ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Στον... πάγο η χώρα

Κακοκαιρία: Στον... πάγο η χώρα
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Στη δίνη του σφοδρότατου κύματος κακοκαιρίας παραμένει η χώρα για τρίτη ημέρα, με τις χιονοπτώσεις, τον παγετό και το πολικό ψύχος να έχουν στοιχίσει τη ζωή δύο ανθρώπων και να έχουν προκαλέσει σειρά προβλημάτων, κυρίως στο οδικό δίκτυο.

Στα λευκά έχουν ντυθεί ακόμη και τα νησιά, με την Κρήτη να παίρνει την Κυριακή τη σκυτάλη και το χιόνι να καλύπτει ακόμη και παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού, ενώ στην Πτολεμαΐδα, εκτός από το χιόνι και το τσουχτερό κρύο, χιλιάδες νοικοκυριά αντιμετωπίζουν και πρόβλημα με το σύστημα τηλε-θέρμανσης, εξαιτίας μιας βλάβης.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στη βόρεια Ελλάδα, κυρίως λόγω του παγετού, καθώς ο υδράργυρος βρίσκεται αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν, με τα σχολεία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας να παραμένουν τη Δευτέρα και την Τρίτη κλειστά και τον κρατικό μηχανισμό να δίνει μάχη για να κρατήσει το οδικό δίκτυο ανοιχτό, ώστε να μην επαναληφθούν εικόνες όπως αυτές του Σαββάτου στην εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών.

"Παρέλυσαν" οι Σποράδες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Σκόπελος και το ίδιο αναμένεται να γίνει και για την Αλόννησο, μετά την σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε τα δύο νησιά των Σποράδων, όπου το χιόνι στην μεν Σκόπελο έφθασε το 1 μέτρο, ακόμα και μέσα στην Χώρα, στην δε Αλόννησο, στο Πατητήρι, έχει ξεπεράσει και το 1,5 μέτρο.

Η κατάσταση κυρίως στην Αλόννησο είναι απελπιστική, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα κίνησης στο νησί και από τη δημοτική αρχή καταβάλλονται προσπάθειες για την στοιχειώδη αποκατάσταση της ζωής στο νησί.

4011278

Πηγή: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι τηλεφωνικές συνδέσεις, αφού δεν ηλεκροδοτείται η Αλόννησος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Παράλληλα δεν υπάρχει υδροδότηση στα κτίρια του νησιού, επειδή δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια λόγω έλλειψης ρεύματος και πολικών θερμοκρασιών.

Οι δρόμοι στην Αλόννησο είναι αδιάβατοι, στο Πατητήρι που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, το χιόνι έχει φθάσει το 1,5 μέτρο, ενώ στην Παλιά Αλόννησο ξεπερνά και τα 2 μέτρα. Ανάλογες συνθήκες επικρατούν και στους οικισμούς Βότση,Ρουσούμ Γυαλός και Στενή Βάλλα ,όπου είναι αδύνατη η οδική προσέγγιση.

4011060

Πηγή: ΦΩΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ//EUROKINISSI

Στην γειτονική Σκόπελο το χιόνι έφθασε το 1 μέτρο στην Χώρα και όλοι οι δρόμοι είναι χιονισμένοι. Κλειστός παραμένει και ο βασικός δρόμος του νησιού από την Χώρα Σκοπέλου προς το Ελιος, το Λουτράκι και τη Γλώσσα, όπου το χιόνι ξεπερνά τα 40 εκατοστά ,σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρήστο Βασιλούδη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Καταβάλλονται προσπάθειες αποχιονισμού των δρόμων, αλλα οι χαμηλές θερμοκρασίες-πρωτόγνωρες για το νησί-έχουν ακινητοποιήσει και τα μηχανήματα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σκοπέλου, το νησί είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζητείται να ληφθεί μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας, για την αποκατάσταση των κανονικών ρυθμών ζωής.

Χωρίς νερό νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς νερό παραμένουν για δεύτερη ημέρα νοικοκυριά και καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, καθώς εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών πάγωσαν οι σωλήνες ύδρευσης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έσπασαν τα υδρόμετρα.

Με ανακοίνωση της η Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) συνιστά στους καταναλωτές που δεν έχουν νερό λόγω του παγετού να ρίχνουν σταδιακά χλιαρό (όχι ζεστό) νερό αριστερά και δεξιά του υδρομέτρου (όχι επάνω του).

Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, εφόσον δε αποκατασταθεί η υδροδότηση, συνιστάται προσεκτικό στέγνωμα με πανί των σωληνώσεων, ώστε να μη μείνουν νερά, και προστασία τους με κάποιο μονωτικό υλικό (μάλλινο ύφασμα, υαλοβάμβακα κ.λπ.), για να μην ξαναπαγώσουν.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο σε Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα

Στην χερσαία Μαγνησία τα προβλήματα παραμένουν από τον χιονιά και τις χαμηλές θερμοκρασίες ,παρά τον ήλιο που έκανε την εμφάνισή του στον Βόλο. Η πρωτεύουσα της Μαγνησίας είναι χιονισμένη και προβλήματα υπάρχουν εξαιτίας του πάγου σε πολλές συνοικίες κυρίως στα προάστια προς το Πήλιο.

Στο Πήλιο το χιόνι είναι άφθονο, αλλά ο πάγος δυσκολεύει τις μετακινήσεις με αυτοκίνητα. Στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου στο Πήλιο χρειάζονται αλυσίδες αφού η θερμοκρασία στα Χάνια είναι στους -13 βαθμούς, ενώ στον Βόλο μόλις και άγγιξε το 0.

4011053

Πηγή: ΦΩΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ//EUROKINISSI

Ανοιχτό είναι σήμερα και το χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες του Πηλίου, αλλά παρά το γεγονός ότι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, χρειάζονται τα αυτοκίνητα αλυσίδες ,λόγω του πάγου στο οδόστρωμα.

Ανοικτό είναι το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο του νομού Τρικάλων, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, κ. Χρήστος Μιχαλάκης, προσθέτοντας πως 30 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, δίνουν «μάχη» σε θερμοκρασίες μέχρι και -17 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να παραμείνουν χωρίς προβλήματα ελεύθεροι οι δρόμοι από τον παγετό. Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη πάνω από 1200 μέτρα υψόμετρο.

Στο νομό Καρδίτσας, όπως τονίζει,επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος, το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο είναι ανοικτό, ενώ 40 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας συνδράμουν στη μάχη κατά του παγετού.

Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται πάνω από 1500 μέτρο στον αυχένα Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου.

Πάγωσε η λίμνη των Ιωαννίνων

17469193

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΤΖΩΡΑ

Πεντακόσιους τόνους αλάτι, έχει ρίξει το τελευταίο τριήμερο η Πολιτική Προστασία Ηπείρου, σε όλο το οδικό δίκτυο προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοικτοί, καθώς στην περιοχή επικρατεί παγετός και πολικές θερμοκρασίας.

Στην λίμνη των Ιωαννίνων, έχουν παγώσει τμήματα κοντά στις όχθες, ενώ χείμαρροι και μικρά ποτάμια στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου μετατράπηκαν σε «γλυπτά της φύσης».

Στο Μέτσοβο το πρωί το θερμόμετρο έδειχνε -15, στην Κόνιτσα, τα Τζουμέρκα και το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων-12 βαθμούς. Υπό του μηδενός είναι και οι θερμοκρασίες στις παραθαλάσσιες περιοχές, στην Πάργα, την Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα. Ωστόσο τα χιονισμένα χωριά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές προσφέρουν ένα όμορφο χειμωνιάτικο σκηνικό στους επισκέπτες της Ηπείρου.

Από τη Τροχαία Ηπείρου απαγορεύτηκε εξαιτίας του παγετού, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην επαρχιακή οδό Αρχάγγελου-Νεράιδας, από το 19ο έως 24ο χλμ., και η κίνηση γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Τσουχτερό κρύο στη Λάρισα

Μέσα στον πάγο βρίσκεται η Λάρισα, καθώς η θερμοκρασία στην πόλη έφτασε τους -7 βαθμούς Κελσίου. Το υπερβολικό κρύο αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

Οι δρόμοι παραμένουν παγωμένοι και η θερμοκρασία είναι «κολλημένη» κάτω από το μηδέν. Στην πόλη της Λάρισας ρίχτηκαν χθες περίπου 100 τόνοι αλάτι, ενώ μηχανήματα της Περιφέρειας συνεχίζουν και σήμερα να προχωρούν σε ανοίγματα δρόμων στα ορεινά όπου υπάρχει και χιονόπτωση.

Την ίδια στιγμή, τις πρωινές ώρες διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, στην επαρχιακή οδό Ελάφου - Σκλήθρου Αγιάς Λάρισας, ενώ αλυσίδες απαιτούνται σχεδόν σε όλο το επαρχιακό δίκτυο του νομού, όπως είναι της Αγιάς, της Ελασσόνας, των Φαρσάλων, της Ραψάνης, κτλ

4011106

Πηγή: EUROKINISSI--ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ--Σ.Χ

Κλειστά θα παραμένουν τα σχολεία σε όλες τις περιοχές του νομού Λάρισας, λόγω παγετού σύμφωνα με αποφάσεις των δημάρχων. Στο δήμο της Λάρισας, κλειστά θα παραμένουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για Δευτέρα λόγω παγετού, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί της πόλης.

Αντίστοιχα, σε όλες τις υπόλοιπές περιοχές του νομού δεν θα λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα τα σχολεία σε Ελασσόνα, Κιλελέρ, Αγιά, Φάρσαλα (για Δευτέρα και Τρίτη) και στο Δήμο Τεμπών.

Κλειστά θα είναι αύριο Δευτέρα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Καλαμπάκας, καθώς και όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, που δεν θα λειτουργήσουν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δήμαρχος Καλαμπάκας, Χρήστος Σινάνης, είπε ότι το κλείσιμο των σχολείων οφείλεται στον παγετό και στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν.

Κλειστά τα σχολεία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

Εκτός από Κοζάνη, Έδεσσα, Λαμία, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Κατερίνη, Χαλκιδική, Μυτιλήνη, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, κλειστές θα παραμείνουν αύριο οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών (κακοκαιρία, παγετός και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες) που επικρατούν από το απόγευμα της Πέμπτης σε όλο το Νομό, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, αποφάσισε να μην πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου τα μαθήματα.

Στη σχετική απόφαση αναφέρεται πως από την Τρίτη, τη μέριμνα επί του θέματος, έχει ο κατά περίπτωση αρμόδιος Δήμος, σύμφωνα με το άρθρο 94 του Ν.3852/2010.

4011102

Πηγή: EUROKINISSI--ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ--Σ.Χ

Σημειώνεται πως παρά την έντονη χιονόπτωση και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τα συνεργεία των Δήμων και της Περιφέρειας εξακολουθούν να διατηρούν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, επαρχιακό και εθνικό, σε όλο το μήκος του Νομού στον οποίο ωστόσο οι μετακινήσεις συνίσταται να γίνονται με τη δέουσα προσοχή και με τους οδηγούς να φέρουν στα οχήματά τους τον απαραίτητο για την ασφάλειά τους εξοπλισμό.

Έκτακτα μέτρα στην Αθηνών-Πατρών και στην Κορίνθου-Πατρών

Απαγορεύεται από τις 3:00 μετά το μεσημέρι η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε τμήματα της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών και της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών, στα όρια του νομού Αχαΐας, για λόγους ασφαλείας, εξ αιτίας της κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, θα απαγορευθεί η κυκλοφορία για οχήματα άνω των 3,5 τόνων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών από την χιλιομετρική θέση 205,300, έως την χιλιομετρική θέση 159,630 και στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών από την χιλιομετρική θέση 60+000, έως το ύψος του κόμβου Ακταίου Ρίου Αχαΐας.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει έως τις 8:00 αύριο το πρωί.

Στα λευκά η Κρήτη

Το κύμα κακοκαιρίας συνεχίζεται για τρίτη ημέρα με την Κρήτη να βρίσκεται σήμερα στο... επίκεντρο με το χιόνι να κάνει την εμφάνισή του σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, ακόμη και μέσα στην πόλη. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν στη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα περιοχές του Ηρακλείου το πρωί να έχουν ντυθεί στα λευκά.

Χιόνια, χαλάζι, ισχυρές βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του σημερινού καιρού στην ανατολική Κρήτη καθώς πολλά χωριά στη ενδοχώρα των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου έχουν ντυθεί στα λευκά ενώ χιόνια έπεσαν και στην πόλη του Ηρακλείου ακόμη και στην παραλιακή λεωφόρο όπου το έστρωσε.

4011300

Πηγή: EUROKINISSI / ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Η χιονόπτωση που ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου και συνεχίζεται και σήμερα δημιουργεί κατά τόπους προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων με εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατούν ανοικτούς τους δρόμους

Χιονισμένα είναι μεταξύ άλλων τα χωριά Αγία Βαρβάρα , Άγιος Μύρωνας , Ασίτες ,Πρινιάς ,Επισκοπή , Αρχάνες , Κουνάβοι, Σμάρι , Κασταμονίτσα καθώς και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα των Δήμων Ηρακλείου, Μινώα Μινώα Πεδιάδας Μαλεβιζίου ,Γόρτυνας αλλά και σε περιοχές του Λασιθίου.

Επίσης χιόνισε και σε παραλιακά σημεία του Νομού και είναι χαρακτηριστικό ότι χιόνι έπεσε τις πρωινές ώρες ακόμη και μέσα στην πόλη του Ηρακλείου που συνεχίζεται κατά διαστήματα και την ίδια ώρα στα λευκά έχουν ντυθεί καιπεδινές περιοχές και προάστια της πόληςόπως οι Βασιλειές που νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορία - η Φορτέτσα ο Μαραθίτης, ο Αγιος Βλάσσης κα.

Την ίδια ώρα οι κρατικός μηχανισμός οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων δίνουν μάχη προκείμενου να παραμένουν ανοικτοί δρόμοι ενώ λόγω της κακοκαιρίας αύριο Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία των Δήμων που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία όπως των Δήμων Βιάννου, Μαλεβυζίου, Χερσονήσου, Αρχανών- Αστερουσίων, Ηρακλείου και Μινώα Πεδιάδας.

Στο μεταξύ η χιονόπτωση συνεχίζεται στα περισσότερα ορεινά, ημιορεινά αλλά και πεδινά σημεία των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου καθώς τα χιόνια έφθασαν μέχρι και τις βόρειες παραλίες, το λιμάνι και το Ενετικό φρούριο του Κούλε.

Επίσης λόγω της κακοκαιρίας υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές των δύο Νομών με τους τεχνικούς της ΔΕΗ να σπεύδουν για την αποκατάσταση τους. Ακόμη το ΕΚΑΒ αλλά και η Πυροσβεστική έχουν δεχθεί δεκάδες κλήσεις για διάφορα περιστατικά Χαρακτηριστική η μεταφορά εγκύου από περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, που ένιωσε αδιαθεσία και λόγω της χιονόπτωσης στο οδικό δίκτυο, ήταν αδύνατο να μετακινηθεί με το αυτοκίνητο της οικογένειας. Έτσι ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο με τη βοήθεια εκχιονιστικού μηχανήματος κατάφερε να προσεγγίσει στην περιοχή και να παραλάβει την έγκυο γυναίκα και να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το μεσημέρι η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες ως εξής στις περιοχές του Ηρακλείου:

-Κερά - Δήμος Χερσονήσου

-Αρχάνες - Δήμος Αρχανών Αστερουσίων

-Αγία Βαρβάρα - Δήμος Γόρτυνας

-'Αγιος Μύρωνας - Δήμος Ηρακλείου

-Περιοχή Αρκαλοχωρίου - Δήμος Μινώα Πεδιάδος

-Περιοχή Βιάννου -Δήμος Βιάννου

Επίσης στο Ν. Λασιθίου η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ως εξής:

-Δήμος Ιεράπετρας - στην Επαρχιακή Οδό Ιεράπετρας Καλαμαύκας από την Τοπική Κοινότητα Μάλλων

-Δήμος Ιεράπετρας και Σητεία Λασιθίου - από το 25ο χιλ έως το 35ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αγίου Νικολάου - Σητείας

-Δήμος Αγίου Νικολάου - στην Εθνική Οδό Αγίου Νικολάου Κρουστά από τη Δημοτική Ενότητα Κριτσάς.

-Δήμος Αγίου Νικολάου - από το 175ο χλμ έως το 190ο χλμ στην Εθνική Οδό Χανίων - Αγίου Νικολάου

-Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου - η κίνηση των οχημάτων από 'Αγιο Νικόλαο προς Οροπέδιο έχει διακοπεί και εντός του Οροπεδίου γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες

Στο λοιπό εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά και με μεγάλη προσοχή.

Παράλληλα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης , υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή τους μετακίνηση τους .

Ακόμη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Καθαριότητας προκειμένου να υπάρξει παροχή βοήθειας σε όλα τα επείγοντα περιστατικά σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές όπου για πληροφορίες και βοήθεια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη Δημοτική Αστυνομία στο 2813409500 ή στο τηλέφωνο επιφυλακής του Δήμου Ηρακλείου 2813409409.

Επίσης ανοιχτό θα παραμείνει το βράδυ της Κυριακής 8 Ιανουαρίου και της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου το Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών που λόγω της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού θα χρειαστούν φιλοξενία.

Τέλος λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων τα σχολεία Πρωτοβάθμιάς και Δευτεροβάθμιάς Εκπαίδευσης καθώς και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Ηρακλείου θα παραμείνουν κλειστά και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί την Δευτέρα.

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού στα Χανιά λόγω της έντονης κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Χαρακτηριστικό της εικόνας που υπάρχει είναι ότι το χιόνι έχει σκεπάσει ακόμα και πεδινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας καθώς όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, «χιονίζει σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 50 μέτρα».

Στα λευκά έχουν «ντυθεί» οι πεδινές περιοχές Περιβόλια Μουρνιές, Νεροκούρου, Ακρωτήρι, πολλά σημεία της πόλης των Χανίων, ενώ τα χιόνια «έφτασαν» μέχρι και το παραλιακό μέτωπο του βόρειου άξονα καθώς και σε σημεία του εθνικού οδικού δικτύου.

Σε ανοικτή γραμμή από νωρίς το πρωί βρίσκονται Αντιπεριφέρεια και δήμοι σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ανοικτό το επαρχιακό οδικό δίκτυο. «Καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να κρατήσουμε ανοικτό τουλάχιστον ένα ρεύμα κυκλοφορίας σε κάθε δρόμο.Οι πολίτες ωστόσο, καλό θα είναι να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους με τα περισσότερα προβλήματα να καταγράφονται στο ορεινό οδικό δίκτυο προς Ομαλό, Παλαιόχωρα, Κίσσαμο και Σφακιά.

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χανίων ανακοίνωσε την αναβολή όλων των αγώνων του τοπικού πρωταθλήματος που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα Κυριακή. Χιόνι υπάρχει και σε σημεία του δημοτικού γηπέδου Περιβολίων όπου για τις 5:15 το απόγευμα έχεα προγραμματιστεί η αναμέτρηση Πλατανιάς - Λάρισα για το πρωτάθλημα της σούπερ λιγκ.

Η Αντιπεριφέρεια Χανίων καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η χιονόπτωση, εκτός από την πόλη των Χανίων, συνεχίζεται σε όλο το νομό σε έντονο βαθμό. Από το πρωί το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας σε συνεργασία με τα αντίστοιχα τμήματα των Δήμων του Νομού επιχειρούν, με τα συνεργεία τους, να κρατήσουν το επαρχιακό δίκτυο ανοιχτό. Ωστόσο, η ένταση της χιονόπτωσης παραμένει ισχυρή σχεδόν σε όλο το Νομό, και οι πολίτες που μετακινούνται με οχήματα παρακαλούνται να σταματήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση μέχρι να περάσει το φαινόμενο, ακόμα και εντός πόλεως, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι επικίνδυνες και σχεδόν απαγορευτικές».

Παράλληλα στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι γίνονται προσπάθειες από τα συνεργεία να κρατήσουν το εθνικό οδικό δίκτυο ανοιχτό, από τη Γεωργιούπολη μέχρι το Καστέλι, λόγω κυρίως των κατολισθήσεων που είναι συνεχόμενες.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη και των Δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία του νομού για αύριο Δευτέρα 9 Ιανουαρίου.

Λευκό τοπίο αντίκρισαν το πρωί της Κυριακής και οι κάτοικοι του Ρεθύμνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ