ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ελεύθερος αφέθηκε ο επικεφαλής του Sputnik στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Ελεύθερος αφέθηκε ο επικεφαλής του Sputnik στην Κωνσταντινούπολη

Ο επικεφαλής στην Τουρκία του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik αφέθηκε ελεύθερος, αφού τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση, ανακοίνωσε ο εργοδότης του.

Ο αρχισυντάκτης του Sputnik στην Τουρκία Μαχίρ Μποζτεπέ «αφέθηκε ελεύθερος αφού κατέθεσε στη γενική διεύθυνση της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη» εξηγεί το ρωσικό πρακτορείο σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του.

Η αποφυλάκιση του δημοσιογράφου έγινε λίγο μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε και η σύλληψη του επικεφαλής του Sputnik, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μποζτεπέ συνελήφθη στο πλαίσιο μιας έρευνας για «προσβολή του τουρκικού έθνους και του τουρκικού κράτους» και «επίθεση στην ενότητα του Κράτους και την ακεραιότητα της χώρας».

Επιπλέον, οι τουρκικές αρχές διεξήγαγαν έρευνες στα κεντρικά γραφεία του Sputnik στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίτερα, το Sputnik ανακοίνωσε την αποφυλάκιση άλλων τριών συνεργατών του, δύο δημοσιογράφων και ενός μεταφραστή, που είχαν συλληφθεί στην Άγκυρα.

«Αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ανακρίθηκαν από εισαγγελέα» έγινε γνωστό από το Sputnik, που προσέθεσε ότι οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να μην ασκήσουν διώξεις στα τρία αυτά πρόσωπα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού κοινοβουλίου Κονσταντίν Κοσάτσεφ διατύπωσε τους φόβους για «περαιτέρω επιπλοκή» στις ρωσοτουρκικές σχέσεις με το περιστατικό που συνέβη με το Sputnik.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη «καταδίκασε» στο Twitter «τις απειλές και την απόπειρα επίθεσης» εναντίον των δημοσιογράφων του Sputnik στην Τουρκία και «κάλεσε τις αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια των ξένων ανταποκριτών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ