ΚΟΣΜΟΣ

Η Δανία κατασκευάζει φράχτη στα σύνορα με τη Γερμανία για τα... γουρούνια

Η Δανία κατασκευάζει φράχτη στα σύνορα με τη Γερμανία για τα... γουρούνια
Ritzau Scanpix/Frank Cilius via REUTERS

Την κατασκευή ενός συρμάτινου φράχτη κατά μήκος των συνόρων με τη Γερμανία ξεκίνησε η Δανία, προκειμένου να αποτρέψει την εισβολή αγριόχοιρων, υπό το φόβο ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το έργο, το οποίο θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2019 και αναμένεται να κοστίσει 12 εκατομμύρια δολάρια, είναι αποτέλεσμα «κοινής λογικής».

Ωστόσο οι περιβαλλοντολόγοι ισχυρίζονται ότι ο φράχτης, ο οποίος θα είναι ηλεκτροφόρος, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα προστατευόμενα είδη άγριας πανίδας, συμπεριλαμβανομένου του άγριου λύκου.

«Ο φράκτης και οι εντεινόμενες προσπάθειές μας να κυνηγήσουμε τους αγριόχοιρους θα σπάσει την αλυσίδα της μόλυνσης ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της αφρικανική πανώλης των χοίρων στη Δανία», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Τροφίμων, Γιάκομπ Έλεμαν Γιένσεν.

«Υπάρχουν 11 δισεκατομμύρια λόγοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε να για εμποδίσουμε την αφρικανική πανώλη των χοίρων στη Δανία», πρόσθεσε.

Η Δανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη και διαθέτει 5.000 φάρμες όπου εκτρέφονται ετησίως περί τα 28 εκατομμύρια χοίροι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ