ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Μυτιλήνη: Μία νεκρή, τεράστιες καταστροφές από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου

Σεισμός Μυτιλήνη: Μία νεκρή, τεράστιες καταστροφές από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου
ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μία νεκρή, περισσότεροι από δέκα τραυματίες, τεράστιες καταστροφές σε κτίρια, αλλά και στο οδικό δίκτυο, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια του Πλωμαρίου.

Η σεισμική δόνηση, 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και 6,3 σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, έγινε αισθητή και στα παράλια της γειτονικής Τουρκίας, ενώ αναστάτωσε ως και τους κατοίκους της Αττικής, που επίσης ταρακουνήθηκαν.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ, άρα ο σεισμός θεωρείται επιφανειακός, ενώ από το μεσημέρι ως αργά το βράδυ της Δευτέρας είχαν ήδη καταγραφεί δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις, που προκαλούν περαιτέρω αναστάτωση στους κατοίκους, οι οποίοι έχουν βγει στους δρόμους και τις πλατείες του νησιού.

Ολοκληρωτική καταστροφή στο χωριό Βρίσα, νεκρή μια 45χρονη

Από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου σχεδόν ισοπεδώθηκε το μισό χωριό Βρίσα στα νότια του νησιού, ενώ από τα ερείπια ανασύρθηκε νεκρή μια γυναίκα 45 ετών. Η εύρεση της νεκρής γυναίκας έγινε από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούσαν εκεί και νωρίτερα είχαν καταφέρει να απεγκλωβίσουν με ασφάλεια ένα ζευγάρι ηλικιωμένων.

Το χωριό Βρισά εκκενώθηκε το βράδυ της Δευτέρας αφού η κατάσταση των εναπομεινάντων σπιτιών του οικισμού κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη σε περίπτωση μετασεισμών. Οι κάτοικοι της Βρισάς μετακινήθηκαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων σε άλλα μέρη του νησιού, σε ξενοδοχείο των Βατερών όπου μεταφέρθηκαν κυρίως υπερήλικες και στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από το στρατό.

Το βράδυ στο γήπεδο του Πολιχνίτου πραγματοποιείται σύσκεψη για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης υπό τον αναπλητρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα προκειμένου να σχεδιασθεί η αντιμετώπιση της όλης κατάστασης. Από αύριο το πρωί το «στρατηγείο» των εμπλεκόμενων φορέων και των ειδικών επιστημόνων θα λειτουργεί στη γενική γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής στη Μυτιλήνη.

2017 06 12T175940Z 1645745026 RC1CB2E388D0 RTRMADP 3 GREECE QUAKE


Πηγή: REUTERS/Giorgos Moutafis

Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρίσα της περιοχής Πολιχνίτου, έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως και τα κτίρια που ακόμη στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα.

Κάτοικος του χωριού επεσήμανε πως «εννιά στα δέκα παλιά σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες», ενώ οι περίπου 800 κάτοικοι βρίσκονται εκτός χωριού, στο οποίο έχουν φτάσει στην περιοχή τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής και οχήματα της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Οι κάτοικοι του χωριού που τραυματίστηκαν μεταφέρθηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και από εκεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, σε μια επιχείρηση που συντονίζουν από το Πλωμάρι ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, με τους αντιδημάρχους Κώστα Κατσαρό και Μανόλη Αρμενάκα και από το χωριό Βρισά, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Κατζανός και Νίκος Καρασάββας.

Ζημιές σε Πλωμάρι, Σκάλα Πολιχνίτου και ιστορικό κέντρο Μυτιλήνης

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

2017 06 12T163325Z 131342613 RC1C9392CAC0 RTRMADP 3 GREECE QUAKE copy


Πηγή:REUTERS/Giorgos Moutafis

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Ζαίρα». Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της βιομηχανικής καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτιρίου.

2017 06 12T163324Z 2036064675 RC13954D1450 RTRMADP 3 GREECE QUAKE copy


Πηγή: REUTERS/Giorgos Moutafis

Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης.

Σκηνές για τους άστεγους σεισμοπαθείς

Σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου στήνει ο στρατός ενώ ο Δήμος του νησιού ανοίγει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς του χωριού Βρισά.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Γιώργο Καμπούρη που βρίσκεται στην περιοχή της Βρισάς, η καταστροφή του χωριού είναι ολική. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων είναι και το παλιό σχολείο του χωριού.

181015341


Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΜΑΝΟΛΗΣ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ

«Είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη καταστροφή. Πρωτεύον ζήτημα είναι η περίθαλψη των τραυματιών και η υποστήριξη των ανθρώπων. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και εμείς βρισκόμαστε στον ύψιστο βαθμό της κινητοποίησης» είπε στο CNN Greece η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

Δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε Χίο, Ψαρά, Οινούσσες

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στη Χίο σοβαρά προβλήματα από τον σεισμό, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα Ψαρά και τις Οινούσσες. Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία όσο και από τον δήμο Χίου, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Μικρές ζημιές έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.

Ας σημειωθεί ότι στη Χίο, την ώρα της σεισμικής δόνησης ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CEMR) με περίπου 120 συνέδρους από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι βγήκαν με ασφάλεια από το κτίριο του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Χίου όπου και συνεδρίαζαν.

Ασφαλείς οι Έλληνες στην περιοχή δικαιοδοσίας του Γενικού Προξενείου Σμύρνης

Ασφαλείς είναι όλοι οι Έλληνες στην περιοχή δικαιοδοσίας του Γενικού Προξενείου Σμύρνης, σύμφωνα με ανάρτηση σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης της γενικής προξένου στη Σμύρνη, Αργυρώς Παπούλια.

Σύμφωνα με την γενική πρόξενο «παρά την ισχυρή σεισμική δόνηση, υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές».

Στη Μυτιλήνη κλιμάκια της κυβέρνησης

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για τον σεισμό στη Μυτιλήνη, διαβεβαίωσε την Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης και εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την κατάσταση στο νησί.

4157069


Πηγή: EUROKINISSI

Στη Μυτιλήνη μετέβη με ελικόπτερο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί, και ομάδα της ΕΜΑΚ.

Στην Μυτιλήνη μεταβαίνουν και Ειδικά κλιμάκια Μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να ξεκινήσουν την καταγραφή των ζημιών. Μάλιστα μαζί τους στο νησί μεταβαίνει και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Δέδες, ενώ στο σημείο της καταστροφής μεταβαίνει εκτάκτως και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

181024151


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι ήδη υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου βρίσκονται στο νησί προκειμένου να γίνει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

Στην αποστολή ειδικού κλιμακίου μηχανικών της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. (Κτηριακές Υποδομές) στο νησί, προχώρησε κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Διοίκηση της Εταιρίας. Το κλιμάκιο θα προχωρήσει σε αυτοψίες και καταγραφή ζημιών από τον σεισμό, στα σχολικά και νοσηλευτικά κτίρια του νησιού.

Αναβάλλονται οι Πανελλαδικές, κλειστά τα σχολεία

181015331


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΜΑΝΟΛΗΣ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι λόγω της ισχυρής δόνησης που έπληξε την Μυτιλήνη και τη Χίο αναβάλλει τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ, την Τρίτη.

Λόγω του σεισμού και για προληπτικούς λόγους με απόφαση του δημάρχου Σπύρου Γαληνού, αύριο Τρίτη 13 Ιουνίου, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο θα παραμείνουν κλειστά.

Κ. Παπαζάχος: Θα ακολουθήσουν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί

Βέβαιος ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Είπε όμως ότι είναι εξίσου βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί ορισμένοι από τους οποίους θα είναι αρκετά ισχυροί και θα δημιουργήσουν ενδεχομένως προβλήματα σε ήδη καταπονημένα κτίρια και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ο κ Παπαζάχος είπε ότι είναι θετικό ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο τη θάλασσα και μάλιστα περίπου 15 χιλιόμετρα από την ακτή προσθέτοντας ότι ένας παρόμοιος σεισμός το 1845 είχε προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην ίδια περιοχή της Μυτιλήνης.

597714.regional

Η δόνηση έγινε αισθητή σε Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη

Αισθητός και στη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, έγινε ο σεισμός των 6,1 βαθμών που σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Μυτιλήνη, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μια δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε ότι είδε κατοίκους της πόλης να βγαίνουν ανήσυχοι από τα σπίτια τους.

Χρήστες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης που βρίσκονται στη δυτική Τουρκία έκαναν λόγο για μια ισχυρή και με μεγάλη διάρκεια σεισμική δόνηση.

«Θα παρακολουθούμε τους μετασεισμούς τις επόμενες ώρες, ημέρες και εβδομάδες» επισήμανε ο Χαλούκ Οζενέρ, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Καντίλι της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι μετασεισμοί ενδέχεται να έχουν μέγεθος έως και 5,5 βαθμούς.

Η σεισμική δόνηση έγινε επίσης αισθητή σε ορισμένες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης. Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποιο θύμα ή υλικές ζημιές ή στην Τουρκία.

Αίσθηση την ίδια ώρα προκάλεσε η τοποθέτηση του δημάρχου Άγκυρας για το χτύπημα του Εγκέλαδου, κάνοντας λόγο για "τεχνητό σεισμό".

«Πιστεύω ότι ίσως ήταν ένας τεχνητός σεισμός. Δεν το λέω σίγουρα, αλλά είναι μία πολύ σοβαρή πιθανότητα και θα πρέπει να ερευνηθεί. Ήταν μήπως κάποιο πλοίο σεισμικών ερευνών κοντά στο επίκεντρο; Αν ναι, σε ποια χώρα ανήκει;», έγραψε στο Τwitter.

Δείτε το live blog του CNN Greece που κατέγραψε τις εξελίξεις από τη στιγμή που "χτύπησε" ο Εγκέλαδος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ