ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ στέλνουν νοσοκομειακό πλοίο στη Βενεζουέλα

Οι ΗΠΑ στέλνουν νοσοκομειακό πλοίο στη Βενεζουέλα
AP/ Martin Mejia

Καθώς η ένταση στη Βενεζουέλα αυξάνεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να ανακοινώσουν την αποστολή ενός στρατιωτικού νοσοκομειακού πλοίου στην περιοχή, όπως έγινε γνωστό από Αμερικανούς αξιωματούχους, σε άλλη μια ένδειξη της περιορισμένης και στοχευμένης ανάμιξης του Πενταγώνου στην κρίση αυτή.

Οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, δεν διευκρίνισαν σε ποιες χώρες της περιοχής θα ταξιδέψει το πλοίο. Πέρσι, το νοσοκομειακό πλοίο USNS Comfort φρόντισε Βενεζουελάνους πρόσφυγες και άλλους ανθρώπους πιάνοντας λιμάνι στην Κολομβία, το Περού, το Εκουαδόρ και την Ονδούρα.

Η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ, που είναι αρμόδια για τις αμερικανικές δυνάμεις στη Λατινική Αμερική, δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την πληροφορία αυτή.

Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς αναμένεται αργότερα σήμερα να προσφέρει… «καρότα» σε αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας εντός των ορίων της προσπάθειας της Ουάσινγκτον για να πειστεί ο στρατός να στραφεί εναντίον του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, έπειτα από την αποτυχημένη στάση της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σε ομιλία που προγραμματίζεται να εκφωνήσει στην Americas Society στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 15:25 [22:25 ώρα Ελλάδας], ο Πενς αναμένεται να προειδοποιήσει επίσης ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επιβάλλουν κυρώσεις σε βάρος άλλων 25 δικαστικών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πρόσθεσε ο Aμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο πρακτορείο.

Επιπλέον, ο Πενς θα πει πως η Ουάσινγκτον θα προσφέρει οικονομική βοήθεια σε πρόσφυγες από τη Βενεζουέλακαι ότι ετοιμάζεται ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αλλαγή κυβέρνησης, πάντα κατά τις ίδιες πηγές.

Η ομιλία του Πενς θα περιγράψει τη στρατηγική της Ουάσινγκτον μετά τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις οποίες κάλεσε την περασμένη εβδομάδα ο Χουάν Γκουαϊδό, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας στην αρχή της χρονιάς και έχει αναγνωριστεί ως νόμιμος ηγέτης της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε κρίση από τις ΗΠΑ και τις περισσότερες χώρες της Δύσης, αλλά και αρκετές κυβερνήσεις κρατών της περιοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ