ΚΟΣΜΟΣ

Πυροβολισμοί σε συναγωγή στη Γερμανία με νεκρούς

Πυροβολισμοί σε συναγωγή στη Γερμανία με νεκρούς
Φωτογραφία Αρχείου Christopher Harms/dpa via AP

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν κοντά σε μία συναγωγή στο Halle της Γερμανίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άτομα, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για περισσότερους από έναν δράστες. 

Τα πρώτα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν πως ένας από τους ενόπλους άνοιξε πυρ με ένα οπλοπολυβόλο, σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας αρκετούς ακόμη.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ταυτότητα των θυμάτων. Ένας από τους νεκρούς φέρεται να είναι γυναίκα.

Ακόμη, διεθνή μέσα ενημέρωσης, σημειώνουν πως κάποιος έριξε μία χειροβομβίδα σε εβραϊκό νεκροταφείο.

Μία σύλληψη

Με ανάρτησή της στο Twitter η αστυνομία επιβεβαίωσε την ύπαρξη νεκρών και ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν σε ασφαλές μέρος μέχρι να λήξει ο συναγερμός. Σε νεότερη ενημέρωση, γνωστοποίησε πως προχώρησε στη σύλληψη ενός ατόμου, χωρίς να δίνει καμία διευκρίνιση.

Η Bild, επικαλούμενη δηλώσεις εκπροσώπου της αστυνομίας, ανέφερε νωρίτερα πως οι δράστες το έσκασαν από το σημείο με ένα αυτοκίνητο και, κατά πάσα πιθανότητα, κατευθύνονταν προς τη Λειψία.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την ευρύτερη περιοχή, ενώ έχουν διακοπεί και τα δρομολόγια του τρένου στον σταθμό του Halle.

Το περιστατικό λαμβάνει χώρα σε μία από τις πλέον ιερές μέρες για τους Εβραίους, το Yom Kippur, γνωστή και ως Ημέρα της Εξιλέωσης.

Τι αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες

Αυτόπτες μάρτυρες, σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν πως ένας από τους δράστες, που εξαπέλυσαν την επίθεση κοντά στη συναγωγή, φορούσε στολή καμουφλάζ και κρατούσε πολλά όπλα.

Ακόμη ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος μίλησε στο N-TV, περίγραψε ένα περιστατικό που φέρεται να έλαβε χώρα πριν από τους πυροβολισμούς στη συναγωγή. Όπως είπε, παρατήρησε έναν άνδρα με μάσκα προσώπου, κράνος και στρατιωτικό τζάκετ. Είχε στα χέρια του ένα τουφέκι και πέταξε ένα αντικείμενο, που έμοιαζε με χειροβομβίδα, σε ένα κατάστημα που πουλά κεμπάπ. Άκουσε έναν δυνατό κρότο, αλλά δεν είδε μεγάλες ζημιές. Στη συνέχεια ο άγνωστος άνοιξε πυρ.

Να σημειωθεί πως οι πληροφορίες σχετικά με την επίθεση είναι ακόμη συγκεχυμένες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ