ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε Κώστα Σακκά και Μάριο Σεϊσίδη

Χειροπέδες σε Κώστα Σακκά και Μάριο Σεϊσίδη

Στα χέρια της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας βρίσκονται από τα ξημερώματα της  Παρασκευής ο Κώστας Σακκάς και ο Μάριος Σεϊσίδης, τους οποίους αναζητούσαν οι Αρχές. Ο  πρώτος είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους καθώς έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, μιας από τις σημαντικότερες της τελευταίας γενιάς της ελληνικής τρομοκρατίας με ένοπλη δράση. Ο δεύτερος κατηγορείται ως μέλος των αντιεξουσιαστών "ληστών με τα μαύρα". 

Όπως πρώτο μετέδωσε το CNN Greece τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι δύο αντιεξουσιαστές συνελήφθησαν έπειτα από καταδίωξη, καθώς σε τυχαίο έλεγχο που έκαναν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, άρχισαν να τρέχουν, ενώ επέβαιναν σε αυτοκίνητο που είχε κλαπεί από το Παλαιό Φάληρο. Αν και οι δύο αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα και να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους, τα ξημερώματα έγινε η ταυτοποίηση και αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για τους δύο νεαρούς άντρες που αναζητούσαν εδώ και πολύ καιρό οι αρχές.

Και οι δύο πρόκειται να μεταφερθούν στην Αθήνα και στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, μόλις ολοκληρωθούν οι τελευταίες διατυπώσεις στη Σπάρτη, όπου συνελήφθησαν και λίγο αργότερα μετέβη και κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με ανάρτηση σε site του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι δύο συλληφθέντες ξυλοκοπήθηκαν από τους αστυνομικούς διότι αρνήθηκαν να δηλώσουν τα στοιχεία τους.

Πρώτη σύλληψη για Σεϊσίδη

Σακκάς και Σεϊσίδης έχουν πλούσιο παρελθόν, σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές και αναζητούνταν εδώ και καιρό. Κι αν για τον Σακκά η διαδικασία της σύλληψης είναι... ιδιαιτέρως γνωστή, καθώς έχει συλληφθεί τρεις φορές στο παρελθόν, ο Μάριος Σεϊσίδης δεν είχε πέσει μέχρι σήμερα ποτέ στα χέρια της αστυνομίας, γι’ αυτό και είχε χαρακτηριστεί ως «φαντομάς».

Η επικήρυξη

Ο Μάριος Σεϊσίδης ανεζητείτο για τουλάχιστον μία δεκαετία για συμμετοχή στην ομάδα που έμεινε γνωστή ως "ληστές με τα μαύρα". Ο ίδιος, μάλιστα, μαζί με τον αδελφό του Σίμο και τον Γρηγόρη Τσιρώνη είχαν επικηρυχθεί με 600.000 ευρώ για τη συμμετοχή τους σε τουλάχιστον επτά ληστείες με λεία περίπου 700.000 ευρώ από το 2002 ως το 2006. Την επικήρυξη είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

1431193

Ο Μάριος Σεϊσίδης (φωτογραφία αρχείου)/Πηγή: Eurokinissi

Και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στον αντίποδα, ο Κώστας Σακκάς συνελήφθη για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2010, έπειτα από έφοδο της αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα - γιάφκα στη Νέα Σμύρνη, οπότε και προφυλακίστηκε με την κατηγορία για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, με τον ίδιο να αρνείται κάθε σχέση με την οργάνωση παρά το γεγονός ότι εντοπίστηκε και κατασχέθηκε σημαντικός αριθμός πυροβόλων όπλων.

Η παρατεταμένη παραμονή του στη φυλακή, που ξεπέρασε και το ανώτατο όριο των 30 μηνών προφυλάκισης κατηγορουμένου χωρίς δίκη, είχε προκαλέσει αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, σε κοινωνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο ενώ το θέμα απασχόλησε και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης καθώς και η Διεθνή Αμνηστία. Το θέμα είχε φτάσει ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Σακκάς, διαμαρτυρόμενος για την «παράνομη παράταση της προφυλάκισής» του, ξεκίνησε απεργία πείνας τον Ιούνιο του 2013, όμως έπειτα από προβλήματα υγείας που παρουσιάστηκαν μεταφέρθηκε από τις φυλακές στο νοσοκομείο. Αποτέλεσμα, και των προβλημάτων υγείας που είχε, ήταν το Συμβούλιο Εφετών να αποφασίσει την αποφυλάκισή του επιβάλλοντάς του, όμως, αυστηρούς περιοριστικούς όρους μεταξύ των οποίων απαγόρευση εξόδου από τον νομό Αττικής.

Τον Ιανουάριο του 2014 όμως, συνελήφθη και πάλι, για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν τεθεί, όμως αθωώθηκε κατά πλειοψηφία από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Μία εβδομάδα αργότερα πάντως, ήρθε η τρίτη σύλληψή του, έπειτα από έκδοση νέου εντάλματος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με την αστυνομία- ύστερα από νέες έρενες- ανιχνεύθηκε το αποτύπωμά του σε πειστήρια που είχαν εντοπιστεί και κατασχεθεί σε διαμέρισμα που διατηρούσε συγκατηγορούμενος του Σακκά, στο Χαλάνδρι.

Μετά την κατάθεσή του στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος με τους ίδιους περιοριστικούς όρους και επιβολή χρηματικής εγγύησης πέντε χιλιάδων ευρώ κάτι που και πάλι δεν τήρησε.

Λιγότερο από ένα μήνα μετά, ο Σακκάς εξαφανιστηκε και δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα Καμινίων όπως όφειλε, σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους που του έχουν επιβληθεί, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί εκ νέου καταζητούμενος από τις αρχές. Ο ίδιος έκανε, πάντως, την εμφάνισή του μέσα από επιστολή που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην οποία, μεταξύ άλλων, ισχυριζόταν ότι είναι αθώος για όσα τον κατηγορούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ