωργιάδης, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του- τονίστηκε ακόμη ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, προστατεύει από σοβαρή νόσηση και θάνατο. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 210.000 εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια διπλάσια σε σχέση με πέρυσι, ενώ έχουν προγραμματιστεί επιπλέον 60.000 ραντεβού. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα, διευρύνεται το ωράριο ενώ πραγματοποιούνται και εμβολιασμοί κατ’ οίκον.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, επεσήμανε με έμφαση, ότι στην εποχή μας, που υπάρχουν τόσα όπλα- με κυρίαρχο τον εμβολιασμό- είναι κρίμα να καταγράφονται τόσες διασωληνώσεις και θάνατοι, τους οποίους μπορούμε να αποφύγουμε.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά της COVID από τα ιδιωτικά φαρμακεία φαίνεται ότι ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης το μελετά και μάλιστα γι αυτό το λόγο αναμένεται να έχει σήμερα στη διάρκεια της ημέρας, συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Από την πλευρά της η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, κ. Αναστασία Κοτανίδου, επεσήμανε ότι από 90 άτομα που νοσηλεύονταν στις μονάδες εντατικής θεραπείας τις τελευταίες ημέρες, μόλις δύο είχαν εμβολιαστεί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Μεγάλη αύξηση της εποχικής γρίπης, σε δύο εβδομάδες η κορυφή

Όσον αφορά στην πορεία της εποχικής γρίπης καταγράφεται 40% αύξηση στη θετικότητα και στην προέλευση στις δημόσιες δομές υγείας. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση του κύματος τονίστηκε, η οποία θα φτάσει στο pick τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες.

Αυτή τη στιγμή καταγράφονται 2,9 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά της εποχικής γρίπης, αριθμός που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ συνολικά πέρυσι, είχαν πραγματοποιηθεί 3,4 εκατομμύρια αντιγριπικοί εμβολιασμοί.

Όσον αφορά στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, επεσήμανε ότι ανεβαίνει η διασπορά σε σχέση με τη γρίπη, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία καθώς τον τελευταίο χρόνο έχει αρχίσει η καταγραφή του συγκεκριμένου ιού.

Αναφορικά με την εποχική γρίπη, ο κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, σημείωσε, ότι τις τελευταίες ημέρες, 49 ασθενείς με γρίπη εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων μόλις οι δύο ήταν εμβολιασμένοι. Η θετικότητα της εποχικής γρίπης στο δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας αυξήθηκε στο 40%.

Σε ερώτηση του CNN GREECE, εάν υπάρχει πρόθεση τα αντιικά φάρμακα να χορηγούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν νοιώθει έτοιμος και βέβαιος πώς μπορεί να προχωρήσει μία τέτοια ενέργεια, καθώς πρόκειται για ένα πάρα πολύ ακριβό φάρμακο το οποίο ωστόσο το δίνει η αρμόδια επιτροπή και έχει όλα τα επιστημονικά κριτήρια.

Τέλος αναφορικά με τα ιατρεία post ή long Covid η καθηγήτρια Κοτανίδου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν τέσσερα με πέντε ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου υγείας προτίθεται να ενισχύσει αρκετά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αξίζει πάντως να θυμίσουμε ότι μέχρι πριν λίγο καιρό είχαν δημιουργηθεί και λειτουργούσαν στα νοσοκομεία, 80 ιατρεία post Covid.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ