ΑΠΟΨΕΙΣ

Το μήνυμα της ΔΕΘ, οι ΗΠΑ, η οικονομία & η ΠΦΥ αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την επόμενη ημέρα

Το μήνυμα της ΔΕΘ, οι ΗΠΑ, η οικονομία & η ΠΦΥ αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την επόμενη ημέρα
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Εάν η τιμώμενη χώρα στην 83η ΔΕΘ είναι φέτος η Αμερική, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση το μήνυμα ότι η Μεταμνημονιακή Ελλάδα ευελπιστεί περισσότερο από ποτέ στην στήριξη της παγκόσμιας υπερδύναμης, τότε είναι σαφής και η προτεραιότητα στην υγεία.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποτελεί την αιχμή του δόρατος και το «καμάρι» θα λέγαμε χωρίς περιστροφές, της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Έστω και εάν για το «καμάρι» αυτό, δεν φαίνεται να καμαρώνουν προς ώρας τουλάχιστον, οι Έλληνες πολίτες και οι υγειονομικοί

Μία γερή γεύση από την μεταρρύθμιση της ΠΦΥ θα πάρουν Έλληνες και ξένοι επισκέπτες, στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς το Υπουργείο Υγείας συμμετέχει φέτος στην Έκθεση με περίπτερο, προβάλλοντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Καθημερινά (από σήμερα Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου) στο περίπτερο 11 - κύτταρο 4 οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, τον Οικογενειακό Γιατρό, την αξία της Πρόληψης και της Αγωγής Υγείας.

Επαγγελματίες Υγείας από δομές της ΠΦΥ, Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ, αλλά και άλλες δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας, θα βρίσκονται εκεί για να υλοποιήσουν δράσεις και να ενημερώσουν τους πολίτες σε θέματα Υγείας για κάθε ηλικία.

Η αλήθεια είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αγωνιά για να πάει καλά η μεταρρύθμιση και στην περίπτωση αυτή, ίσως να μην έχουν και τόσο νόημα οι αριθμοί. Μπορεί σήμερα οι Τοπικές Μονάδες Υγείας να ανέρχονται σε 94 και μέχρι τέλος του χρόνου να αγγίξουν τις 100 ή τις 120. Ωστόσο το μεγάλο ζητούμενο είναι οι Μονάδες αυτές, να μπορέσουν να γίνουν λειτουργικές, οι Έλληνες να πιστέψουν στη λογική τους, να ενστερνιστούν τη δύναμη της πρόληψης, ενώ και οι υγειονομικοί τέλος, να μπορέσουν να «αγκαλιάσουν» συνειδητά το εγχείρημα.

Και φυσικά τέλος, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, να μπορέσουν οι ΤΟΜΥ να βγάζουν τα έξοδά τους. Διότι το μεγάλο στοίχημα είναι όταν τα χρήματα από τα ΕΣΠΑ τελειώσουν, να μην τελειώσουν και οι ΤΟΜΥ και η περιώνυμη μεταρρύθμιση.

Και αυτό θα λέγαμε γενικότερα, ότι αποτελεί στοίχημα όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της χώρας μας. Να μπορέσουμε να σταθούμε αυτάρκεις και πάλι στα πόδια μας. Να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, με τις οποίες θα επιστρέψει έστω ένα μέρος από το μισό εκατ. Ελλήνων που μετανάστευσαν εξαιτίας της ύφεσης. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες για μία δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση όπου οι Έλληνες δεν θα τρέμουν όταν λαμβάνουν ραβασάκια από την Εφορία. Τις συνθήκες εκείνες που θα είμαστε περήφανοι για τον ερχομό ξένων επενδύσεων, αλλά και το γεγονός ότι αφήνουμε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει και ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο του δελτίο, «Χωρίς οικονομικό και τεχνολογικό δυναμισμό, με ανυπαρξία βιομηχανικής πολιτικής, αποεπένδυση μεγαλύτερη των 100 δισ. ευρώ, υψηλό εμπορικό έλλειμμα, τεράστιο απόθεμα κόκκινων δανείων, χαμηλή παραγωγικότητα, εκτεταμένη ανεργία και δημογραφική γήρανση, η χώρα μας δεν επιτρέπεται να περιορισθεί σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2%, γιατί κινδυνεύει να εγκλωβιστεί στην κατηγορία των χωρών με χαμηλούς μισθούς, χαμηλές δεξιότητες και χαμηλή καινοτομία».

Πρώτη προτεραιότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η τόνωση της κατανάλωσης, σε μια οικονομία όπου το 70% του ΑΕΠ της δημιουργείται από την κατανάλωση και οι εισαγωγές ξεπερνούν τις εξαγωγές κατά 21,5 δις ευρώ ετησίως, υπογραμμίζει το δελτίο του ΣΕΒ προσθέτοντας:

«Πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής οφείλει να είναι η τόνωση της παραγωγής μέσω της στοχευμένης μείωσης της υπερφορολόγησης της εργασίας, που με τη σειρά της θα φέρει πραγματική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, των επενδύσεων και των θέσεων απασχόλησης».

Αυτές είναι οι αληθινές μεταρρυθμίσεις για την επόμενη Μνημονική Ημέρα της χώρας: πραγματική ανάπτυξη, δίκαιη φορολόγηση, αξιοπρεπείς μισθοί και συντάξεις, αγκάλιασμα της καινοτομίας, επιστροφή λαμπρών μυαλών στην Ελλάδα με σοβαρά όμως κίνητρα και συγκεκριμένες προτάσεις, στροφή σε start up και έξυπνες επιχειρήσεις, ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στη φαρμακευτική πολιτική, την ώρα που η φαρμακοβιομηχανία, στήριξε –και εξακολουθεί να στηρίζει διαρκώς- όχι μόνο υγειονομικά, αλλά και οικονομικά και κοινωνικά τη χώρα και την ελληνική κοινωνία.

Άλλωστε η χώρα πάει καλά το ίδιο και η οικονομία, όπως τόνισε χθες, στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ