ΕΛΛΑΔΑ

Γεωργιάδης προς Λινού: Και στα φαρμακεία τα εμβόλια κατά της covid-19 με πρωτόκολλο ασφαλείας

Γεωργιάδης προς Λινού: Και στα φαρμακεία τα εμβόλια κατά της covid-19 με πρωτόκολλο ασφαλείας
Υπουργείο Υγείας

Μεγαλύτερους εμβολιαστικούς ρυθμούς κατά της COVID-19 καταγράφει η χώρα μας σε σχέση με πέρυσι, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνάς Λινού με θέμα: «Καθυστέρηση στη λήψη προληπτικών και θεραπευτικών μέτρων εν όψει της έξαρσης της νόσου COVID-19 και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό, πέρυσι μέχρι αυτήν την ημερομηνία από τα μέσα Οκτωβρίου είχαν γίνει 120.000 αναμνηστικές δόσεις Covid. Φέτος έχουν ήδη γίνει 262.114 εμβολιασμοί και μέσα στο μήνα αυτό έχουν ήδη προγραμματιστεί 40.411 ραντεβού ακόμα. Άρα, πάμε για 300.000 από 120.000 πέρυσι. Είμαστε πάνω από το 100% σε περισσότερους εμβολιασμένους κατά της Covid σε ένα χρόνο.

Και συνέχισε ο υπουργός υγείας, αναφορικά με την έγκριση των εμβολίων από τον ΕΜΑ:

«Είχαμε αργοπορημένη έγκριση από τον ΕΜΑ της επικαιροποιημένης δόσης του εμβολίου και άρα, αναγκαστικά η καμπάνια ξεκίνησε σχετικά αργότερα. Ήταν όμως έτοιμο το κράτος.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 659 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα πάλι σημαντικά περισσότερα από ότι πέρυσι. Όσον αφορά την γρίπη μέχρι τις 18/1 έχουν διενεργηθεί σε όλη την επικράτεια 2.934.584 εμβολιασμοί.

Εξ αυτών έχουν γίνει και με ιατρική συνταγή και χωρίς ιατρική συνταγή και έχουν εμβολιαστεί σήμερα που μιλάμε το 60% των συμπολιτών μας που έχουν ηλικία 60 έτη και πάνω.

Άρα, το κράτος δουλεύει. Να σας πω ότι η εμβολιαστική καμπάνια και για τον Covid και για την γρίπη ποτέ δεν σταμάτησε».

Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα, αναφέρθηκε και στο καινούργιο σποτ που ετοιμάστηκε αυτές τις ημέρες αφότου πήγε ο ίδιος στο Υπουργείο Υγείας, και στο οποίο πρωταγωνιστεί η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Διευθύντρια ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό, κυρία Αναστασία Κοτανίδου, η οποία ήταν κομβικό πρόσωπο σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Εξάλλου, σε άλλο σημείο της απάντησής του, ο υπουργός Υγείας, εξήρε τον ρόλο της καθηγήτριας Αθηνάς Λινού ως επιστήμονα, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Παραμένετε, ασχέτως πολιτικών και κομματικών, μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στο χώρο της υγείας στην Ελλάδα και οι δικές σας υποδείξεις και συμβουλές θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν στο να κάνουμε τη δουλειά μας καλύτερα. Η υγεία δεν πρέπει να είναι ένας χώρος που χωρίζει τα κόμματα. Πρέπει να είναι ένας χώρος που μας ενώνει σε έναν κοινό σκοπό. Να παρέχουμε στους συμπολίτες μας καλύτερες υπηρεσίες υγείας».

Μάλιστα δεν δίστασε να προσκαλέσει την κυρία Λινού, ώστε το επόμενο σποτ να πρωταγωνιστήσουν μαζί.

Για τα εμβόλια

Όσον αφορά στη διενέργεια των εμβολίων κατά του COVID-19 από τα φαρμακεία, ο κ. Γεωργιάδης, απάντησε προς την κυρία Λινού:

«Έχω ήδη ζητήσει και μου έχει παραδώσει το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα, ένα report του πώς γίνονται οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχουν πρωτόκολλα. Δεν γίνεται αυτόματα την επόμενη μέρα στο φαρμακείο εμβόλιο Covid αλλά εκπαιδεύονται οι φαρμακοποιοί που θα κάνουν το εμβόλιο Covid και εκπαιδεύονται για ποιο πράγμα; Για την περίπτωση που κάτι δεν θα έχει πάει καλά.

Και ασφαλώς στα πρωτόκολλα ασφαλείας, δηλαδή η αναμονή κάποια λεπτά μέσα στο φαρμακείο αφού κάνεις το εμβόλιο Covid θα πρέπει να τηρείται όπως ακριβώς και όταν πηγαίναμε στα εμβολιαστικά κέντρα ή όταν πηγαίνουμε τώρα στα κέντρα υγείας, στις δημόσιες δομές.

Άρα, όταν ολοκληρώσουμε αυτές τις συζητήσεις- σσ με τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς- και ξεκαθαρίσουμε τη διαδικασία, τα πρωτόκολλα, την αμοιβή θα ξεκινήσουμε μια νέα καμπάνια για να πούμε ότι ειδικά το εμβόλιο Covid που δεν έχει την έννοια της εποχικότητας - το εμβόλιο της γρίπης γίνεται από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο όταν έχουμε τη γρίπη-, το εμβόλιο για την Covid 19 όμως μπορεί να γίνεται 12 μήνες το χρόνο, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους γιατί κυκλοφορεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Άρα, θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα νέο μοντέλο όπου θέλουμε, αν τα καταφέρουμε, να εμπλέξουμε περισσότερο και τους ιδιώτες γιατρούς ως συμμάχους μας σε αυτή την προσπάθεια και περισσότερο και τους φαρμακοποιούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ