ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί επανέρχονται ξεχασμένα νοσήματα - Εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Γιατί επανέρχονται ξεχασμένα νοσήματα - Εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Το είδαμε και αυτό: να μειώνονται τα κρούσματα με COVID-19 τόσο από πλευράς εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όσο και διασωληνώσεων και να αυξάνονται άλλα νοσήματα ξεχασμένα, όπως ιλαρά, στρεπτόκοκκος και μηνιγγίτιδα. 

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γκίκα Μαγιορκίνη με τον οποίο συνομίλησε το CNN GREECE, ότι η κυκλοφορία του ιού – COVID-19 έχει μειωθεί σημαντικά και πώς το γεγονός αυτό συνδέεται με την ανοσία της κοινότητας και τους εμβολιασμούς.

Θετικά δείγματα μείωσης και ελέγχου του ιού COVID-19, καταγράφονται και στα νοσοκομεία, καθώς εμφανίζονται όλο και λιγότερα περιστατικά στις ΜΕΘ και στις διασωληνώσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επιδημιολογική αναφορά του ΕΟΔΥ το διάστημα 19 έως 25 Φεβρουαρίου 2024:

«Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=5) παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=6) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=29). Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 30. Καταγράφηκαν 18 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87 έτη (εύρος 49-89 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=42) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=94). Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η JN.1 (83%) ακολουθούμενη από την EG.5 (6%) (τελευταία διαθέσιμα δεδομένα)».

gkikas_magiorkinis.jpg
Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γκίκας ΜαγιορκίνηςΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναφορικά με τους επικαιροποιημένους εμβολιασμούς κατά του COVID-19 ο κ. Μαγιορκίνης τονίζει ότι τον Ιανουάριο και στις αρχές Φεβρουαρίου, κινήθηκαν καλά, ωστόσο δεν θα έλεγα ότι είμαστε ικανοποιημένοι από τους εμβολιαστικούς ρυθμούς.

Γιατί επανέρχονται σφόδρα ξεχασμένα νοσήματα

Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο που αιωρείται τους τελευταίους μήνες, είναι γιατί επανέρχονται ξεχασμένα νοσήματα και μάλιστα με τόση σφοδρότητα.

Ακόμη και η εποχική γρίπη έδειξε εφέτος ιδιαίτερη σφοδρότητα και αρκετές νοσηλείες.

Σύμφωνα με την αναφορά του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, το διάστημα 19 -25 Φεβρουαρίου, «Καταγράφηκαν 5 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 8 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Επιπλέον, δηλώθηκαν αναδρομικά 2 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε
ΜΕΘ (ένα με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 03/2024 και ένα με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 07/2024), ενώ δηλώθηκε αναδρομικά ένας θάνατος εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με ημερομηνία
θανάτου εντός της εβδομάδας 07/2024.

Η έξαρση της ιλαράς

Ο καθηγητής Μαγιορκίνης, εμφανίζεται ψύχραιμος και καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι δυστυχώς, όπως είναι λογικό, εξαιτίας της πανδημίας του COVID -19 πολλά ζητήματα πρόληψης έμειναν αρκετά πίσω όπως ιατρικές εξετάσεις, διαγνώσεις και φυσικά πολλοί εμβολιασμοί.

Αυτό ισχύει σίγουρα στην περίπτωση της ιλαράς, αλλά και σε άλλες ασθένειες. Στην περίπτωση της ιλαράς, μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την έξαρση και διασπορά, έχουν οι κοινότητες των Ρομά, επισημαίνει ο καθηγητής, προσθέτοντας, ότι είναι αναγκαίες και οι δύο δόσεις εμβολιασμών. Ο καθηγητής τονίζει ακόμη, ότι το εμβόλιο κατά του ιού της ιλαράς, είναι εφ’ όρου ζωής, ωστόσο είναι σημαντικό να πούμε ότι πολλοί άνθρωποι δεν θυμούνται πόσα εμβόλια έχουν υλοποιήσει.

Ένα στοιχείο που θα βοηθήσει σημαντικά είναι η ψηφιοποίηση του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς και η ΗΔΙΚΑ, ώστε ο κάθε πολίτης να γνωρίζει ακριβώς τι εμβόλια έχει πραγματοποιήσει στη διάρκεια της ζωής του καθώς και όλες τις ιατρικές του πράξεις.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε, ότι πριν από μία εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Χρ. Χατζηχριστοδούλου, είχε τονίσει ότι τις επόμενες ημέρες ο Οργανισμός- μετά από σχετική καταγραφή που έγινε- ξεκινά επισκέψεις με τους διαμεσολαβητές στους οικισμούς Ρομά, σε συνεργασία με τους Δήμους, προκειμένου να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι εμβολιασμοί κατά της ιλαράς. Οι εμβολιασμοί θα γίνουν από τις ΚΟΜΥ – τις Κινητές Μονάδες Υγείας του Οργανισμού και σε συνεργασία με τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είχε αναφέρει ακόμη, πώς έχει πραγματοποιήσει παρέμβαση στους επαγγελματίες υγείας, ώστε να προχωρήσουν – όσοι δεν το έχουν κάνει- σε εμβολιασμούς κατά της ιλαράς και να ελέγξουν εάν έχουν νοσήσει.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς, απαιτεί δύο δόσεις, και η δεύτερη δόση μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά από ένα μήνα. Ο χρόνος επώασης της ιλαράς κυμαίνεται από 7-21 ημέρες (συνήθως 10-12 ημέρες από την έκθεση έως το πρόδρομο στάδιο και 14 ημέρες από την έκθεση έως την εμφάνιση του εξανθήματος).

Αποδυνάμωση του παιδικού εμβολιασμού

Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Μαγιορκίνης, η ανησυχία για την έξαρση της ιλαράς, προέρχεται από την Ανατολική Ευρώπη, μία έξαρση, η οποία σχετίζεται με την αποδυνάμωση του παιδικού εμβολιασμού, ενώ σίγουρα ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης, φέρει και η σοβαρή υγειονομική κρίση, η οποία άφησε στάσιμες ιατρικές προληπτικές υγείας.

Γενικότερα στην Ελλάδα όμως, ο παιδικός εμβολιασμός κατά της ιλαράς τα τελευταία 20 χρόνια έχει πάει πολύ καλά.

Η μηνιγγίτιδα και αυτοί που έχουν χάσει τον σπλήνα τους

Όσον αφορά στην μηνιγγίτιδα, ο καθηγητής Μαγιορκίνης, ότι και στην περίπτωση αυτή, σημαντική συμβολή έχουν τα εμβόλια, τα οποία ωστόσο δεν καλύπτουν όλα τα στελέχη, όμως τα συνηθισμένα εμβόλια, προλαμβάνουν τη διεισδυτική νόσο, προκειμένου να μην περάσει στο αίμα το βακτήριο, και από εκεί στον εγκέφαλο (ο μηνηγγιτιδιόκοκκος) και στον πνεύμονα ή στον εγκέφαλο (ο πνευμονιόκοκκος).

Ιδιαίτερη ευαισθησία πάντως για εκδήλωση μηνιγγίτιδας, έχουν τα άτομα που έχουν χάσει τον σπλήνα τους και οποίοι θα πρέπει να εμβολιαστούν, επισημαίνει ο καθηγητής.

Να σημειώσουμε ότι η μηνιγγίτιδα αφορά κυρίως νέους ανθρώπους μεταξύ 15 με 25 ετών και είναι εξαιρετικά μεταδοτική.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την κλιματική κρίση και το πόσο θα επηρεάσει τα θέματα δημόσιας υγείας, ο συνομιλητής μας, υποστηρίζει ότι η κλιματική κρίση θα επηρεάσει την υγεία μας σε βάθος χρόνου. Αφορά κυρίως εισαγόμενες ασθένειες, όπως νόσοι που σχετίζονται με κουνούπια και τσιμπούρια.

Πάντως αξίζει να τονίσουμε, μας επισημαίνει ο καθηγητής Μαγιορκίνης, ότι μετά την δραματική κακοκαιρία Ντάνιελ στη Θεσσαλία, το γεγονός της μεγάλης επιδημιολογικής επιτήρησης από την πλευρά του ΕΟΔΥ και οι πολύ εντατικοί ψεκασμοί, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει έλεγχος και να μην καταγραφεί ιδιαίτερη αύξηση του ιού του Δυτικού Νείλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ