ΕΛΛΑΔΑ

Ανατροπή στην υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών

Ανατροπή στην υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών
Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με την μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών αλλά και τις απειλές της Άγκυρας, για ακύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών.

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, μετά τις αποφάσεις των Ποινικών Τμημάτων του Αρείου Πάγου, με τις οποίες αποφασίστηκε να μην εκδοθούν στην γείτονα χώρα, με απόφαση του διευθυντή αλλοδαπών της ΓΑΔΑ, Κωνσταντίνου Λουζιώτη, δεν θα αφεθούν ελεύθεροι, λόγω του εκκρεμούς αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλλει, αλλά και για λόγους απειλής της δημόσιας τάξης και της εθνικής ασφάλειας. Για το λόγο αυτό, εξακολουθούν να παραμένουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού.

Μετά τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, που απέρριψαν ομόφωνα το αίτημα των Τουρκικών αρχών για την έκδοση των 8 στρατιωτικών, η εισαγγελέας εκδόσεων, Μαρία Μαλούχου, παρήγγειλε την άρση της κράτησής τους, με την προϋπόθεση ότι δεν κρατούνται για άλλο λόγο.

Στη συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του διευθυντή αλλοδαπών της ΓΑΔΑ, η οποία αναφέρει ότι μετά την προσγείωση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, διατάχθηκε η κράτηση των 8 για διάστημα 3 μηνών, το οποίο μπορεί να παρατείνεται ανά τρίμηνο, έως την έκδοση οριστικής απόφασης επί του αιτήματος χορήγησης διεθνούς προστασίας, που εκκρεμεί στην 5η Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσφυγών.

Ακόμη, στην απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών αναφέρεται, ότι «δεν δύναται να εφαρμοστούν εναλλακτικά μέτρα», καθώς εκτιμάται ότι η «η συμπεριφορά τους αποτελεί πραγματική ενεστώσα και αρκούντως σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και εθνική ασφάλεια της χώρας».

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Παράλληλα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με σημερινή ανακοίνωσή της «χαιρετίζει με ανακούφιση» την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, η Ένωση αναφέρει ότι «στο ευρύτερο πλαίσιο της ανασφάλειας δικαίου και της αβεβαιότητας που διατρέχει την ελληνική πραγματικότητα ακόμα και για τα αυτονόητα, δεν είναι μικρό πράγμα ότι ο Άρειος Πάγος αποφάσισε την μη έκδοση των 8 στρατιωτικών από την Τουρκία».

Η αυτοαναίρεση από την Τουρκική κυβέρνηση των βασικών εγγυήσεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου (μη δίκαιη δίκη, κίνδυνος βασανιστηρίων και εξωδικαστικής θανάτωσης, πιθανή επαναφορά της θανατικής καταδίκης), αλλά και η κατάσταση στο πεδίο, δεν επέτρεπαν καμία άλλη έκβαση της δίκης, σημειώνει η Ένωση και προσθέτει το ερώτημα:

«Γιατί όμως φτάσαμε σε αυτό το θρίλερ διαδικασίας και αναμονής, ψιθύρων και μεθοδεύσεων;

Για μία υπόθεση που αναφορικά με την κατάσταση στην Τουρκία ήταν ξεκάθαρη;»

Ακόμη, σημειώνει ότι «χαιρετίζει με ανακούφιση την απόφαση αυτή και τον δικαιοκρατικό της προσανατολισμό. Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει εδώ» και προσθέτει:

«Το αίτημα ασύλου των 8 συζητείται σε δεύτερο βαθμό, ενώ πολυάριθμες παρόμοιες υποθέσεις Τούρκων που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα περιμένουν τη σειρά τους. Ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική Δικαιοσύνη να συμβάλουν ώστε να μπει φρένο στην συνεχή εμβάθυνση του αυταρχισμού στην γείτονα. Θα τα καταφέρουμε;».

Απειλές Τσαβούσογλου

Σκληρή ήταν και η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος προχώρησε σε απειλές.

«Απαιτούμε οι οκτώ στρατιώτες να δικαστούν ξανά. Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση. Η Ελλάδα προστατεύει και φιλοξενεί πραξικοπηματίες», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.Τσαβούσογλου και απείλησε με ακύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή μεταναστών την ώρα που η Άγκυρα υπέβαλε νέο αίτημα για την έκδοση των οκτώ.

Οργισμένος ο Ερντογάν: Ο Τσίπρας μου είπε ψέματα

Οργισμένος εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πρώτες του δηλώσεις έπειτα από την απόφαση μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι σε επικοινωνία που είχε με την ελληνική κυβέρνηση την επόμενη ημέρα του υποσχέθηκαν ότι το ζήτημα «θα λυθεί σε 15-20 ημέρες».

«Η Ελλάδα δεν μας δίνει ακόμα τους οκτώ που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Τους τηλεφώνησα μία μέρα μετά την αυτομόληση και μου υποσχέθηκαν ότι θα τους παραδώσουν σε 15 με 20 ημέρες. Αυτοί οι πραξικοπηματίες, αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να δικαστούν στην Τουρκία» τόνισε, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

«Όσο καθυστερεί η έκδοσή τους, τόσο θα κλονίζεται η εμπιστοσύνη μας στην Ελλάδα», σημείωσε.

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας», ανέφερε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, αναφορικά με την οργή της Άγκυρας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την μη έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών.

«Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα» επεσήμανε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και υπογράμμισε.

«Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές».

Διαβάστε επίσης:

Επιμένει η Άγκυρα: Παραδώστε τους 8 αξιωματικούς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ