FOCUS

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για γυμναστική αν θέλετε να χάσετε βάρος

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για γυμναστική αν θέλετε να χάσετε βάρος
Η άσκηση μεταξύ 7 και 9 το πρωί έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη περιφέρεια μέσης και δείκτη μάζας σώματος σε σχέση με τα άτομα που γυμνάζονται το μεσημέρι ή το βράδυ Huckster / Unsplash

Εάν ο κύριος στόχος σας στη γυμναστική είναι η απώλεια βάρους, ίσως να θέλετε να δώσετε προσοχή στην ώρα της ημέρας που γυμνάζεστε. Μια νέα μελέτη προσφέρει στοιχεία που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε τις προσπάθειές σας.

Η άσκηση μεταξύ 7 και 9 το πρωί έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη περιφέρεια μέσης και δείκτη μάζας σώματος σε σχέση με τα άτομα που γυμνάζονται το μεσημέρι ή το βράδυ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε προ ημερών στο επιστημονικό έντυπο Obesity.

Θετικές συνδέσεις μεταξύ μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας και απώλειας βάρους έχουν αναφερθεί στο παρελθόν από άλλους ερευνητές. Ωστόσο, τα ευρήματα σχετικά με την καλύτερη ώρα άσκησης για την απώλεια κιλών ήταν ανάμεικτα, οπότε οι συγγραφείς της τελευταίας μελέτης εξέτασαν ποια επίδραση μπορεί να έχει η άσκηση σε διαφορετικές ώρες στην παχυσαρκία.

Οι συγγραφείς μελέτησαν στοιχεία για την υγεία και τη δραστηριότητα 5.285 ατόμων που είχαν συμμετάσχει στους κύκλους 2003-2006 της Εθνικής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. (Οι ερευνητές επέλεξαν τα συγκεκριμένα έτη επειδή τότε ήταν που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά καταγραφείς δραστηριότητας στην έρευνα).

Αφού καταγράφηκε ο ΔΜΣ και η περίμετρος μέσης των συμμετεχόντων, φορούσαν καταγραφείς δραστηριότητας στο δεξί ισχίο τους κατά τη διάρκεια των ωρών εγρήγορσης για 10 ή περισσότερες ώρες κάθε μέρα, για τέσσερις έως επτά ημέρες.

Όσοι ασκούνταν το πρωί - μεταξύ 7.00 και 9.00. - είχαν μέσο ΔΜΣ 27,5, σε σύγκριση με τους ασκούμενους το μεσημέρι και το βράδυ, οι οποίοι είχαν ΔΜΣ 28,3 κατά μέσο όρο, έδειξε η νέα μελέτηAndrea Piacquadio / Pexels

Όσοι ασκούνταν το πρωί – μεταξύ 7.00 και 9.00 – είχαν μέσο ΔΜΣ 27,5, σε σύγκριση με τους ασκούμενους το μεσημέρι και το βράδυ, οι οποίοι είχαν ΔΜΣ 28,3 κατά μέσο όρο. Το μεσημέρι ορίστηκε ως 9.00 – 16.00 το βράδυ ως 17.00 – 20.00. Η μέση περίμετρος της μέσης, προσαρμοσμένη για την ποιότητα της διατροφής και την πρόσληψη θερμίδων, ήταν 96, 97,8 και 97,5 εκατοστά αντίστοιχα.

Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα, την εκπαίδευση, τη χρήση καπνού, την κατανάλωση αλκοόλ ή την καθιστική συμπεριφορά. Επιπλέον, ακόμη και μεταξύ των ατόμων που όλοι πληρούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα – τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα – η επίτευξη αυτού του στόχου το πρωί σχετιζόταν με τον χαμηλότερο ΔΜΣ και το μέγεθος της μέσης.

Γιατί η ώρα μπορεί να έχει σημασία

Οι λόγοι πίσω από τα ευρήματα μπορεί να έχουν να κάνουν τόσο με τη φυσιολογία όσο και με τις συνήθειες του τρόπου ζωής, δήλωσαν οι ειδικοί.

Λόγω του σχεδιασμού της μελέτης, «δεν είναι γνωστό αν οι άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά το πρωί μπορεί να διαφέρουν συστηματικά από εκείνους που ασκούνται σε άλλες ώρες, με τρόπους που δεν μετρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη», επισημαίνει η Ρεμπέκα Κρουκόφσκι, καθηγήτρια επιστημών δημόσιας υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

«Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά το πρωί θα μπορούσαν να έχουν πιο προβλέψιμο πρόγραμμα, δηλαδή να μην εργάζονται σε βάρδιες ή να έχουν λιγότερες ευθύνες φροντίδας που εμποδίζουν την πρωινή άσκηση», προσθέτει. «Τα προβλέψιμα ωράρια θα μπορούσαν να έχουν άλλες πλεονεκτικές επιδράσεις στο βάρος που δεν μετρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη, όπως με τη διάρκεια του ύπνου ή την ποιότητα και τα επίπεδα του στρες».

Επιπλέον, με βάση προηγούμενες μελέτες, οι πρωινοί ασκούμενοι ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερη ημερήσια θερμιδική πρόσληψη και να καταναλώνουν παθητικά περισσότερη ενέργεια όταν δεν ασκούνται. Αυτό συμβαίνει επειδή το να γυμνάζεστε σε κατάσταση νηστείας το πρωί σημαίνει ότι το σώμα σας βασίζεται στο αποθηκευμένο λίπος για ενέργεια και όχι στην αποθηκευμένη γλυκόζη από τις τροφές. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα των πρωινών τύπων είναι καλύτερα εξοπλισμένο για την αύξηση της καύσης του λίπους, τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης όσο και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, ακόμη και αν περνούν πολλές ώρες καθιστοί μετά την προπόνηση.

Τέλος, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα πιο πιθανό να επιμείνουν σε μια πρωινή ρουτίνα άσκησης από ό,τι σε μία μεσημεριανή ή βραδινή.

Με πληροφορίες από: Exercising within one time window is best for weight loss, study finds by Kristen Rogers, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ