ΚΟΣΜΟΣ

Άγκυρα: Πυρ ομαδόν κατά της Αθήνας για τους Τούρκους στρατιωτικούς

Άγκυρα: Πυρ ομαδόν κατά της Αθήνας για τους Τούρκους στρατιωτικούς
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου EPA

Σε ένα νέο επικοινωνιακό σόου απέναντι στην Ελλάδα προχώρησε σήμερα η Άγκυρα, με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ να προχωρούν σε επιθέσεις απέναντι στη χώρα μας με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον Τούρκο στρατιωτικό.

«Οι εχθροί της Τουρκίας βλέπουν την Ελλάδα ως ασφαλές λιμάνι» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, διαμηνύοντας παράλληλα ότι αυτό «βλάπτει τις σχέσεις των δύο χωρών».

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γιλντιρίμ είπε σε δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής ότι είναι απαράδεκτο για τους ανθρώπους που έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα να «προστατεύονται από την Ελλάδα».

Δριμύτατα «πυρά» εξαπέλυσε και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, που κατηγόρησε και αυτός με τη σειρά του την Ελλάδα πως προστατεύει τα μέλη της οργάνωσης FETO.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τσελίκ αναφέρει ότι το «πραξικόπημα θεωρείται το πιο ειδεχθές, το πιο απάνθρωπο έγκλημα».

«Η Ελλάδα προστατεύοντας αυτούς τους τρομοκράτες, γίνεται συνένοχος. Ακόμη περισσότερο, έχει καταστεί ένα κράτος που επιβραβεύει πραξικοπηματίες, αφήνοντάς τους ελεύθερους» έγραψε ο ίδιος.

«H Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες»

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προστατεύει τους πραξικοπηματίες.

«Η απόφαση αυτή έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν ελήφθησαν οι απαραίτητες προφυλάξεις όσον αφορά σε έναν προδότη που συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος και για άλλη μια φορά πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστάτευε και προστατεύει τους πραξικοπηματίες» τόνισε η ανακοίνωση του υπουργείου ενώ παράλληλα υπογραμμιζόταν ότι οι «ελληνικές αρχές πιέζονται να ανακοινώσουν ότι άλλοι που συμμετείχαν στο πραξικόπημα θα απελευθερωθούν τις επόμενες ημέρες».

«Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί ως μια απλή εφαρμογή της διάρκειας της κράτησης» τονίζεται επίσης.

Η Άγκυρα ζήτησε εκ νέου την επιστροφή των Τούρκων αξιωματικών στη γειτονική χώρα.

Χτες, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τη μη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον Τούρκο αξιωματικό για τον οποίο αρχικά είχε δοθεί άσυλο. Διέταξε, μάλιστα, να οριστεί ως τόπος διαμονής του συγκεκριμένη μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση και να του επιβληθεί η υποχρεωτική καθημερινή εμφάνισή του στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ