ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Χιόνια και παγετός σε όλη τη χώρα, στα λευκά η Αττική

Κακοκαιρία: Χιόνια και παγετός σε όλη τη χώρα, στα λευκά η Αττική
Δρόμος και μοτοσικλέτες σκεπασμένες με χιόνι στην Σκόπελο όπου η κακοκαιρία συνεχίζεται ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Χατζητρακόσας

Λευκό τοπίο αντίκρισαν και οι κάτοικοι της Αττικής το πρωί της Τρίτης, καθώς μετά τη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, να νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη, ο χιονιάς έκανε την εμφάνισή του και στο Λεκανοπέδιο.

Δύσκολες παραμένουν οι συνθήκες στα νησιά των Σποράδων και την Κύμη, που παραμένουν σε λευκό κλοιό για τρίτη ημέρα, με τους κατοίκους σε πολλές περιπτώσεις να βρίσκονται αντιμέτωποι και με διακοπή τόσο της ηλεκτροδότησης, όσο και της υδροδότησης.

Το σκηνικό της κακοκαιρίας θα συνεχιστεί και σήμερα, Τρίτη, με χιονοπτώσεις και παγετό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ νέα επιδείνωση αναμένεται από την Τετάρτη και από τα δυτικά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, την Τρίτη, χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές, θα σημειωθούν στην κεντρική Μακεδονία -κυρίως στη Χαλκιδική- την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Χιόνια αναμένονται σποραδικά στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και σταδιακά στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ο παγετός θα είναι κατά τόπους ισχυρός και στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός, ενώ οι άνεμοι θα είναι τοπικά θυελλώδεις στο Αιγαίο.

Στην Αττική, η χιονόπτωση που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας είχε σαν αποτέλεσμα να ντυθούν στα λευκά όλες οι περιοχές, ακόμη και τα νότια προάστια, δημιουργώντας όμορφες εικόνες, αλλά και προβλήματα κυρίως στις μετακινήσεις, λόγω του παγετού που είναι έντονος ειδικά τις πρωινές ώρες.

4013793

Πηγή: Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Λόγω των καιρικών συνθηκών αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά σήμερα Τρίτη όλα τα σχολεία της Αττικής, δημόσια και ιδιωτικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, για να διευκολυνθούν οι γονείς, κυρίως μικρών παιδιών.

Μετ εμποδίων γίνονται και τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών με τα λεωφορεία να μην εκτελούν δρομολόγια σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ στις εξής γραμμές: 501 503 522 523 524 526 530 543 560 727 818 819 824 825 871 036.

4013798

Πηγή: Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Η χιονόπτωση και ο παγετός έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακά προβλήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Τροχαίας, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

-Στη λεωφόρο Φυλής, από το ύψος της Μονής Κλειστών στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

-Στην περιφερειακή οδό Λυκαβηττού, από την οδό Γλύκωνος.

-Στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος του γηπέδου της περιοχής έως την περιοχή Ανατολή.

-Στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο.

-Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πεντέλης 414.

-Στην Αγίου Παντελεήμονος από Ξενίας μέχρι την Πεντέλη

-Στην Αγίου Μερκουρίου στην Βαρυμπόμπη, από το ύψος της ταβέρνας «Λεωνίδας».

4013770

Πηγή: Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επίσης, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία για τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων, από το 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θήβας, στο ρεύμα προς τη Θήβα, ενώ τα υπόλοιπα οχήματα κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Παράλληλα, με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται και η κίνηση των οχημάτων στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Δριμύ ψύχος και χιόνια στη βόρεια Ελλάδα

Με δριμύ ψύχος και χιονοπτώσεις, συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα, όπου για ένα ακόμη 24ωρο επικρατούν συνθήκες ολικού παγετού, με τη θερμοκρασία καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας να παραμένει υπό το μηδέν.

Στα «λευκά» ντύθηκε η Χαλκιδική, με τη χιονόπτωση κατά τόπους να είναι πυκνή, ενώ η κίνηση των οχημάτων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου του νομού διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα, την ίδια ώρα που τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι «αλατιέρες» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκονται επί ποδός.

Χιόνι έπεσε χθες το βράδυ και στη Θεσσαλονίκη χωρίς όμως να το «στρώσει». Ο υδράργυρος το πρωί στη Θεσσαλονίκη «έδειξε» -5 βαθμούς Κελσίου, ενώ κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία του νομού, όπως, επίσης, το Πανεπιστήμιο «Μακεδονίας» και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Αντίθετα κανονικά λειτουργεί το ΑΠΘ.

4013762

Πηγή: EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης, ενώ κλειστός είναι από χθες το βράδυ ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου. Ο ολικός παγετός των τελευταίων 24ωρων είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν σωλήνες και να υπάρξουν προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στη θέρμανση νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Νιφάδες χιονιού πέφτουν το πρωί της Τρίτης στην Ημαθία, στην Πιερία και στις Σέρρες, περιοχές όπου η θερμοκρασία νωρίτερα έπεσε στους -6 με -7 βαθμούς Κελσίου, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από την αρχή της ημέρας καταγράφονται στη δυτική Μακεδονία. Στη Φλώρινα, όπου χιονίζει, ο υδράργυρος «έδειξε» -12 βαθμούς Κελσίου, ενώ -10 στην Καστοριά και -9 στα Γρεβενά.

Στην Πτολεμαΐδα, όπου σημειώνονται προβλήματα με την τηλεθέρμανση, η θερμοκρασία βρίσκεται στους -13 βαθμούς Κελσίου. Λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, η κυκλοφορία σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Κοζάνης και της Φλώρινας διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Καστοριάς και των Γρεβενών. Χωρίς προβλήματα κινούνται τα οχήματα στην Εγνατία Οδό.

Δύσκολες συνθήκες σε Σκόπελο, Αλόννησο και Κύμη

Σε λευκό κλοιό παραμένει η Κύμη, με το χιόνι να έχει καλύψει τα πάντα έχοντας φτάσει ως και την παραλία, ενώ παρόμοιες είναι οι εικόνες και από τα νησιά των Σποράδων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.

Η χιονοθύελλα που σάρωσε Σκόπελο και Αλόννησο το απόγευμα της Δευτέρας δυσχέρανε ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί για τους κατοίκους από τη χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών.

17474354

Πηγή: Γιάννης Χατζητρακόσας

Τα δύο νησιά αντιμετωπίζουν και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, καθώς λόγω της κακοκαιρίας οι διακοπές ρεύματος είναι συνεχείς, ενώ οι μετακινήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες καθώς ελάχιστοι δρόμοι έχουν ανοίξει. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ενώ ο ανεφοδιασμός των νησιών έγινε με το οχηματαγωγό «Πρωτεύς», που προσέγγισε στα λιμάνια των δύο νησιών παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Προβλήματα και κλειστά σχολεία σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Νέο κύμα κακοκαιρίας έχει πλήξει τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, με χιονόπτωση, χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό.

Στον νομό Τρικάλων το ύψος του χιονιού φτάνει μέχρι και 20 πόντους, ενώ 30 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων, κρατούν ανοικτό το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, χωρίς προβλήματα.

Στον νομό Καρδίτσας αντίστοιχο είναι το σκηνικό, όπου 40 μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας διατηρούν ανοικτό το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο και η κυκλοφορία, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Βασίλειο Τσιάκο, διεξάγεται κανονικά.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σήμερα Τρίτη θα παραμείνουν κλειστά στους δήμους Τρικκαίων, με απόφαση του δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου. Η απόφαση όμως δεν ισχύει για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στον δήμο Καρδίτσας, με απόφαση της δημοτικής Αρχής, έπειτα και από την νέα χιονόπτωση που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας, όλα τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του δήμου Καρδίτσας θα παραμείνουν κλειστά σήμερα. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Λευκό τοπίο η Λάρισα

Απόλυτα χιονισμένο τοπίο δείχνει σήμερα, Τρίτη η πόλη της Λάρισας, καθώς υπήρξε ολονύχτια και πυκνή χιονόπτωση, η οποία συνεχίζεται και σήμερα. Η θερμοκρασία τα ξημερώματα έφτασε τους -8 βαθμούς Κελσίου.

Οι δρόμοι είναι γεμάτοι χιόνι, η κίνηση πραγματοποιείται με δυσκολία, με την κατάσταση να είναι σαφώς επιδεινωμένη σε σχέση με το προηγούμενο κύμα χιονιά.

Ο δήμος Λάρισας έριχνε αλάτι όλο το βράδυ, ωστόσο η συνεχής χιονόπτωση δυσχεραίνει την κατάσταση.

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά σήμερα, Τρίτη, σε όλο το νομό. Κλειστοί παραμένουν αυτή την ώρα οι επαρχιακοί δρόμοι Ελάφου - Σκλήθρου Αγιάς Λάρισας, αλλά και Καλλιπεύκης, στα όρια με το νομό Πιερίας, του Δήμου Τεμπών.

Αλυσίδες είναι απαραίτητες για τους οδηγούς που κινούνται στους δρόμους Aγιόκαμπου - Σκλήθρου, Καλαμακίου - Ελάφου, Δήμητρας - Ανατολής, Ολυμπιάδας - Καρυάς, Συκουρίου - Σπηλιάς.

Υποχωρεί ο παγετός στη Χίο

Υποχώρησε ο παγετός στη Χίο, μετά τη βροχή που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Στις 9 το πρωί χιονίζει αραιά, από το 18ο χιλιόμετρο Χίου- Βολισσού και βορειότερα, ενώ χιονόνερο πέφτει στην Αμανή. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, σήμερα το πρωί δεν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Χίου.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου και του επαρχιακού οδικού δικτύου της Πελοποννήσου έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ειδικότερα, στην Αρκαδία, η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής τμήματα του οδικού δικτύου:

*Στο νέο αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, από το 84ο έως το 210ο χιλιόμετρο.

*Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης-Καλαμάτας, από το 7,5ο έως το 30ο χιλιόμετρο.

*Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης-Σπάρτης, από το 10ο έως το 23ο χιλιόμετρο.

*Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης-Πύργου, από το 12ο έως το 70ο χιλιόμετρο.

*Στην παλαιά εθνική οδό 'Αργους-Τρίπολης, από το 38ο έως το 56ο χιλιόμετρο.

*Στην εθνική οδό Νεμέας-Λεβιδίου, από το 45ο έως το 54ο χιλιόμετρο.

*Στις επαρχιακές οδούς Λεωνιδίου-Κοσμά-Κουνουπιά, Άστρους-Αγίου Πέτρου, Αγίου Ανδρέα-Καστάνιτσας, Στεμνίτσας-Χρυσοβιτσίου, Δημητσάνας-Ελάτης και Ελάτης-Χρυσοβιτσίου.

Στην Κορινθία, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στις παρακάτω περιοχές:

*Από το 13ο χιλιόμετρο και άνω εθνικής οδού Κορίνθου-Επιδαύρου.

*Από το 12ο έως το 32ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου-'Αργους.

*Από το 13ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Κιάτου-Γκούρας.

*Από το 12ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Ξυλοκάστρου-Τρικάλων.

*Από το 1ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Τρικάλων-Καρυάς.

*Από το 7ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Δερβενίου-Γκούρας.

*Από το 8ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Λυγιάς-Πύργου.

*Από το 8ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Λουτρού-Βρυσούλων.

*Από το 1ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Καλλιθέας-Ελληνικού.

* Από το 11ο έως και το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας-Λυκουριάς.

*Από το 7ο έως και το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας-Δερβενίου.

Στη Λακωνία, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το οδικό δίκτυο του νέου αυτοκινητόδρομου Λεύκτρου-Σπάρτης, σε όλη την επαρχιακή οδό Χάρακα-Κυπαρισσίου και από το 15ο έως το 25ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μεταμόρφωσης-Ρειχέας.

Στη Μεσσηνία, η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 26ο έως το 41ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας-Σπάρτης (μέσω Ταϋγέτου).

Αίρεται, η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, στο οδικό δίκτυο του νέου αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας, από το 84ο χιλιόμετρο, έως 210ο χιλιόμετρο, στο οδικό δίκτυο του νέου αυτοκινητοδρόμου Λεύκτρου - Σπάρτης και στο οδικό δίκτυο του νέου αυτοκινητοδρόμου Αθηνών- Κορίνθου- Πατρών από 84ο χιλιόμετρο, έως 159ο χιλιόμετρο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, θα πραγματοποιείται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, στα εθνικά οδικά δίκτυα Τρίπολης - Καλαμάτας, Τρίπολης - Πύργου, Τρίπολης - Σπάρτης, Τρίπολης - Άργους και στο παλαιό εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης - Λεβιδίου - Κανδήλας.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων, στην νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου. Σύμφωνα με πληροφορίες, περιπολικά της Αστυνομίας βρίσκονται κατά μήκος της εθνικής οδού και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αιγιάλειας, όπου επικρατεί χιονόπτωση, προκειμένου αν κριθεί σκόπιμο, να ληφθούν μέτρα.

Όσον αφορά στα οχήματα άνω των 3,5 τόνων όπου από τις 8:00 το πρωί έχει αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην εθνική οδό, θα επανεξεταστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή, αν κριθεί αναγκαίο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την «Ολυμπία οδό», όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή για να παρέμβει όπου χρειαστεί, ενώ είναι συνεχείς οι ρίψεις αλατιού, για να μην προκληθεί πρόβλημα στην κυκλοφορία από τον παγετό.

Κλειστοί δρόμοι στα ορεινά των Χανίων

Στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο εστιάζονται τα προβλήματα της κακοκαιρίας στα Χανιά, καθώς, λόγω των έντονων χιονοπτώσεων και του παγετού, πολλοί δρόμοι εξακολουθούν να είναι κλειστοί.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων κλειστό παραμένει το ορεινό οδικό δίκτυο από Φουρνέ προς Ομαλό, από Περιβόλια έως και Θέρισο, από το οροπέδιο Κράπη έως Ίμπρο και από Ίμπρο έως Καλλικράτη, από Κεραμειά προς Μαλάξα και από Παναγιά, από Κακόπετρο προς Κάντανο και από Στροβλές προς Ομαλό και από Ανατολικό Σέλινο προς Ομαλό.

Στον επαρχιακό δρόμο Πλάτανος - Σφηνάρι έπεσαν βράχια και στο σημείο βρίσκονται μηχανήματα για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία ωστόσο συνιστάται η προσοχή των οδηγών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ