ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Πυκνές χιονοπτώσεις και παγετός σε όλη τη χώρα

Κακοκαιρία: Πυκνές χιονοπτώσεις και παγετός σε όλη τη χώρα
EUROKINISSI/ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ

Οι Σποράδες και η Εύβοια είναι οι περιοχές που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν από τα Θεοφάνεια ολόκληρη τη χώρα.

Σκόπελος, Αλόννησος και Κύμη βρίσκονται για τέταρτη ημέρα σε λευκό κλοιό, με τους κατοίκους τους να είναι αντιμέτωποι με πρωτοφανείς-για τα δεδομένα τους- συνθήκες, ενώ και οι κάτοικοι της Αθήνας αντίκρισαν λευκό τοπίο το πρωί της Τρίτης. Και μπορεί η εικόνα της χιονισμένης Ακρόπολης και του λευκού Λυκαβηττού να είναι εντυπωσιακή, ωστόσο σε κάποιες περιοχές της χώρας ο χιονιάς έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Η χιονοθύελλα που σάρωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας Σκόπελο και Αλόννησο, επιδείνωσε την ήδη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από το Σάββατο στα δύο νησιά των Σποράδων, που έχουν «θαφτεί» στο χιόνι, ενώ δεν λείπουν και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός για να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η καθημερινότητα των πολιτών των Σποράδων και της Εύβοιας, που είναι οι περιοχές που δέχτηκαν πολύ χιόνι, διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9Fm».

Ο κρατικός μηχανισμός ρίχνει το βάρος του στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας, είπε ο γ.γ Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε ότι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν σταλεί και στην Αλόννησο όπου η πτώση δέντρων έχει προκαλέσει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του νησιού.

Ο ίδιος έκανε λόγο για πρωτόγνωρη και με μεγάλη διάρκεια κακοκαιρία που έχει εκδηλώσει πολλαπλά καιρικά φαινόμενα, όπως οι χιονοπτώσεις, οι βροχοπτώσεις, οι θυελλώδεις άνεμοι και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Πάντως υπογράμμισε ότι σε γενικές γραμμές η εικόνα στο σύνολο της χώρας είναι ικανοποιητική και κινείται σε κανονικούς ρυθμούς, ενώ κατέστησε σαφές ότι το συντομότερο δυνατό θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, ώστε να μπορέσουν τα σπίτια να ζεσταθούν.

Νέα επιδείνωση από Τετάρτη

Το σκηνικό της κακοκαιρίας θα συνεχιστεί και σήμερα, Τρίτη, με χιονοπτώσεις και παγετό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ νέα επιδείνωση αναμένεται από την Τετάρτη και από τα δυτικά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, την Τρίτη, χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές, θα σημειωθούν στην κεντρική Μακεδονία -κυρίως στη Χαλκιδική- την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Χιόνια αναμένονται σποραδικά στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και σταδιακά στις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ο παγετός θα είναι κατά τόπους ισχυρός και στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός, ενώ οι άνεμοι θα είναι τοπικά θυελλώδεις στο Αιγαίο.

Νέο κύμα κακοκαιρίας χτυπά την Εύβοια

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, τα προβλήματα σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται αξεπέραστα για την Εύβοια, αφού πλέον και το νέο κύμα κακοκαιρίας χτυπά τη συγκεκριμένη περιοχή. Ήδη, από σήμερα το πρωί υπάρχουν ενισχύσεις σε εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να έχει αποκατασταθεί ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Κύμης και ορισμένα ορεινά χωριά να αποκτήσουν πρόσβαση στο οδικό δίκτυο. Σοβαρό πρόβλημα ωστόσο υπάρχει στην κυκλοφορία εσωτερικά στα χωριά, αφού το χιόνι, μαζί με τη νέα χιονόπτωση, έχει αποκτήσει τρομακτικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Κύμης, αλλά και της Λίμνης Ευβοίας, ενώ στο δρόμο Χαλκίδας - Αιδηψού, από το 68ο έως το 87ο χλμ, έχει διακοπεί η κυκλοφορία για φορτηγά αυτοκίνητα.Ακόμη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους Σταυρού-Αγ. Σοφίας, Στενής-Στροπώνων, Αγ. Αθανασίου-Γλυφάδας και Ροβιών-Δρυμώνα. Ακόμα, σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου είναι αναγκαίες οι αλυσίδες.

Εξάλλου, από χθες το βράδυ, με απόφασή του, ο περιφερειάρχης Στερεάς, Κώστας Μπακογιάννης, έθεσε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την δημοτική ενότητα Διρφύων, του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη χιονόπτωση. Ήδη, από σήμερα το πρωί, ένα ειδικό όχημα της πυροσβεστικής παρεμβαίνει σε διάφορες περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θέματα υγείας.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, τα συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο. Χθες τη νύχτα αποκαταστάθηκε η βλάβη στην παραλία Κύμης και στους Καλημεριάνους, ενώ σήμερα τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται στον Μισόκαμπο, Πετισούνα και στο Κάτω Κουρούνι. Περιμένουν να αποκτήσουν πρόσβαση για να φτάσουν στην Χηλή και στην γύρω περιοχή, ενώ χωρίς ρεύμα παραμένουν ακόμη οι περιοχές Μετόχι, Κούτουρλα και η Παραλία Χιλιαδούς, αναμένοντας την αποκατάσταση της πρόσβασης.

Με ελικόπτερα η ρίψη ζωοτροφών στα ορεινά της Εύβοιας

Παρά το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής προσπάθησαν με κάθε τρόπο να προσεγγίσουν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις στον ορεινό όγκο της Κύμης, αλλά και στον ορεινό όγκο της Λίμνης, κάτι τέτοιο στάθηκε αδύνατο. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, ούτε με ειδικά πέδιλα που περπατούν πάνω στο χιόνι δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν, κυρίως λόγω του ύψους του χιονιού, αφού άλλωστε σε περιοχές που είχε 1 μέτρο χιόνι, προστέθηκε και νέο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν μέχρι τους στάβλους.

Ήδη, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της περιοχής επεξεργάζεται σενάρια και δεν αποκλείεται μέχρι το βράδυ να ζητηθούν ελικόπτερα με τα οποία να μπορέσουν να πετάξουν για να ρίξουν ζωοτροφές σε αποκλεισμένα ποιμνιοστάσια στον ορεινό όγκο.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία της περιοχής, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν αύριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Χαλκιδέων.

Στην υπόλοιπη Στερεά, από νωρίς το πρωί σημειώθηκαν νέες χιονοπτώσεις στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στην περιοχή του Δομοκού και στο κέντρο του νομού. Οι χιονοπτώσεις ήταν μικρής κλίμακας, ωστόσο δημιούργησαν προβλήματα λόγω των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν, καθώς μέσα στην πόλη της Λαμίας η θερμοκρασία διατηρείται στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Η αστυνομία προληπτικά σταμάτησε την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων από τη Λαμία προς στο Δομοκό. Από τις 10 το πρωί επέτρεπε την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων, μόνο στην περίπτωση που είχαν τοποθετήσει αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς υπήρχε ένα κρίσιμο σημείο, από το 14ο χιλιόμετρο του δρόμου από Δομοκό προς Καρδίτσα και Τρίκαλα έως το 22ο χλμ, όπου το οδόστρωμα ήταν ιδιαίτερα ολισθηρό, λόγω παγετού.

Τα σχολεία στην περιοχή του Δομοκού δεν θα λειτουργήσουν ούτε αύριο, ενώ αναμένονται αποφάσεις και για τους υπόλοιπους δήμους. Εξάλλου, κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα σχολεία και στον δήμο Λιβαδειάς.

Σοβαρά προβλήματα στη Μυτιλήνη

Μεγάλα προβλήματα δημιούργησε η χθεσινή σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε τη Μυτιλήνη. Σήμερα οι βροχές έλιωσαν τα χιόνια μέσα στην πόλη του νησιού, έξω από αυτήν όμως κι ιδιαίτερα στα ορεινά οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται οξύνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Αποκλεισμένα είναι σήμερα τα χωριά στον ορεινό όγκο του Λεπέτυμνου στη βόρεια Μυτιλήνη και συγκεκριμένα η Συκαμνιά και η Σκάλα Συκαμνιάς, η Άργενος, η Πελόπη, η Κάπη, η Κλειού, το Υψηλομέτωπο, ο Λεπέτυμνος. Αποκλεισμένα είναι και τα ορεινά χωριά του Πλωμαρίου, Μεγαλοχώρι, Νεοχώρι, Ακράσι και Αμπελικό. Σύμφωνα με το σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ τα περισσότερα από τα χωριά αυτά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, εδώ και 15 περίπου ώρες. Επίσης, στον ορεινό όγκο του Λεπέτυμνου βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες εγκλωβισμένοι στις στάνες τους έξι κτηνοτρόφοι, ενώ έχει ζητηθεί από τις περιοχές αυτές και η μεταφορά ασθενών και ιδιαίτερα νεφροπαθών που χρήζουν αιμοκάθαρσης.

Ανάλογα προβλήματα αποκλεισμών αντιμετωπίζουν και τα χωριά στον ορεινό όγκο της Αγιάσου στον Όλυμπο και στη δυτική Μυτιλήνη όπου το χιόνι σε κάποια σημεία ξεπέρασε το 1,5 μέτρο. Προβλήματα συνεχόμενων διακοπών στην ηλεκτροδότηση λόγω βλαβών σε μονάδες παραγωγής ενέργειας καταγράφονται από χθες σε όλο το νησί. Σε αυτές γίνεται προσπάθεια οι βλάβες να αποκατασταθούν σε μεγάλο βαθμό όμως και σήμερα το απόγευμα θα υπάρξουν προγραμματισμένες εκ περιτροπής διακοπές. Χθες το βράδυ υπήρξε βλάβη και στη γραμμή της ΔΕΗ από Καλλονή προς Πέτρα και Μόλυβο με αποτέλεσμα να είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και χωρίς νερό όλη η περιοχή. Σταδιακά η βλάβη αυτή αποκαταστάθηκε.

Όλα τα διαθέσιμα μέσα του Δήμου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Στρατού, βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για τη διάνοιξη των δρόμων σε ολόκληρο το νησί, καταβάλλοντας,το μέγιστο των προσπαθειών τους, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατό.

Στα λευκά και η Αττική

Στην Αττική, η χιονόπτωση που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας είχε σαν αποτέλεσμα να ντυθούν στα λευκά όλες οι περιοχές, ακόμη και τα νότια προάστια, δημιουργώντας όμορφες εικόνες, αλλά και προβλήματα κυρίως στις μετακινήσεις, λόγω του παγετού που είναι έντονος ειδικά τις πρωινές ώρες.

4013793

Πηγή: Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Λόγω των καιρικών συνθηκών αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά σήμερα Τρίτη όλα τα σχολεία της Αττικής, δημόσια και ιδιωτικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις, για να διευκολυνθούν οι γονείς, κυρίως μικρών παιδιών.

Μετ εμποδίων γίνονται και τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών με τα λεωφορεία να μην εκτελούν δρομολόγια σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ στις εξής γραμμές: 501 503 522 523 524 526 530 543 560 727 818 819 824 825 871 036.

4013798

Πηγή: Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Η χιονόπτωση και ο παγετός έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακά προβλήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας, που είχε διακοπεί, λόγω χιονόπτωσης, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο, αποκαταστάθηκε το μεσημέρι της τρίτης, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει στα εξής σημεία:

-Στη λεωφόρο Φυλής, από το ύψος της Μονής Κλειστών στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

-Στην περιφερειακή οδό Λυκαβηττού, από την οδό Γλύκωνος.

-Στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος του γηπέδου της περιοχής έως την περιοχή Ανατολή.

-Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πεντέλης 414.

-Στην Αγίου Παντελεήμονος από Ξενίας μέχρι την Πεντέλη

-Στην Αγίου Μερκουρίου στην Βαρυμπόμπη, από το ύψος της ταβέρνας «Λεωνίδας».

4013770

Πηγή: Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επίσης, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία για τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων, από το 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θήβας, στο ρεύμα προς τη Θήβα, ενώ τα υπόλοιπα οχήματα κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Παράλληλα, με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται και η κίνηση των οχημάτων στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Χιόνια και στη Θεσσαλονίκη

Έντονη είναι η χιονόπτωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά τις 11 το πρωί, με το οδόστρωμα ακόμη και κεντρικών οδών, όπως η παραθαλάσσια Λεωφόρος Νίκης, να έχει καλυφθεί το μεσημέρι από χιόνι, με αποτέλεσμα τα οχήματα να κινούνται με σχεδόν μηδενικές ταχύτητες. Με πολύ χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα και στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην οδό Κατσιμίδη και στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου.

Πρόβλημα παρουσιάζεται στην ανατολική είσοδο της Θεσσαλονίκης, όπου τα ΙΧ αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς το κέντρο της πόλης από τις ανατολικές περιοχές της Θεσσαλονίκης και τη Χαλκιδική ήταν το μεσημέρι "μπλοκαρισμένα" στο ύψος των "Πράσινων Φαναριών" επί περίπου μιάμιση ώρα. Στην Εγνατία Οδό, από το ύψος των διοδίων του Προφήτη μέχρι και το Δερβένι, τα οχήματα κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, καθώς η αριστερή λωρίδα δεν χρησιμοποιείται και λειτουργούν κανονικά μόνο η μεσαία και η δεξιά.

Προβλήματα υπάρχουν και στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, όπου λόγω της χαμηλής ορατότητας και των ανέμων, κάποιες πτήσεις εκτρέπονται προς άλλους αερολιμένες. Καθυστερήσεις παρουσιάζονται στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, εξαιτίας του αποδυναμωμένου στόλου του, καθώς δεκάδες λεωφορεία παραμένουν κατ' ανάγκη στα αμαξοστάσια, λόγω των προβλημάτων που προκαλεί ο παγετός στο σύστημα χειρισμού των θυρών τους.

Κλειστά από το πρωί είναι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) στην περιοχή της Θέρμης, ενώ και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) τα μαθήματα διακόπηκαν μετά τη μία το μεσημέρι λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού. Κλειστά παραμένουν και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ κάποιοι Θεσσαλονικείς, κυρίως στ' ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος, συλλέγουν αλάτι από τους δρόμους, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για τον αποχιονισμό των εξωτερικών χώρων των κατοικιών τους.

Αναλυτικότερα, καθυστερήσεις παρατηρούνται στα δρομολόγια των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, καθώς περίπου 60 λεωφορεία είναι παροπλισμένα στα αμαξοστάσια. Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι το ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα χειρισμού θυρών των οχημάτων "παγώνει" σε θερμοκρασίες κάτω από τους -5 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό το άνοιγμα και κλείσιμο των πορτών για την επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών. Από το πρόβλημα επηρεάζονται όλες οι γραμμές, εκτός αυτών του κέντρου, ενώ προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία και τα υπόλοιπα λεωφορεία, γίνονται συχνότερες επισκέψεις στα αμαξοστάσια, ώστε να ανακτούν θερμοκρασία.

Στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", η χαμηλή ορατότητα και οι άνεμοι είχαν προκαλέσει μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι την εκτροπή του δρομολογίου τεσσάρων πτήσεων, που επρόκειτο να προσγειωθούν στη Θεσσαλονίκη, αλλά χρειάστηκε να κατευθυνθούν προς την Αθήνα. Πρόκειται για τρεις επιβατικές πτήσεις, από Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη και Άμστερνταμ και μία εμπορευματική από Αθήνα. Οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης είναι πάντως πλήρως λειτουργικοί, αφού πραγματοποιήθηκε απο-παγοποίησή τους με ειδικά υγρά.

Ο ολικός παγετός των τελευταίων 24ωρων είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν σωλήνες και να υπάρξουν προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στη θέρμανση νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Στον νομό Θεσσαλονίκης επιχειρούν αυτή τη στιγμή 30 εκχιονιστικά μηχανήματα-"αλατιέρες".

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο, Τετάρτη, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε αρκετούς Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας. Ήδη έχουν ανακοινώσει πως για τρίτη ημέρα δεν θα λειτουργήσουν νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στους Δήμους Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά και Δέλτα, ενώ αναμένονται οι ανακοινώσεις των υπόλοιπων Δήμων.

Αναλυτικότερα, δεν θα λειτουργήσουν ούτε αύριο τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στην Καλαμαριά, λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών και των συνεχιζόμενων προβλημάτων υδροδότησης που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Καλαμαριάς, οι διευθυντές των σχολείων οφείλουν να βρίσκονται στις θέσεις τους, να ενημερώνουν και να συνεργάζονται με τις υπηρεσίες, προκειμένου να επιλύονται τα προβλήματα που υπάρχουν ή ακόμη και αυτά που ενδεχομένως θα προκύψουν από την επιδείνωση του καιρού.

Μετά από σύσκεψη αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη όλα τα σχολεία του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, καθώς παραμένουν τα προβλήματα με την έλλειψη υδροδότησης λόγω του παγετού και οι θερμοκρασίες στις σχολικές αίθουσες -παρά τη λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης - είναι χαμηλές. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά στο Πανόραμα και την Πυλαία(κλειστοί θα παραμείνουν στο Χορτιάτη, το Ασβεστοχώρι και το Φίλυρο).

Δεν θα χτυπήσει το κουδούνι αύριο, Τετάρτη, ούτε στα σχολεία του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια θα παραμείνουν κλειστά λόγω της δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν ανοιχτοί.

Κλειστά για τρίτη συνεχή ημέρα θα παραμείνουν όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, καθώς οι συνθήκες παγετού έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα συστήματα υδροδότησης των σχολείων. Όπως ανακοινώνει ο Δήμος δεν θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε ό,τι αφορά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, κλειστοί παραμένουν ο 1ος, 5ος & 6ος Παιδικός Σταθμός της Δημοτικής Ενότητας Ευόσμου και ο 2ος Παιδικός σταθμός στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού καθώς λόγω του παγετού τα συστήματα θέρμανσης βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Οι υπόλοιποι έξι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά.

Στο Ωραιόκαστρο, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, θα παραμείνουν και αύριο κλειστά τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ. Για την ασφάλεια των μαθητών κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ΚΔΑΠ και δημοτικοί παιδικοί σταθμοί) στο Δήμο Λαγκαδά.

Στο Δήμο Δέλτα, λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες. Κλειστό θα παραμείνει, επίσης, και το ΙΕΚ Σίνδου, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Δήμου Δέλτα, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Χιονοθύελλα στο Ιόνιο, στα λευκά Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κέρκυρα

Σφοδρή χιονοθύελλα έπληξε τις πρωινές ώρες σήμερα τα νησιά του Ιονίου, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν δρόμοι και χωριά, τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στη Ζάκυνθο. Η πυκνή χιονόπτωση συνοδεύτηκε με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, ενώ σημειώθηκαν και πολλά τροχαία ατυχήματα, δίχως όμως σοβαρούς τραυματισμούς και μόνο μικρές υλικές ζημιές.

Τα σχολεία στα ορεινά της Κεφαλονιάς και της Zακύνθου παραμένουν κλειστά, ενώ ο δήμαρχος Κεφαλονιάς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εφιστά την προσοχή σε όσους μετακινούνται, διότι υπάρχει χιόνι και πάγος στους δρόμους.

Επίσης, ενημερώνει ότι έχει ανοίξει ο δρόμος από Βαθύ προς Σταυρό και συνεχίζεται ο καθαρισμός στο οδικό δίκτυο Περαχωρίου-Σταυρού, καθώς και από το Βαθύ προς Μαραθιά και για Αγωγή και Εξωγή. Στην Ζάκυνθο, όλα τα σχολεία του νησιού θα είναι κλειστά αύριο, όπως ανακοίνωσε ο δήμος Ζακύνθου.

4013796

Πηγή: Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/φωτογραφία αρχείου

Στα λευκά είναι ντυμένη και η Κέρκυρα, κυρίως στο βόρειο άκρο της, μετά τη συνεχή χιονόπτωση, κυρίως στα ορεινά χωριά του νησιού, αλλά ακόμη και σε επαρχιακούς δρόμους, στα νότια του νησιού, στον Κάβο.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Χωροταξίας Έργων, Νικόλαος Αναστασόπουλος, που τελεί και χρέη υπευθύνου Πολιτικής Προστασίας, «μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν σημειωθεί προβλήματα από την παρατεταμένη χιονόπτωση, κυρίως στα βόρεια του νησιού, ενώ οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου είναι καθ’όλα έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε δυσμενή κατάσταση προκύψει στον οδικό χάρτη της Κέρκυρα».

Οι Κερκυραίοι πάντως, φαίνεται να απολαμβάνουν το χιόνι στο νησί, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πήγαν στις παρυφές του όρους Παντοκράτορας προκειμένου να παίξουν χιονοπόλεμο.

Τα σχολεία στην Κέρκυρα λειτουργούν κανονικά, ενώ χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλους τους επαρχιακούς και εθνικούς δρόμους του νησιού.

Η χιονόπτωση έγινε αισθητή στο νησί στα ορεινά χωριά του όρους Παντοκράτορα, βόρεια στην περιοχή της Αχαράβης, στο όρος Άγιοι Δέκα, στην ορεινή Πετάλεια, καθώς επίσης και σε παραθαλάσσιες περιοχές, όπως στους Καρουσάδες, στους Περουλάδες, στη Ρόδα, αλλά και νότια του νησιού, στον Κάβο.

Στα άσπρα ντύθηκαν οι Παξοί μετά και την έντονη χιονόπτωση που ξεκίνησε στο νησί από τις πρώτες πρωινές ώρες. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παξών Σπύρος Βλαχόπουλος, «το νησί είχε να ζήσει παρόμοια φαινόμενα χιονόπτωσης εδώ και δεκαπέντε χρόνια, από το 2002». Οι πυκνές νιφάδες χιονιού έχουν καλύψει μέχρι και τις ακτές στους Παξούς, αλλά και στους Αντίπαξους, ενώ στα άσπρα έχει ντυθεί και ο Γάιος.

Τα σχολεία στους Παξούς θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο, μετά από απόφαση του δημάρχου, λόγω ολισθηρότητας στους δρόμους. Όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν εντοπιστεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ κανονικά διεξάγονται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Χιόνι και στα παράλια της Ηπείρου

Με χιόνι στις παραθαλάσσιες κυρίως περιοχές και χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχίζεται η κακοκαιρία στην Ήπειρο. Από τα ξημερώματα πυκνό χιόνι πέφτει σε όλο το Νομό Θεσπρωτίας, καθώς και στην Πάργα, όπου το χιόνι έχει καλύψει ακόμη και τις βάρκες.

Προβλήματα στην κυκλοφορία δημιουργήθηκαν σε παράκαμψη της Εγνατίας για Καρτέρι, όπου στις 7:30 το πρωί, δίπλωσε λεωφορείο χωρίς επιβάτες και στη συνέχεια ακινητοποιήθηκαν φορτηγά και αυτοκίνητα. Το μεσημέρι αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία, αλλά χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών, με απόφαση του δημάρχου Ηγουμενίτσας, διακόπτεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Ηγουμενίτσας, καθώς και των Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ στις δημοτικές ενότητες Μαργαριτίου, Συβότων και Πέρδικας, για σήμερα, Τρίτη και αύριο, Τετάρτη.

Το θερμόμετρο το πρωί, έδειχνε -12 στο Μέτσοβο και στα ορεινά χωριά, ενώ στους -4 βαθμούς έφθασε στη πόλη των Ιωαννίνων.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στην Ήπειρο βρίσκεται σε ετοιμότητα, καθώς, σύμφωνα με την ΕΜΥ, αναμένονται έντονες χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες.

4013775

Πηγή: (Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/φωτογραφία αρχείου)

Πυκνό χιόνι πέφτει στον νομό Ιωαννίνων, από τα Τζουμέρκα μέχρι την Κόνιτσα και το Πωγώνι. Στην πόλη και τα προάστια των Ιωαννίνων το έχει ήδη στρώσει, ενώ τα μηχανήματα αποχιονισμού βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να καθαριστεί το οδόστρωμα και να μην πιάσει πάγο καθώς οι θερμοκρασίες είναι είναι υπό του μηδενός. Παράλληλα γίνονται και ρίψεις αλατιού, ωστόσο είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε τμήματα της Εγνατίας, άλλα και στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο.

Σε λευκό κλοιό η Μακεδονία

Σε λευκό κλοιό για δεύτερη συνεχόμενη μέρα βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, ενώ από τις επτά το πρωί επικρατεί έντονη χιονόπτωση μέσα στις πόλεις της Καβάλας και της Δράμας. Με αποφάσεις των κατά τόπους δημάρχων και στις δυο Περιφερειακές Ενότητες, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν κλειστά, ενώ με τις υφιστάμενες καιρικές συνθήκες θεωρείται σχεδόν αδύνατον να λειτουργήσουν αύριο, όπως υπήρχε η αρχική εκτίμηση από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Κλειστό είναι το αεροδρόμιο, αλλά και το ΤΕΙ ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ τα δρομολόγια από και προς το νησί της Θάσου εκτελούνται μόνο από το λιμάνι της Κεραμωτής. Λιγοστά είναι επίσης είναι τα δρομολόγια των υπεραστικών ΚΤΕΛ κυρίως προς τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Η Εγνατία Οδός παραμένει ανοιχτή και η διέλευση των αυτοκίνητων γίνεται χωρίς προβλήματα.

Ωστόσο, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης, που σε ένταση είναι μεγαλύτερη από τη χθεσινή, απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο σύνολο σχεδόν του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Καβάλας και της Δράμας. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τα συνεργεία των δήμων και της αντιπεριφέρειας είναι να κρατηθούν ανοιχτοί οι κεντρικοί οδικοί άξονες. Στην Καβάλα ο δήμος ρίχνει θαλασσόνερο, προκειμένου να κρατήσει ανοιχτούς τους δρόμους, ενώ στη Δράμα οι υπηρεσίες του Δήμου έριχναν πάνω από 30 τόνους αλάτι για να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους στο κέντρο της πόλης και τις γειτονιές.

4013226

Πηγή: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Μέσα στις επόμενες ώρες, λόγω αδυναμίας να κρατηθεί ανοιχτό μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου, το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας θα εκδώσει απόφαση διακοπής κυκλοφορίας των οχημάτων.

Κάτω από αυτές τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, αίσθηση προκαλεί η σύλληψη με τη διαδικασία του αυτόφωρου ενός κατοίκου της Δράμας, ιδιοκτήτη οικόσιτου ζώου (σκύλου), γιατί δεν μερίμνησε να το προστατέψει από το δριμύ ψύχος, με αποτέλεσμα το ζώο να βρει τραγικό θάνατο. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο σύλλογος «Φίλοι των Ζώων Δράμας» και με φωτογραφία που ανήρτησαν στο διαδίκτυο, το ζώο βρέθηκε νεκρό, παγωμένο σαν στήλη άλατος επάνω στο σύρμα περίφραξης σε κτήμα στη Δράμα. «Ήταν δεμένο και αβοήθητο στο να προφυλάξει τον εαυτό του από τις τραγικές μείον θερμοκρασίες. Θάνατος πέραν του τραγικού» σχολιάζουν μέλη του συλλόγου.

Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται στην Κεντρική Μακεδονία και ειδικότερα στη Χαλκιδική, την ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, την Πέλλα και την Ημαθία. Προς το παρόν έντονα προβλήματα δεν υπάρχουν, ωστόσο στα ορεινά των παραπάνω περιοχών και στους δρόμους που οδηγούν στα χιονοδρομικά κέντρα της περιφέρειας η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στους δρόμους βρίσκονται 60 οχήματα- αλατιέρες που εργάζονται σε όλα τα δίκτυα της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και 25 βοηθητικά οχήματα. Τα παραπάνω ανέφερε ο Διευθυντής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης, κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας.

Ο κ. Στεργιάδης επισήμανε ότι στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτές οι εθνικές οδοί, η περιφερειακή οδός, οι δρόμοι που οδηγούν σε νοσοκομεία και στο αεροδρόμιο, και στη συνέχεια οι επαρχιακές οδοί ενώ τόνισε ότι από το απόγευμα και μετά αναμένεται ύφεση των καιρικών φαινομένων και την Τετάρτη και την Πέμπτη θα σημειωθούν και πάλι αντίστοιχα φαινόμενα αλλά όχι τόσο έντονα. Από τη Δευτέρα εξάλλου ξεκινά καινούριος χιονιάς και δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει. "Όλος ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας και οι τεχνικές υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία επί 24ωρου βάσεως. Λειτουργούν όλα τα μηχανήματα και θα λειτουργούν όλο το 24ωρο" πρόσθεσε.

Για το αλάτι που χρησιμοποιείται στους δρόμους είπε ότι τις προηγούμενες μέρες αξιοποιήθηκε ποσότητα 5.000 τόνων και τώρα γίνονται οι ενέργειες ώστε να προμηθευτεί η περιφέρεια άμεσα ακόμη 4.000 τόνους. Ο κ. Στεργιάδης ανέφερε ακόμη ότι η περιφέρεια βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το περασμένο Σάββατο 7 Ιανουαρίου ενώ απευθυνόμενος στους οδηγούς συνέστησε να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, να έχουν πάντα αλυσίδες μαζί τους και σε περίπτωση που κινηθούν σε ορεινά τμήματα να έχουν φορτισμένα τα κινητά τους και γεμάτο το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου.

4013213

Πηγή: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSΙ

Κατά τη συζήτηση που έγινε στην οικονομική επιτροπή ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης "Περιφέρεια Πρωταθλήτρια", Θανάσης Μπασδάνης, ανέφερε ότι η περιφέρεια έπρεπε να προχωρήσει πιο γρήγορα με τους διαγωνισμούς και να πάμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από την "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα" σχολίασε "δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουν γίνει όλα, ο προγραμματισμός και οι προμήθειες, όπως θα έπρεπε ωστόσο αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει δραματική περικοπή δαπανών, υπάρχει απενεργοποίηση των μηχανημάτων που έχει η περιφέρεια γιατί δεν υπάρχουν χειριστές, δεν υπάρχουν καύσιμα και υπάρχει μια πολιτική από την κεντρική διοίκηση που εκχωρεί την πολιτική προστασία σε ιδιώτες".

Δεν θα λειτουργήσουν αύριο, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Βοΐου, Σερβίων Βελβεντού, Γρεβενών, Δεσκάτης, Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Νεστορίου, Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, με αποφάσεις των δημάρχων.

Δεν θα λειτουργήσουν, επίσης, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στους δήμους Εορδαίας, Σερβίων Βελβεντού, Βοϊου, Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου.

Η απόφαση ελήφθη εξαίτιας της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης, των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και της παγωνιάς που επικρατεί στο σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας, με το θερμόμετρο κατά μέσο όρο να κυμαίνεται κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου.

Προβλήματα και κλειστά σχολεία σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Νέο κύμα κακοκαιρίας έχει πλήξει τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, με χιονόπτωση, χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό.

Στον νομό Τρικάλων το ύψος του χιονιού φτάνει μέχρι και 20 πόντους, ενώ 30 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων, κρατούν ανοικτό το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, χωρίς προβλήματα.

Στον νομό Καρδίτσας αντίστοιχο είναι το σκηνικό, όπου 40 μηχανήματα της Π.Ε. Καρδίτσας διατηρούν ανοικτό το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο και η κυκλοφορία, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Βασίλειο Τσιάκο, διεξάγεται κανονικά.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σήμερα Τρίτη θα παραμείνουν κλειστά στους δήμους Τρικκαίων, με απόφαση του δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου. Η απόφαση όμως δεν ισχύει για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στον δήμο Καρδίτσας, με απόφαση της δημοτικής Αρχής, έπειτα και από την νέα χιονόπτωση που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας, όλα τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του δήμου Καρδίτσας θα παραμείνουν κλειστά σήμερα. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

4012358

Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ)

Λευκό τοπίο η Λάρισα

Απόλυτα χιονισμένο τοπίο δείχνει σήμερα, Τρίτη η πόλη της Λάρισας, καθώς υπήρξε ολονύχτια και πυκνή χιονόπτωση, η οποία συνεχίζεται και σήμερα. Η θερμοκρασία τα ξημερώματα έφτασε τους -8 βαθμούς Κελσίου.

Οι δρόμοι είναι γεμάτοι χιόνι, η κίνηση πραγματοποιείται με δυσκολία, με την κατάσταση να είναι σαφώς επιδεινωμένη σε σχέση με το προηγούμενο κύμα χιονιά. Ο δήμος Λάρισας έριχνε αλάτι όλο το βράδυ, ωστόσο η συνεχής χιονόπτωση δυσχεραίνει την κατάσταση.

Τα σχολεία ήταν κλειστά σήμερα, Τρίτη, σε όλο το νομό και θα παραμείνουν κλειστά Τετάρτη και Πέμπτη, λόγω της έντονης χιονόπτωσης που επικρατεί τις τελευταίες ώρες, αλλά και της κατάστασης των καιρικών φαινομένων που αναμένεται να ενταθούν. Κλειστό θα παραμείνει επίσης και το ΤΕΙ Θεσσαλίας σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη με απόφαση του προέδρου της σχολής.

Αλυσίδες είναι απαραίτητες για τους οδηγούς που κινούνται στους δρόμους Aγιόκαμπου - Σκλήθρου, Καλαμακίου - Ελάφου, Δήμητρας - Ανατολής, Ολυμπιάδας - Καρυάς, Συκουρίου - Σπηλιάς.

Χαλαζόπτωση στη Ρόδο

Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της Ρόδου και ακολούθησε βροχόπτωση. Αρκετές περιοχές, τόσο στην πόλη, όσο και στα χωριά «σκεπάστηκαν» από το χαλάζι, χωρίς όμως να προκληθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Επίσης χιόνισε ελαφρά στις ορεινές περιοχές Αταβύρου και Προφήτης Ηλίας.

Υποχωρεί ο παγετός στη Χίο

Υποχώρησε ο παγετός στη Χίο, μετά τη βροχή που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Στις 9 το πρωί χιονίζει αραιά, από το 18ο χιλιόμετρο Χίου- Βολισσού και βορειότερα, ενώ χιονόνερο πέφτει στην Αμανή. Σύμφωνα με ενημέρωση από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, σήμερα το πρωί δεν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Χίου.

4011903

Πηγή: .(Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου και του επαρχιακού οδικού δικτύου της Πελοποννήσου έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ειδικότερα, στην Αρκαδία, η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής τμήματα του οδικού δικτύου:

*Στο νέο αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, από το 84ο έως το 210ο χιλιόμετρο.

*Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης-Καλαμάτας, από το 7,5ο έως το 30ο χιλιόμετρο.

*Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης-Σπάρτης, από το 10ο έως το 23ο χιλιόμετρο.

*Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης-Πύργου, από το 12ο έως το 70ο χιλιόμετρο.

*Στην παλαιά εθνική οδό 'Αργους-Τρίπολης, από το 38ο έως το 56ο χιλιόμετρο.

*Στην εθνική οδό Νεμέας-Λεβιδίου, από το 45ο έως το 54ο χιλιόμετρο.

*Στις επαρχιακές οδούς Λεωνιδίου-Κοσμά-Κουνουπιά, Άστρους-Αγίου Πέτρου, Αγίου Ανδρέα-Καστάνιτσας, Στεμνίτσας-Χρυσοβιτσίου, Δημητσάνας-Ελάτης και Ελάτης-Χρυσοβιτσίου.

Στην Κορινθία, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στις παρακάτω περιοχές:

*Από το 13ο χιλιόμετρο και άνω εθνικής οδού Κορίνθου-Επιδαύρου.

*Από το 12ο έως το 32ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου-'Αργους.

*Από το 13ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Κιάτου-Γκούρας.

*Από το 12ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Ξυλοκάστρου-Τρικάλων.

*Από το 1ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Τρικάλων-Καρυάς.

*Από το 7ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Δερβενίου-Γκούρας.

*Από το 8ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Λυγιάς-Πύργου.

*Από το 8ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Λουτρού-Βρυσούλων.

*Από το 1ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Καλλιθέας-Ελληνικού.

* Από το 11ο έως και το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας-Λυκουριάς.

*Από το 7ο έως και το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας-Δερβενίου.

Στη Λακωνία, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το οδικό δίκτυο του νέου αυτοκινητόδρομου Λεύκτρου-Σπάρτης, σε όλη την επαρχιακή οδό Χάρακα-Κυπαρισσίου και από το 15ο έως το 25ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μεταμόρφωσης-Ρειχέας.

Στη Μεσσηνία, η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες από το 26ο έως το 41ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας-Σπάρτης (μέσω Ταϋγέτου).

Νέα απαγόρευση στην κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών και την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, στα όρια του νομού Αχαΐας, θα τεθεί σε ισχύ από τις 17:00, σήμερα, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, θα απαγορευθεί η κυκλοφορία για οχήματα άνω των 3,5 τόνων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών από τη χιλιομετρική θέση 159,630, στον κόμβο Πούντας Καλαβρύτων, έως τη χιλιομετρική θέση 205,300, στο ύψος των διοδίων του Ρίου.

Στην παλαιά εθνική οδό θα απαγορευθεί η κυκλοφορία για τις ίδιες κατηγορίες οχημάτων από τη χιλιομετρική θέση 60, στα Μαύρα Λιθάρια, έως το ύψος του κόμβου Ακταίου, στο Ρίο της Αχαΐας. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει έως αύριο, στις 8:00.

Κλειστοί δρόμοι στα ορεινά των Χανίων

Σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του Δήμου Χανίων για την πρόληψη πιθανών ατυχημάτων ή έκτακτων γεγονότων μέχρι και την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου οπότε και προβλέπεται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξασθένηση των καιρικών φαινομένων.

4011629

Πηγή: Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο λόγω των καιρικών συνθηκών το νυχτερινό καταφύγιο αστέγων του Δήμου εξακολουθεί να λειτουργεί σε 24ωρη βάση μέχρι και την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου. Οι πολίτες για τη γνωστοποίηση έκτακτων συμβάντων μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 28213-41799, που βρίσκεται στον Πυροσβεστικό Σταθμό του Δήμου Χανίων, ενώ συνιστάται σε αυτούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους, που προέρχονται από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.

Στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο εστιάζονται τα προβλήματα της κακοκαιρίας στα Χανιά, καθώς, λόγω των έντονων χιονοπτώσεων και του παγετού, πολλοί δρόμοι εξακολουθούν να είναι κλειστοί.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων κλειστό παραμένει το ορεινό οδικό δίκτυο από Φουρνέ προς Ομαλό, από Περιβόλια έως και Θέρισο, από το οροπέδιο Κράπη έως Ίμπρο και από Ίμπρο έως Καλλικράτη, από Κεραμειά προς Μαλάξα και από Παναγιά, από Κακόπετρο προς Κάντανο και από Στροβλές προς Ομαλό και από Ανατολικό Σέλινο προς Ομαλό.

Αποκαταστάθηκε, μετά από παρέμβαση μηχανημάτων της αντιπεριφέρειας και του δήμου Κισσάμου, η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο από Πλατάνι προς Σφηνάρι, που είχε κλείσει λόγω πτώσης τριών μεγάλων βράχων, οι οποίοι αποκολλήθηκαν χθες το βράδυ, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων.

Την ώρα της πτώσης δεν διέρχονταν οχήματα, ωστόσο, σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου Κισσάμου, Θοδωρή Σταθάκη, λόγω του ανάγλυφου της περιοχής απαιτείται μία ολοκληρωμένη μελέτη που θα αντιμετωπίζει προβλήματα καταπτώσεων στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ