ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Είμαι ο λιγότερο ρατσιστής που έχετε συναντήσει»

Τραμπ: «Είμαι ο λιγότερο ρατσιστής που έχετε συναντήσει»
Alex Wong/Getty Images/Ideal Image

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση. Αντιμετωπίζει σκληρή κριτική, μετά τις δηλώσεις του, σχετικά με την έστω και προσωρινή παύση μετανάστευσης των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Την Τετάρτη, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος προχώρησε σε δηλώσεις, των οποίων η ουσία ήταν, πως λειτουργεί για το συμφέρον των ίδιων των μουσουλμάνων, ενώ αποκάλεσε "ηλίθιο πρόσωπο" τον Ομπάμα. 

"Κάνω μόνο ότι είναι καλό για τους μουσουλμάνους", είπε ο Τραμπ στον Ντον Λέμον (Don Lemon) σε συνέντευξή του στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού CNN, "CNN Tonight."

"Συμφωνούν μαζί μου πολλοί μουσουλμάνοι φίλοι μου. Λένε, Ντόναλντ, έφερες κάτι στο προσκήνιο το οποίο είναι πργματικά θαυμάσιο".

Επίσης υποστήριξε πως ανάμεσα σε εκείνους που έσπευσαν να τον συγχαρούν ήταν "ένας από τους πλέον σημαντικούς ανθρώπους στη Μέση Ανατολή". Ωστόσο ο Τραμπ δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του ανθρώπου που τον πήρε την Τετάρτη και του είπε, "Ντόναλντ προσφέρεις σπουδαίες υπηρεσίες".

Και συνέχισε:

"Έχω πολλούς φίλους που είναι μουσουλμάνοι. Είναι χαρούμενοι με αυτό που κάνω".

Το συναίσθημα είναι αμοιβαίο, υποστήριξε ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, για να δηλώσει:

"Αγαπώ τη Μέση Ανατολή. Αγαπώ τους ανθρώπους της".

Ο Τραμπ προσπάθησε να εξηγήσει πως παρεξηγήθηκαν οι προθέσεις και τα λεγόμενά του και ισχυρίστηκε ότι η απαγόρευση της μετανάστευσης δεν θα κρατήσει για πολύ.

"θα μπορούσε να ήταν πολύ σύντομο. Είναι όμως κάτι που πρέπει να συζητηθεί", είπε προσθέτοντας όμως πως θα υπάρχουν εξαιρέσεις για μουσουλμάνους αθλητές και διπλωμάτες.

"Δεν μου ασκεί κριτική το κοινό. Οι πολίτες συμφωνούν με αυτό που είπα. Είδαν αυτά τα δύο ζώα την προηγούμενη εβδομάδα να σκοτώνουν κόσμο", τόνισε.

Αυξάνεται η πιθανότητα ανεξάρτητης καθόδου του στη μάχη για τον Λευκό Οίκο

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως δεν επιθυμεί να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, λέγοντας πως ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας δεν θα απέκλειε την πιθανότητα.

"Εάν δεν με αντιμετωπίσουν με την απαραίτητη αξιοπρέπεια και σεβασμό, εάν δεν μου συμπεριφερθούν σαν υποψήφιο πρώτης γραμμής...εάν το πολιτικό παιχνίδι δεν είναι ισότιμο, τότε όλες οι επιλογές είναι ανοικτές. Αλλά δεν είναι κάτι που θέλω να κάνω...θα το ξέρω σε μερικούς μήνες. Θα δούμε τι θα γίνει και θα πάρω τις αποφάσεις μου".

Για τα σκίτσα που τον αναπαριστούν ως τον Αδόλφο Χίτλερ

Οι συγκρίσεις με τον Αδόλφο Χίτλερ δεν πείραξαν τον Τραμπ, λέει ο ίδιος.

"Ξέρετε τι θα με πείραζε; Αν αυτά ήταν αλήθεια. Τότε ναι, θα με πείραζαν απίστευτα. Φυσικά αν ήσουν ρατσιστής δεν θα σε ενδιέφερε. Αλλά αν αυτά που λέγονται ήταν αλήθεια, ναι θα με ενοχλούσε."

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ηλίθιος

Ο Τραμπ ήταν υπέρμετρα αυστηρός στην κριτική που άσκησε στην προεδρική στρατηγική κατά του ISIS.

"Έχουμε έναν πρόεδρο που είναι ηλίθιο πρόσωπο", ανέφερε ο Τραμπ χτυπώντας τον πρόεδρο Ομπάμα επειδή έκανε δημόσια γνωστά τα σχέδια του να στείλει ειδικές δυνάμεις σε μία περιοχή Κούρδων στη Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έβαλε έναν στόχο "στην καρδιά τους" (εννοεί των μελών των ειδικών δυνάμεων). "Εάν κερδίσω θέλω να είμαι εντελώς πρόβλεπτος"

Είναι τελικά ο Τραμπ ρατσιστής ή όχι;

Ο Lemon ρώτησε τον δισεκατομμυριούχο υποψήφιο εάν θεωρεί τον εαυτό του φανατικό ή ισλαμοφοβικό, για να του απαντήσει με ένα σαφές "όχι" εκείνος:

"Είμαι ο λιγότερο ρατσιστής άνθρωπος που έχεις ποτέ συναντήσει".

Trump: 'I'm doing good for the Muslims'

Gregory Krieg

ΔΗΜΟΦΙΛΗ