ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία μετά τα αποτελέσματα των εκλογών

Πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία μετά τα αποτελέσματα των εκλογών
AP Photo/Bernat Armangue

Με μειωμένη συμμετοχή στις κάλπες, έναντι της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης τον Απρίλιο, το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία παραμένει καθώς οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ κέρδισαν τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο, ωστόσο δεν εξασφαλίζουν την αυτοδυναμία.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, στις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) εξασφάλισε 120 έδρες, χάνοντας τρεις θέσεις στο κοινοβούλιο από την εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου, ακολουθεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) με 88 έδρες, ιδιαίτερα ενισχυμένο κερδίζοντας 22 νέες θέσεις, ενώ τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη αναδείχθηκε το ακροδεξιό Vox με 52 έδρες.

Η ακροδεξιά καταφέρνει όχι απλά να εισέλθει στην ισπανική Βουλή για δεύτερη φορά εδώ και 40 χρόνια, από το 1982, αλλά να υπερδιπλασιάσει την παρουσία τους, καθώς τον περασμένο Απρίλιο είχε εξασφαλίσει 24 έδρες.

Τέταρτη δύναμη αναδείχθηκε η ισπανική ριζοσπαστική αριστερά Unidas Podemos (UP, «Ενωμένοι Μπορούμε»), του Πάμπλο Ιγκλέσιας, που κέρδισε 35 έδρες, έναντι των 42 εδρών που είχε εξασφαλίσει τον Απρίλιο.

Πρόκειται για την τέταρτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Ο Σάντσεθ καλεί όλα τα κόμματα, πλην Vox, για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο

Ο Ισπανός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, κάλεσε «όλα τα πολιτικά κόμματα» -πλην του ακροδεξιού Vox- να καταβάλλουν προσπάθεια από σήμερα Δευτέρα, προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, μετά το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης από την οποία προέκυψε ένα κοινοβούλιο με κατακερματισμένη την πολιτική ισχύ.

Ο Σάντσεθ είπε ότι σκοπός του είναι να σχηματίσει σταθερή και «προοδευτική» κυβέρνηση.

«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να ενεργήσουν με γενναιότητα και υπευθυνότητα για να αποκατασταθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο Σάντσεθ, η παράταξη του οποίου κατέλαβε την πρώτη θέση.

Ο Σάντσεθ τόνισε ότι η πρόκλησή του για συνεργασία απευθύνεται σε «όλα» τα κόμματα εκτός εκείνων που διασπείρουν το μίσος, αναφερόμενος στο Vox.

Οι Podemos ελπίζουν ότι είναι εφικτή η συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές

Ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, η παράταξη του οποίου δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τους Σοσιαλιστές, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές του περασμένου Απριλίου, δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής πως ελπίζει ακόμη ότι εξακολουθεί να υπάρχει προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας.

Ο Ιγκλέσιας διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να αρχίσει συνομιλίες με τον Πέδρο Σάντσεθ, ωστόσο τα δύο κόμματα συνεχίζουν να μην διαθέτουν αρκετές έδρες για να σχηματίσουν κυβέρνηση που θα υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των βουλευτών και θα χρειαστούν την υποστήριξη και άλλων δυνάμεων από το νέο ισπανικό κοινοβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ