ΕΛΛΑΔΑ

Νέα χιονοθυέλλα πλήττει Αλόννησο και Σκόπελο (pics)

Νέα χιονοθυέλλα πλήττει Αλόννησο και Σκόπελο (pics)
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακόμα πιο δύσκολη φαίνεται να γίνεται η κατάσταση για την Αλόννησο καθώς πρωτοφανούς έντασης και σφοδρότητας χιονοθύελλα πλήττει και πάλι το νησί, από τις 12:00, και όσο περνούν οι ώρες οι συνθήκες επιδεινώνονται συνεχώς.

Από τις 13:00 έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε όλο το νησί λόγω κατάρρευσης πυλώνων της ΔΕΗ στη Γλώσσα Σκοπέλου και σε υποσταθμό στην περιοχή Λαύκος του νοτίου Πηλίου.

Παρά τη χιονοθύελλα, οι προσπάθειες διάνοιξης δρόμων συνεχίζονται, αλλά η κατάσταση είναι απελπιστική, αφού δρόμοι που άνοιξαν έκλεισαν και πάλι από τις 15:00. Κατεβλήθησαν προσπάθειες ώστε να φθάσουν μηχανήματα μέχρι τον Γέρακα και το Καλαμάκι, αλλά στάθηκε αδύνατο, με αποτέλεσμα να παραμένουν αποκλεισμένοι πολλοί κτηνοτρόφοι.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη Στενή Βάλλα, τον Ρουσούμ Γιαλό, την Παλιά Αλόννησο και τη Μαρπούντα. Οι δρόμοι είναι κλειστοί από το χιόνι, το οποίο σε πολλά σημεία ξεπερνά τα 2 μέτρα, αλλά και από πτώσεις σπασμένων πεύκων.

ALONISOS 1

(Πηγή φωτογραφίας taxydromos.gr)

Ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, μετά την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ζήτησε να αποσταλούν άμεσα κλιμάκια τεχνικών της ΔΕΗ για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών στη ηλεκτροδότηση, γιατροί γιατί δεν επαρκεί η μία γιατρός που βρίσκεται στο νησί, στρατιωτικές δυνάμεις που θα συνδράμουν στη βοήθεια των κατοίκων και τρία-τέσσερα ερπυστριοφόρα οχήματα, προκειμένου να διανοίξουν δρόμους, όπου το ύψος του χιονιού ξεπερνά τα δύο μέτρα.

ALONISOS 2

(Πηγή φωτογραφίας taxydromos.gr)

Παρά τη χιονοθύελλα και τα οκτώ έως εννέα μποφόρ που επικρατούν, γίνεται προσπάθεια να καταπλεύσει από τον Βόλο στην Αλόννησο το οχηματαγωγό πλοίο «Πρωτεύς», το οποίο μεταφέρει δυνάμεις την Πυροσβεστικής και μηχανήματα για συνδρομή στις δυνάμεις του δήμου Αλοννήσου.

Σκόπελος

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη Σκόπελο, όπου από τη σφοδρή χιονόπτωση έχουν ξανακλείσει οι δρόμοι και έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Και ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, ζήτησε να αποσταλούν κάθε είδους ενισχύσεις στο νησί για τη συνδρομή και παροχή βοήθειας στους κατοίκους, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ 2

(Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ