FOCUS

Οι πιο επιδραστικές προσωπικότητες στην τεχνολογία και τα media για το 2023

Οι πιο επιδραστικές προσωπικότητες στην τεχνολογία και τα media για το 2023
Σαμ Άλτμαν, Τέιλορ Σουίφτ, Ίλον Μασκ, τρεις από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους για το 2023 στα μέσα ενημέρωσης και την τεχνολογία AP Photo / iPiccy

To 2023 ήταν χρονιά μεγάλων αλλαγών στους τομείς των μέσων ενημέρωσης και της τεχνολογίας, με ανατρεπτικές δυνάμεις να θέτουν σε δοκιμασία την ηγεσία ορισμένων από τα ισχυρότερα στελέχη παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, αυτή η αναστάτωση παρήγαγε και ορισμένους νέους ηγέτες που εκτοξεύτηκαν σε θέσεις τεράστιας επιρροής και εξουσίας. 

Το CNNi ξεχώρισε τις ακόλουθες προσωπικότητες που φέτος διαμόρφωσαν τον χώρο στον οποίο ο κόσμος στρέφεται για επικοινωνία, πληροφόρηση και ψυχαγωγία.

Σαμ Άλτμαν

AP23136658870263.jpg
Ο Σαμ Άλτμαν ενώ καταθέτει στο αμερικανικό Κογκρέσο στη Ουάσινγκτον, στις 16 Μαΐου 2023AP Photo/Patrick Semansky

Ο περισσότερος κόσμος δεν είχε ιδέα ποιος ήταν ο Σαμ Άλτμαν στα τέλη του περασμένου έτους. Αλλά μέσα στο 2023 ο ιδρυτής της OpenAI έγινε ένα από τα πιο περιζήτητα στελέχη στον κόσμο. Η τεχνολογία που τροφοδοτεί το εργαλείο ChatGPT της εταιρείας του έχει ενθουσιάσει το κοινό, έχει συναρπάσει τη Wall Street, έχει ανατρέψει τη Silicon Valley, έχει μπλοκάρει το Χόλιγουντ και έχει προβληματίσει παρατηρητές σε όλες τις ηπείρους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πρόσφατο δράμα στο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI προκάλεσε έναν καταιγισμό πρωτοσέλιδων. Και είναι ο λόγος για τον οποίο οι παγκόσμιοι ηγέτες πραγματοποίησαν επείγουσες συναντήσεις σχετικά με την ταχέως εξελισσόμενη τεχνητή νοημοσύνη. Δεν είναι υποτιμητικό να πούμε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνει ο Άλτμαν ως αφεντικό της OpenAI μπορούν κάλλιστα να περιορίσουν ή να επιταχύνουν μια υπαρξιακή απειλή για την ανθρώπινη φυλή.

Τέιλορ Σουίφτ

AP23314030284090.jpg
H Τέιλορ Σουίφτ σε συναυλία της Eras Tour στο Μπουένος Άιρες, στις 9 Νοεμβρίου 2023AP Photo/Natacha Pisarenko

Το ταλέντο της γενιάς της, είναι σε μια κατηγορία από μόνη της. Η Τέιλορ Σουίφτ αιχμαλώτισε την προσοχή του κόσμου καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, κυκλοφορώντας μουσική που βρέθηκε αμέσως στην κορυφή των charts, διασχίζοντας τις ΗΠΑ με την περίφημη περιοδεία Eras Tour, κυκλοφορώντας μια επιτυχημένη συναυλιακή ταινία για όσους δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν από κοντά (ή ήθελαν να ξαναζήσουν τη μαγεία των συναυλιών της), απογειώνοντας τα νούμερα τηλεθέασης του NFL χάρη στον δεσμό της με τον παίκτη των Kansas City Chiefs Τράβις Κέλσι και τόσα άλλα. Μέχρι και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ της πίστωσε ότι έδωσε ώθηση στην οικονομία, ενώ το περιοδικό TIME την έβαλε στο πρωτοσέλιδο ως Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2023.

Ίλον Μασκ

Ο Ίλον Μασκ στο πολιτικό φεστιβάλ Atreju του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι Αδέλφια της Ιταλίας, στη Ρώμη, στις 16 Δεκεμβρίου 2023AP Photo/Alessandra Tarantino

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου φέτος έγινε πρωταγωνιστής σχεδόν… αυτοπυρπολούμενος μπροστά στο κοινό. Ο Ίλον Μασκ βρέθηκε στο επίκεντρο αμέτρητου αριθμού πρωτοσέλιδων για την υιοθέτηση θεωριών συνωμοσίας,τις επιθέσεις του σε εβραϊκές θρησκευτικές οργανώσεις και σε προσωπικότητες όπως ο Τζορτζ Σόρος, την επανειλημμένη συκοφάντηση του Τύπου και την ανάδειξη επικίνδυνων εξτρεμιστικών προσωπικοτήτων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του, X. Η συμπεριφορά του οδήγησε σε έξοδο διαφημιστών από το X, η οποία απειλεί να βάλει λουκέτο στην εταιρεία, σύμφωνα με τον ίδιο τον Μασκ. Ανεξάρτητα από το αν αυτό συμβεί, ο Μασκ σκότωσε με επιτυχία τον ιστότοπο που κάποτε ήταν γνωστός ως Twitter, αφαιρώντας από τον κόσμο αυτό που κάποτε ήταν μια σημαντική πλατφόρμα επικοινωνίας.

Ντέιβιντ Ζάσλαβ

Ο Ντέιβιντ Ζάσλαβ στο φεστιβάλ CinemaCon στο Λας Βέγκας, στις 25 Απριλίου 2023AP Photo/Chris Pizzello

Μπορεί να είναι νεοφερμένος στο Χόλιγουντ, αλλά ο Ντέιβιντ Ζάσλαβ δεν φοβάται να ταρακουνήσει τα πράγματα. Το αφεντικό της Warner Bros. Discovery συνέχισε να αντιστέκεται στον κατεστημένο τρόπο σκέψης το 2023 και πρωτοστάτησε σε πολλά μέτωπα, καθώς το τοπίο των μέσων ενημέρωσης μετατοπίστηκε. Ο Ζάσλαβ εγκαινίασε την υπηρεσία streaming Max, ενώνοντας όλα τα brands και το περιεχόμενο της WBD κάτω από μια ενιαία στέγη. Ταυτόχρονα, σκέφτηκε δημιουργικά για να δημιουργήσει έσοδα, παραχωρώντας μεταξύ άλλων άδεια χρήσης περιεχομένου του HBO στο Netflix, μια κίνηση που κάποτε ήταν αδιανόητη. Η τολμηρή σκέψη του Ζάσλαβ έχει βρει μιμητές, με τον Μπομπ Άιγκερ της Disney να ενώνει το περιεχόμενο των Hulu και Disney+ και να παραχωρεί άδεια χρήσης επιλεγμένου περιεχομένου της Disney στο Netflix. Μπορεί να δέχτηκε έντονη κριτική για τις υψηλές αμοιβές του, να αποξενώθηκε από παλιούς φίλους εν μέσω του δράματος του CNNi και να είχε να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως οι ιστορικές απεργίες των συγγραφέων και των ηθοποιών. Όμως, μέσα σε όλα αυτά, Ζάσλαβ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μελλοντικού τοπίου των μέσων ενημέρωσης.

Μπομπ Άιγκερ

AP23044725410378.jpg
Ο Μπομπ Άιγκερ στο γεύμα των υποψηφίων των Όσκαρ στο Λος Άντζελες, στις 13 Φεβρουαρίου 2023Jordan Strauss/Invision/AP

Ο «βασιλιάς» του Μαγικού Βασιλείου της Disney επανήλθε στο θρόνο του πέρυσι και μέσα στο 2023 εργάστηκε να αναδείξει τη Disney σε εταιρεία μέσων ενημέρωσης του μέλλοντος. Το τελικό αποτέλεσμα μένει να φανεί, όμως το όραμα του Μπομπ Άιγκερ αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται ξεκάθαρο, με το αφεντικό της Disney να προχωρά στην εξαγορά του εναπομείναντος μεριδίου της Comcast στο Hulu και να κάνει κινήσεις για να φέρει το ESPN πιο κοντά στον θεατή-καταναλωτή, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και αθλητικά στοιχήματα. Όπως και ο Ζάσλαβ, ο Άιγκερ είχε μια δύσκολη χρονιά, και μία συνέντευξή του στο CNBC το καλοκαίρι απογοήτευσε τους υπαλλήλους του και τον έκανε δημόσιο εχθρό Νο 1 στο Χόλιγουντ μεταξύ των διαδηλωτών. Αλλά με το τέλος των απεργιών έκανε κινήσεις για να «ηρεμήσει το στράτευμα», δίνοντας σήμα ότι μπορεί να μην ξεφορτωθεί περιουσιακά στοιχεία γραμμικής τηλεόρασης όπως το ABC, παρά το γεγονός ότι το είχε προτείνει νωρίτερα μέσα στο έτος.

Στιβ Μπάνον

AP23061837875088.jpg
Ο Στιβ Μπάνον στο Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC) στο Μέριλαντ, στις 2 Μαρτίου 2023AP Photo/Jose Luis Magana

Ο οικοδεσπότης του podcast «War Room» φοράει σήμερα το στέμμα του βασιλιά των τραμπικών media. Το 2023, το κέντρο βάρους των ακροδεξιών μέσων ενημέρωσης μετακινήθηκε στη γωνία του Στιβ Μπάνον, ιδιαίτερα μετά την απόλυση του Τάκερ Κάρλσον από το Fox News. Η εξτρεμιστική ρητορική που υπερασπίζεται ο Μπάνον καθορίζει συχνά την ατζέντα στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Ο Μπάνον μπορεί να μην έχει το πιο δυνατό μικρόφωνο, αλλά σίγουρα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των αφηγήσεων που συχνά υιοθετούνται από τον Ντόναλντ Τραμπ και τους συμμάχους του. Το podcast «War Room» είναι για το 2024 ό,τι ήταν ο ιστότοπος Breitbart το 2016.

Γκρέτα Γκέργουικ

Η Γκρέτα Γκέργουικ σε δημοσιογραφική παρουσίαση της ταινίας «Barbie» στο Λος Άντζελες, στις 25 Ιουνίου 2023Jordan Strauss/Invision/AP

Με την τεράστια επιτυχία της ταινίας «Barbie», η Γκρέτα Γκέργουικ καθιερώθηκε ως μια υπολογίσιμη δύναμη στην ψυχαγωγία. Μπορεί οι προηγούμενες ταινίες της «Little Women» και «Lady Bird» να αποθεώθηκαν από τους κριτικούς και να προτάθηκαν για αρκετά Όσκαρ (το πρώτο πήρε ένα), όμως το ευρύ κοινό πρόσεξε την Γκέργουικ το καλοκαίρι, με την «Barbie» να σπάει ρεκόρ στο box office και να κερδίζει περισσότερα από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιες πωλήσεις εισιτηρίων.

Άνταμ Μοσέρι

Ο Άνταμ Μοσέρι ενώ καταθέτει στο αμερικανικό Κογκρέσο στη Ουάσινγκτον, στις 8 Δεκεμβρίου 2021AP Photo/Jose Luis Magana

Όταν μιλάμε για τη Meta, συχνά έρχεται στο μυαλό μας ο ιδρυτής της Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Αλλά ενώ ο «Ζακ» κατέχει σίγουρα την απόλυτη εξουσία μέσα στην αυτοκρατορία που έχει χτίσει, ο Άνταμ Μοσέρι είναι εκείνος που ξεχώρισε μέσα στο 2023. Το αφεντικό του Instagram διεύρυνε το χαρτοφυλάκιό του, επιβλέποντας την ανταγωνιστική του X πλατφόρμα της Meta, το Threads. Και ως αποτέλεσμα, διεύρυνε την προβολή του και έγινε μια πολύ πιο εξέχουσα φιγούρα στο δημόσιο χώρο. Ως αφεντικό του Threads, ο Μοσέρι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πλατφόρμας (η οποία έχει γίνει η de facto έδρα όσων αποχώρησαν από το X) και σε κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις.

Κάρα Σουίσερ

Η Κάρα Σουίσερ στο συνέδριο της Vox Media στην Καλιφόρνια, στις 27 Σεπτεμβρίου 2023Jerod Harris/Getty Images for Vox Media

Αν υπάρχει μια δημοσιογράφος που κάθε στέλεχος στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και της τεχνολογίας γνωρίζει, φοβάται και σέβεται, αυτή είναι η Κάρα Σουίσερ. Η δημοσιογράφος-podcaster-σχολιαστής είναι μια δύναμη της φύσης, που ενημερώνει τα εκατομμύρια των ακολούθων της με σημαντικές πληροφορίες για τις μεγαλύτερες ιστορίες της ημέρας, ενώ παράλληλα κανένας δεν είναι ασφαλής από την κριτική της. Και παρά το αμείλικτο στυλ της και τη μοναδική ικανότητά της να ενοχλεί μερικούς από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου, η Σουίσερ καταφέρνει να εξασφαλίζει συνεντεύξεις κορυφαίας ποιότητας, τόσο σε εκδηλώσεις όσο και στα πολλά podcasts της. Είναι ένα δείγμα του πόσο ευρέως σεβαστή είναι.

Με πληροφορίες από: Here are the 11 most consequential media and technology figures of 2023 — and the six losers by Oliver Darcy, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ