ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Για 7η μέρα στο έλεος του χιονιά, της βροχής και του ψύχους

Κακοκαιρία: Για 7η μέρα στο έλεος του χιονιά, της βροχής και του ψύχους

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται για ακόμη μία μέρα σχεδόν το σύνολο της χώρας, με την Αττική να πλήττεται από βροχοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται σε λευκό κλοιό, με τα προβλήματα, τόσο στις μετακινήσεις όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών να είναι έντονα.

Το... μένος της «Αριάδνης» δέχεται κυρίως η δυτική και βόρεια Ελλάδα. Οι μετακινήσεις έχουν «παραλύσει» καθώς έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στο τμήμα της Εθνικής Ιωαννίνων-Αντιρρίου, αλλά και η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Λαμίας.

Στην Κέρκυρα έχουν αποκλειστεί χωριά από τη χιονόπτωση, ενώ το χιόνι έφτασε τους 30 πόντους σε Άρτα, Ιωάννινα, αλλά και Τρίκαλα, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στην Καρδίτσα, ενώ στο Βόλο ο παγετός έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην υδροδότηση. Στη Μυτιλήνη κατέρρευσε η στέγη του Αναγνωστηρίου στην Αγιάσο, ενώ στις Κυκλάδες επιστρατεύτηκαν ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού για την μεταφορά ασθενών στην Αθήνα, μία μέρα μετά την δραματική διάσωση από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού στην Κύμη.

«Σήμερα είναι η 7η μέρα κακοκαιρίας. Ελπίζουμε να είναι και η τελευταία, χωρίς να λέμε φυσικά ότι τα προβλήματα θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας. Η κατάσταση ωστόσο είναι σχετικά καλή, καθώς δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα κυρίως σε ό,τι αφορά δηλαδή την κυκλοφορία στους δρόμους και στους κεντρικούς οδικούς άξονες. Υπάρχει μια κανονικότητα και έτσι ευχόμαστε να πάει και μέχρι το βράδυ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM".

4015259

Πηγή: EUROKINISSI-ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ

Παρόλα αυτά, όπως είπε, "σήμερα θα έχουμε μια δύσκολη μέρα, όπως ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία έκανε λόγο για βροχές, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους ενώ και ο παγετός στις περιοχές της bόρειας Ελλάδας θα συνεχιστεί". Πρόσθεσε επίσης ότι οι περιοχές που αντιμετώπισαν τα πολύ σοβαρά προβλήματα ήταν οι Σποράδες και η Εύβοια.

"Οι φορείς είναι όλοι σε πλήρη ετοιμότητα και για το νέο κύμα κακοκαιρίας έτσι ώστε αν υπάρξουν προβλήματα να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν", συμπλήρωσε.

Ο κ. Καπάκης επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη κακοκαιρία τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια και έκταση και ότι καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για την ενημέρωση των πολιτών, προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε μια έκτακτη κατάσταση.

"Από αυτήν την κακοκαιρία μάθαμε πράγματα ως χώρα, ως υπηρεσίες, ως δήμοι και ως περιφέρειες και αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τα πράγματα", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Να μην παραβλέπουμε όμως ότι ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε ενώ οι άνθρωποι σε όλες τις υπηρεσίες έδωσαν μάχη -η πυροσβεστική, η αστυνομία, οι δήμοι, οι περιφέρειες, οι χειριστές μηχανημάτων- μέσα στο χιόνι προκειμένου να κρατήσουν τις πόλεις και τη χώρα ζωντανή".

"Παρέλυσε" η Καβάλα από χιονοθύελλα

Αυτοψία στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από χθες το βράδυ, πραγματοποιεί από το πρωί ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, σε μια προσπάθεια να εκτιμηθεί από κοντά η κατάσταση και να υπάρχει καλύτερος συντονισμός για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που πλήττουν τα τελευταία τρία 24ωρα την περιοχή.

Από νωρίς το πρωί, οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας έχουν πληγεί από νέα έντονη χιονόπτωση -ίσως την ισχυρότερη των τελευταίων ωρών- με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ολόκληρες γειτονιές και συνοικίες, ενώ είναι αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ακόμα και στο κέντρο των δυο αστικών κέντρων χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Από νωρίς το πρωί, η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας δέχθηκε πολλές κλήσεις από πολίτες που έπρεπε να μεταβούν στο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό νοσηλευτικό κέντρο για αιμοκάθαρση και δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης από κανένα όχημα πέραν αυτών του Δήμου.

Το σύνολο σχεδόν των εμπορικών καταστημάτων της Καβάλας δεν λειτούργησαν σήμερα λόγω αδυναμίας του κόσμου να μετακινηθεί από τις γειτονιές προς το κέντρο της πόλης.

Το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας παραμένει κλειστό από χθες, ενώ από χθες το βράδυ δεν εκτελούνται δρομολόγια από τα υπεραστικά ΚΤΕΛ τόσο της Καβάλας όσο και της Δράμας. Μάλιστα, δύο λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, που ξεκίνησαν από Αθήνα για Καβάλα (και αντίστροφα) κόλλησαν στο χιόνι -το πρώτο στη Λαμία και το δεύτερο στην Κατερίνη- και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω.

Το τμήμα της Εγνατίας Οδού στο ύψος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και μέχρι το ύψος του ποταμού Στρυμόνα παραμένει ανοιχτό και τα αυτοκίνητα μπορούν να κυκλοφορήσουν ακόμα και χωρίς αλυσίδες.

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Καβάλα και Δράμα παραμένουν κλειστά με σχετική απόφαση των κατά τόπους δημάρχων.

Η πυκνή χιονόπτωση που επικρατεί αυτή την ώρα στην Ανατολική Μακεδονία και η οποία λόγω του ισχυρού και ψυχρού ανέμου έχει χαρακτηριστικά χιονοθύελλας αναμένεται να κοπάσει τις πρώτες απογευματινές ώρες, οπότε και θα ξεκινήσουν συντονισμένες προσπάθειες για τη διάνοιξη των κεντρικών οδικών αρτηριών με τη ρίψη αλατιού ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά η μετακίνηση των πολιτών και η κυκλοφορία των οχημάτων.

Πυκνή χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη

17479117

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Πυκνό χιόνι πέφτει στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και στο κέντρο της πόλης, με την κίνηση των οχημάτων στους κεντρικούς δρόμους να διεξάγεται με χαμηλές ταχύτητες, αν και η κυκλοφορία στο πολεοδομικό συγκρότημα είναι αισθητά περιορισμένη σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, οπότε και οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε... παγοδρόμια, καθώς πάγωσε ως και το αλάτι μέσα στα ειδικά οχήματα, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ρίψη του στους δρόμους της πόλης.

Οι Θεσσαλονικείς καλούνται να αντιμετωπίσουν και το δριμύ ψύχος με τη θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης να είναι στους -4 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι της Τετάρτης. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην πόλη συμβαίνουν «μία φορά στα πενήντα χρόνια», είπε ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, επισημαίνοντας και το πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετωπίζει η μισή πόλη.

Κλειστά ήταν και σήμερα τα σχολεία, ενώ κανονικά λειτουργεί μέχρι αυτή την ώρα το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με το ΚΤΕΛ, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε και δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο της επιχείρησης προς το ορεινό τμήμα του νομού, όπου εκτελούνται πέντε δρομολόγια ημερησίως, εξυπηρετώντας τα χωριά του Λαγκαδά, τον Σοχό, τον Ασκό, την Αρέθουσα και τη Μαυρούδα.

Χιονοπτώσεις -κατά τόπους και κατά διαστήματα- πυκνές σημειώνονται σ' όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Στη Χαλκιδική, είναι σε εξέλιξη επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό κτηνοτρόφων στο όρος Δραγουντέλι του Νέου Μαρμαρά. Οι κτηνοτρόφοι ανέβηκαν στα ποιμνιοστάσιά τους προκειμένου να φροντίσουν τα ζώα τους και εγκλωβίστηκαν λόγω της χιονόπτωσης. Στην περιοχή σπεύδει επικαθήμενο όχημα της Πυροσβεστικής με ερπυστριοφόρα.

Σε συναγερμό ο Δήμος Λάρισας

Σφοδρή χιονόπτωση ξεκίνησε από τα ξημερώματα και είναι σε εξέλιξη στη Λάρισα, με τη θερμοκρασία να έχει κατρακυλήσει στους -7 βαθμούς. Το χιόνι έχει καλύψει πλήρως ακόμα και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης ξεπερνώντας σε ορισμένα σημεία τα 20 εκ.

Η μετακίνηση είναι πολύ δύσκολη, ενώ έχουν διακοπεί όλα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς όλες τις κατευθύνσεις, εκτός από εκείνα που πραγματοποιούν δρομολόγια Λάρισα-Αθήνα και Κοζάνη.

4015261

Πηγή: EUROKINISSI-ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ

O δήμος της Λάρισας βρίσκεται σε συναγερμό. Αναφέρει πως η πόλη και ολόκληρη η Θεσσαλία είναι στο επίκεντρο ενός ισχυρού κύματος κακοκαιρίας, η Λάρισα αυτές τις μέρες και ειδικά σήμερα, βιώνει έναν «ιστορικό χιονιά», και γι’ αυτό καλούνται οι πολίτες να συνεργαστούν με τις αρμόδιες Αρχές και να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Αρκετοί οδηγοί χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες και μέσα στη πόλη, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία η κίνηση των οχημάτων σε όλο το επαρχιακό δίκτυο Ελασσόνας, Αγιάς και Φαρσάλων πραγματοποιείται απαραίτητα με την χρήση αλυσίδων.

Ενδεικτικό της σφοδρότητας της κακοκαιρίας είναι και το γεγονός ότι οι έμποροι αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματά τους για σήμερα.

Εγκλωβίστηκαν λεωφορεία του ΚΤΕΛ στο νομό Φθιώτιδας

Περισσότερα από 35 λεωφορεία γεμάτα με επιβάτες και με κατεύθυνση από Αθήνα προς τις θεσσαλικές πόλεις και την Βόρεια Ελλάδα έχουν ακινητοποιηθεί για περισσότερο από 2,5 ώρες σε διάφορα σημεία του εθνικού δικτύου, μέσα στον νομό της Φθιώτιδας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης η αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας, μπροστά στην ένταση που δημιούργησαν οι πολύωρες καθυστερήσεις, έδωσε το "πράσινο φως" έτσι ώστε σιγά-σιγά το επόμενο διάστημα τα λεωφορεία, που είχαν ακινητοποιηθεί από τις 9.30 το πρωί, να κινηθούν προς τη Θεσσαλονίκη Σημειώνεται ότι θα χρειαστεί περισσότερο από μία ώρα για να απεγκλωβιστούν τα ακινητοποιημένα λεωφορεία. Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων.

Σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση σε ολόκληρη την περιοχή παρά το γεγονός ότι για μισή ώρα περίπου υπήρξε μία μικρή ύφεση και με τον τρόπο αυτό δόθηκε η δυνατότητα στα εκχιονιστικά μηχανήματα που κινούνται στο εθνικό δίκτυο να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία απομακρύνοντας τα χιόνια και ρίχνοντας αλάτι καθώς οι θερμοκρασίες είναι στους -4 βαθμούς Κελσίου.

Αντιολισθητικές αλυσίδες μέσα στη Λαμία

Μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία, ακόμη και μέσα στην πόλη της Λαμίας, καθώς η έντονη χιονόπτωση που συνεχίζεται έχει δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα.

Η κίνηση μέσα στην πόλη είναι σχεδόν μηδενική, αφού ακινητοποιήθηκαν αστικά λεωφορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και δόθηκε και πριν λίγο εντολή να σταματήσει να εκτελείται η αστική συγκοινωνία.

4015258

Πηγή: EUROKINISSI-ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ

Τα αυτοκίνητα του ΕΚΑΒ και της ΕΛΑΣ κυκλοφορούν μέσα στην πόλη μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, οι οποίες είναι απαραίτητες ακόμη και στο κέντρο. Οι περιφερειακοί δρόμοι είναι σχεδόν αδιάβατοι, ενώ τα μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να ανοίξουν κάποια τμήματα και κάποιες προσβάσεις σε κρίσιμα σημεία, όπως στους δρόμους που οδηγούν στο νοσοκομείο ενώ την ίδια στιγμή το χιόνι φτάνει τους 20 πόντους περιφερειακά.

Στη δυτική Φθιώτιδα το χιόνι έχει φτάσει τους 20 πόντους στην περιοχή της Μακρακώμης και τους 30 πόντους στην περιοχή του Τυμφρηστού και χιονίζει ασταμάτητα.

Στην πόλη του Καρπενησίου το χιόνι έφτασε τα 25 εκατοστά και χιονίζει με ιδιαίτερη ένταση.

Στα παραλιακά Καμμένα Βούρλα και Άγιο Κωνσταντίνο το χιόνι έχει φτάσει τα 15 εκατοστά και η κυκλοφορία εξελίσσεται με δυσκολία.

Μόνο με αλυσίδες και μόνο για τα Ι.Χ. επιτρέπεται η πρόσβαση προς την πλευρά του Καρπενησίου, όπως, επίσης, η ίδια κατάσταση επικρατεί και προς την πλευρά του Δομοκού, όπου η χιονόπτωση είναι έντονη.

4015265

Πηγή: EUROKINISSI-ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στο οδικό δίκτυο

Με απόφαση των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε κεντρικούς οδικούς άξονες.

Ειδικότερα:

- Στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας οδού από την Ηγουμενίτσα έως και το 120ο χιλιόμετρo.

- Στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας

- Στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κοζάνης

- Στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ε.Ο. Καλπακίου - Κακαβιάς

Σε όλο το επαρχιακό εθνικό δίκτυο και στην πόλη των Ιωαννίνων.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό και σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο διεξάγεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου χειμερινά ελαστικά. Από την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας ανακοινώθηκε ότι η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης και παγετού, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικού τύπου χειμερινά ελαστικά στα εξής σημεία:

- Ε.Ο. Άρτας - Τρικάλων από το Πέτα έως το Σκαρπάρη

- Επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων

- Επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη

- Επαρχιακό Δίκτυο Ελάτου Κορφοβουνίου - Δαφνωτή του Δήμου Αρταίων.

Στην απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε οδικά τμήματα στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Λάρισας και Τρικάλων, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, προχώρησε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση γίνεται γνωστό, ότι, για τη βελτίωση της οδική κυκλοφορίας και ασφάλειας και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, ως ακολούθως:

Α) Με αποφάσεις των Αστυνομικών Διευθύνσεων Μαγνησίας και Λάρισας, από σήμερα (11-1-2017) και ώρα 09.00 μέχρι αύριο (12-1-2017) και ώρα 09.00 στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ) από τη χ/θ 259+500 έως χ/θ 393+300 και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας.

Β) Με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων από σήμερα (11-1-2017) και ώρα 11.00 μέχρι αύριο (12-1-2017) και ώρα 11.00 και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας:

- Στην Εθνική Οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων, από το 28ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. (κόμβος Παναγίας-είσοδος Εγνατίας Οδού).

- Στην Εθνική Οδό Τρικάλων-Γρεβενών, από το 1ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ.

Επιπλέον, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, σε όλο το υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Δύσκολες ώρες για τους πρόσφυγες

Με εμφιαλωμένα νερά, τις αντλίες της Πυροσβεστικής σε επιφυλακή και την αντιμετώπιση των ολιγόλεπτων διακοπών ηλεκτροδότησης, προσπαθεί το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που έχουν ανακύψει στις δομές φιλοξενίας των προσφύγων από το δριμύ ψύχος.

"Γενικότερα, στις 33 δομές όπου φιλοξενούνται περίπου 10.500 άνθρωποι, από τον Βόλο και πάνω, η κατάσταση είναι σχετικά καλή. Συνεχίζεται αδιαλείπτως η σίτιση και όπου υπάρχει διακοπή νερού από τον παγετό, οι ανάγκες καλύπτονται με εμφιαλωμένα νερά", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωσήφ Αλεξανδρίδης, ειδικός σύμβουλος του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Όσον αφορά το Βαγιοχώρι, όπου εξακολουθούν να μένουν σε σκηνές μερικές οικογένειες, ο κ. Αλεξανδρίδης ξεκαθάρισε ότι αρνούνται να φύγουν, παρά το γεγονός ότι τους έχει προταθεί να μείνουν σε στεγασμένους χώρους.

"Έχουμε ήδη στείλει σόμπες για να ζεσταθούν τα μέλη των οικογενειών, τα οποία είναι κυρίως από το Αφγανιστάν και επιμένουν να μείνουν στο Βαγιοχώρι" δήλωσε ο κ. Αλεξανδρίδης, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες του υπουργείου για απομείωση των προσφύγων από τις δομές και μεταφορά τους σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ